додому Новини Черкащина Рік "під управителем": чим запам’ятались 12 місяців "Нової якості" в Черкасах

Рік "під управителем": чим запам’ятались 12 місяців "Нової якості" в Черкасах

0

Рік "Нової якості". 15 травня минає перша річниця, відколи понад 8 сотень черкаських багатоповерхівок попрощались із СУБами і були передані в розпорядження управительської компанії "Сантебудконструкція". За кілька місяців фірма змінила назву і стала "Новою якістю", розділеною на 40 відокремлених дільниць.

Чим запам’ятався черкасцям рік, прожитий "під управителем", у матеріалі vikka.ua.

Конкурс на монополію

На початку травня черкаські владі провели конкурс на визначення управителів для тих будинків, які не входили до складу ОСББ та житлових кооперативів. Таким чином виконали відповідний пункт Закону про житлово-комунальні послуги. В решті міст України подібні конкурси проводились від 2016 року.

Черкаси розділили на 4 лоти, кожному з яких в межах конкурсу мав бути обраний управитель. Претендентів було п’ять. Але виявилось, усі учасники конкурсу, за виключенням одного-єдиного – підприємства "Сантехбудконструкція", яке належить скандальному черкаському підприємцю Андрію Бортнику, подали пропозиції з порушенням умов конкурсу.

Тож уже 15 травня виконком у складі представників ВО "Свобода", "Батьківщини", "Самопомочі" та "Нацкорпусу" своїм рішенням затвердив результати конкурсу і віддав в управління монополісту майже 840 будинків, уклавши з ним договір від імені усіх мешканців. Свій підпис під рішенням поставив міський голова Черкас Анатолій Бондаренко. Щоправда, згодом мер неодноразово відхрещувався до своєї причетності до цієї історії.

Щоправда, побачити договори на власні очі черкасці змогли лише за кілька місяців – після того, як почали масово обурюватись умовам, а особливо тарифам від нового управителя.

Тарифи стали чи не найнеприємнішим "сюрпризом" у співпраці з фірмою Бортника. Адже цифри в платіжках містян за квартплату зросли подекуди втричі.

Попри численні намагання опозиційних депутатів розірвати цей скандальний договір, скасувати рішення виконавчого комітету, Андрій Бортник так і залишився управителем черкаських будинків. У липні 2019-го "Сантехбудконструкція" була реорганізована у ТОВ "Управлінська компанія "Нова якість". А згодом міські владці віддали бізнесмену ще одну послугу – вивезення негабаритного сміття з тарифом в понад 13 грн з кожного черкасця.

"Нова якість" без якості?

Протягом року містяни постійно нарікають на неналежне виконання управлінською компанією своїх обов’язків. Демонстрували у мережі світлини занедбаних і неприбраних дворів, скаржились на відсутність реакції на заявки про дірявий дах, забиту каналізацію та інше.

А мешканці будинку на вулиці Крилова турботу від "Нової якості" запам’ятають чи не на все життя. Адже звичайна дезінсекція підвалу в одному з під’їздів обернулась госпіталізацією для 7 осіб. Загалом за допомогою лікарів з симптомами гострого отруєння звернулись майже два десятки мешканців. У висновку, наданому правоохоронцям, фахівці Держпродспоживслужби зазначили: дезінсекція проводилась із грубим порушенням, через що інсектицид потрапив у житла мешканців. 

Черкащани досі потерпають від часом непрофесійних дій представників компанії. Одна із найсвіжіших скраг – котлован у дворі, який викопала "Нова якість", створивши купу незручностей мешканцям будинку.

Управитель, який "живе" в судах

Ті містяни, які зрозуміли, що влада разом з управителем їх ошукала, почали шукати правди у Феміди. Так, завдяки багатьом зверненням до правників, в Черкасах була створена Громадська організація "Захист прав обманутих споживачів". Адвокатка Надія Івашкова взялась представляти інтереси черкасців у судових перипетіях проти "Нової якості". Кілька справ за позовними заявами черкасців уже виграні, хоча управитель оскаржує їх в апеляційному суді.

Нині в на розгляді судів різних інстанцій майже пів сотні справ: управлінська компанія судиться як із окремими містянами, так із цілими новоствореними ОСББ. Адже, попри запевнення Андрія Бортника і представників влади про те, що перешкод тим будинкам, які захочуть створити об’єднання співвласників, не буде, відпускати ОСББ "Нова якість" не збирається. Іноді вдаючись до шантажу і погроз, знову ж таки, судами. Співвласники будинків місяцями не можуть почати самотужки господарювати на своїй території, адже не можуть отримати документацію на свої будинки.

Згідно з умовами договору, укладеного виконавчим комітетом з "Сантехбудконструкцією", 15 травня 2020 року спливає його термін. То ж тепер, очевидно, містяни зможуть уже самі обирати: продовжувати свою співпрацю з нав’язаним владцями управителем чи ні.

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version