НовиниЧеркащинаПшениця, мак та сухофрукти: скільки віддадуть черкасці за символ...

Пшениця, мак та сухофрукти: скільки віддадуть черкасці за символ Святвечора

-

- Advertisment -

Дзвінкі щедрівки та колядки, щедрі частування і тепло батьківського будинку. Саме з ними з самого дитинства у нас асоціюються новорічні свята. Незважаючи на те, що взимку святкувань найбільше за весь рік, з давніх-давен одним із найголовніших для вірян було Різдво Христове. На Святвечір у батьківському домі збиралася вся велика родина.

За традицією, господині до цього свята готували 12 різних пісних страв та щедро накривали стіл. Одним же із головних частувань цього вчора є Багата кутя. З її куштування розпочинається Святвечір і кожен із присутніх має її спробувати. Традиційно вона готується із зерна пшениці, тертого маку, меду та горіхів. Однак зустрічаються господині та господарі, які нерідко готують страву з перловки, рису, пшона і навіть кульок з тіста або ж маленьких булочок, які називають бобальками. Про те, у скільки черкасцям обійдеться головний символ Різдва, дізнавалися кореспонденти vikka.ua.

Під час прогулянки черкаським ринком ми розпитали у місцевих господинь, яку ж вони готують Кутю. Більшість звісно притримується простого рецепту, до складу якого входить відварена пшениця або перлова крупа, натертий мак та горіхи, іноді додають трішки меду. Проте дехто дивує своєю фантазією та додає до головної різдвяної страви цукати, родзинки та курагу.

"Готувати Кутю мене вчила ще бабуся. Завжди говорила, що на Святвечір вона має бути щедрою, багатою. Тому в страву я завжди додаю кілька видів горіхів, мед, побільше маку. Також вкидаю курагу, родзинки та інші сухофрукти, а зверху все поливаю узваром", − зазначає черкащанка Галина.

Жінка запевняє, що саме узвар із сухофруктів, які вона власноруч заготовлює влітку, додає вишуканого смаку її страві.

"До кип’ячої води я додаю суміш із сушених яблук, груш, абрикос та слив, потім вкидаю трішки цукру та лимонної кислоти і виходить така смакота, що той узвар випивають ще до Святої вечері. Тож завжди готую із запасом", − розповідає пані Галина.

Деякі з господинь взагалі замість пшениці чи перловки готують Кутю з рису, додають туди лише родзинки, мак та мед.

"Кожного року готую Кутю по-різному, завжди експериментую, дивлюся в Інтернеті рецепти або розпитую у подруг. Минулого року готувала на перловій каші. Додавала туди тертий мак, волоські горіхи, мед та вершки, а зверху посипала родзинками й тертим мигдалем. А от цьогоріч планую зробити на пшениці із шоколадом та халвою", − розповідає черкащанка Оксана.

Отже, все ж головними інгредієнтами для Куті є пшениця, мак, мед, горіхи та родзинки. Тож ми вирішили дізнатися, якими є ціни на ці продукти на черкаському ринку. Отже, на замітку господиням, для того, щоб придбати спеціальну пшеницю для Куті на ринку, необхідно бути досить пильними та наполегливими в її пошуках. Адже за годину блукання між ятками ми її так і не знайшли. Середня ж вартість маку за кіло становить 200 гривень, ціна за кілограм очищеного волоського горіха варіюється від 130 до 150 гривень, все залежить від якості його очищення.

Також на базарі можна знайти й курагу, вартість якої становить 150-180 гривень за кілограм, родзинки коштують 60-80 гривень, а от сушені яблука для узвару – найдешевші. За них господині віддадуть 15-35 гривень за кіло.

Окрім ринку ми перевірили і ціни в найбільш популярних супермаркетах міста. Зазначимо, похід довів, що деякі продукти у магазині все ж дорожчі, ніж на ринку.

Так, кілограм очищених горіхів у супермаркеті коштує 160 гривень. Вартість маку в магазині більша за ринкову на 40 гривень. За суміш сухофруктів доведеться заплатити до 30 гривень, родзинки вартують 90 гривень, а от курага навпаки значно дешевша. У супермаркеті вона коштує 89 гривень.

Окрім роздрібного продажу в магазинах також є спеціальні набори для Куті. До одного такого пакунку входить спеціальна пшениця, мак, родзинки та різдвяний мед. Коштує ж він відносно недорого від 52 до 65 гривень.

 

як бачимо, у цілому для приготування святкової Кутя черкасцям у середньому потрібно витратити 100-150 гривень. Тож купуйте, готуйте та смакуйте у родинному колі, щоб у сім’ї завжди було щастя та добробут, а на столі – щедрі смаколики.

Як повідомляв сайт vikka.ua, на Різдво у Черкаській області вдарять морози.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x