НовиниЧеркащина"Ренесанс" Черкас: Одарич розповів, завдяки кому вдалося розвинути місто

"Ренесанс" Черкас: Одарич розповів, завдяки кому вдалося розвинути місто

-

- Advertisment -

Екс-мер Черкас Сергій Одарич пригадав у Facebook період розквіту міста та людей, завдяки яким вдалося реалізувати не одну ініціативу. Найбільш плідною була робота в тандемі з відомим політиком і бізнесменом Михайлом Бродським.

"Ми часто обговорювали, як має працювати держава і місцева влада. Багато підглядали в європейських країнах і містах. В період моєї роботи мером Михайло був постійним "агентом" Черкас у Європі і в Києві. З кожної поїздки присилав десятки і сотні фото із пандусами, вуличними оркестрами, "паровозиками", фестивалями піщаних скульптур, лавками, генпланами тощо. Одного разу привіз до Черкас одного з найкращих архітекторів Венеції. І ми домовились, що він зробить концепт генплану Черкас. На жаль, встиг зробити лише концепт берегової слуги – серцевий напад забрав його назавжди", – написав він.

Ще до обрання мером у 2006 році Сергій Одарич провів ґрунтовні соціологічні дослідження, які показали рівень депресивності міста: тоді 76% черкасців мріяли втекти з міста, а на запитання, чим можуть пишатися Черкаси, було лише дві відповіді – річка Дніпро і клуб "Черкаські Мавпи". Тому, незалежно від інших господарських і комунальних проблем, пріоритетом було визначено подолання цієї глобальної депресії.

"Один зі способів – активне публічне культурне життя. Цю важливу і непросту роботу взяла на себе Марина Волошенко. Разом із Валентиною Захарченко, Любов'ю Правдіною, Сергієм Кузляєвим, Валентиною Шепецькою та Олександром Радуцьким вони організовували щорічні фестивалі – кам'яної, дерев'яної та крижаної скульптур, "Співочі вечори", "Черкаську полуницю" тощо. Добрий шмат роботи нам вдалося зробити спільно із Сергієм Проскурнею, вершиною якої, на мою думку, стала міжнародна постановка Циганського барона", – пригадав екс-мер.

Але це – лише вершинка айсбергу, яка була видимою. На "невидимому" фронті працювали інші команди. Так, в економічному напрямку кілька років свого життя присвятив Черкасам один з найкращих фінансистів-практиків України Андрій Савчук. Саме з ним вдалося припинити практику проїдання місцевих бюджетів на бездумну підтримку недолугих комунальних підприємств.

"Вдумайтесь, у 2006 році 2,4 млн грн бюджету розвитку (половина!) була спрямована не на дороги, школи чи дитсадки, а на дотацію "Теплокомуненерго" для розрахунків за газ. Андрій Савчук навчив нас правильно планувати доходи і видатки, зосереджуватись на пріоритетах. Це зараз у міському бюджеті грошей кури не клюють. А в ті роки було пусто. Ми працювали з бюджетами 8-12 млн грн на рік, а останні два роки завдяки децентралізації в Черкасах – понад 700 млн грн щороку. Саме завдяки Андрію і його авторитетові вдалося залучити в місто інвестиції Європейського банку реконструкції та розвитку і Світового банку. З ним у команді активно працювали Павло Карась, Олександр Лях, Наталія Джуган, Лідія Штанько. Ця команда розробила передову на той час методику планування міського розвитку, яку через 5 років уряд став поширювати на всю Україну", – зазначає Одарич.

У комунальному напрямку завдяки залученню до роботи Володимира Александрова вдалося налагодити цілодобово і протягом всього року постачання гарячої води та своєчасний початок і завершення опалювального сезону. Значну роботу для цього провели керівники "Теплокомуненерго" і "Водоканалу" Микола Кушнір і Сергій Овчаренко.

"Особливу роль відіграв у комунальній сфері Андрій Дзюба. Йому вдалося зруйнувати багаторічну тотальну корупцію в РЕУ, де діти одних керівників працювали в інших РЕУ або були постачальниками для них. Тоді вдалося реорганізувати РЕУ в СУБи, запровадити конкуренцію серед виконавців робіт у житлових будинках, навести лад із вивезенням сміття і створити реальну конкуренцію між перевізниками, – пригадав Одарич. – Дуже важливу роль у цьому, а також у запровадженні системи вивезення сміття з приватного сектору відіграли Олександр Варденський і Володимир Гусаченко. Крім того, Дзюба разом з директором "Водоканалу" провели відновлення міських фонтанів".

Щороку, незважаючи на малий міський бюджет, команда Одарича взяла за правило відновлювати не менше 30 км мереж вуличного освітлення. У цьому заслуги керівника "Міськсвітла" Олега Крощенка та депутата Володимира Бурячинського. Масштабну роботу в комунальній сфері провів і Василь Старіков, який має багаторічний досвід. Завдяки йому вдалося запровадити щомісячні звіти РЕУ (згодом СУБів) за кожну отриману і використану гривню, зробити окремий облік коштів по кожному житловому будинку (щоб кошти одного будинку не використовувались для ремонту іншого). На його плечі лягали найскладніші проблеми – надзвичайні чи аварійні ситуації.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Одарич пояснив, чому "Мавпи" – самодостатня команда.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x