додому Новини Черкащина "Прозора" афера: черкаська лікарня залишила "неугодного" учасника закупівель без шансу на оскарження

"Прозора" афера: черкаська лікарня залишила "неугодного" учасника закупівель без шансу на оскарження

0

Колегія АМКУ 24 червня припинила розгляд скарги ТОВ "УМТ+" на рішення КНП "Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги" про відхилення фірми з тендеру на придбання ангіографа очікуваною вартістю 24,00 млн грн. Про це інформують "Наші гроші" з посиланням на систему "Прозорро".

Лікарня відхилила пропозицію "УМТ+" через претензії до відповідності запропонованого фірмою ангіографа вимогам замовника. Однак фірма не змогла навіть спробувати довести свою правоту в АМКУ через те, що на три дні спізнилась з поданням скарги. При цьому запізнення було організовано самим замовником, який скористався лазівкою в самій системі "Прозорро".

Згідно із законом "Про публічні закупівлі" (п.2 ст.18), "скарги, що стосуються […] визначення відповідності учасників кваліфікаційним критеріям, подаються протягом п’яти днів з дня оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу протоколу розгляду тендерних пропозицій".

Замовник прийняв рішення про відхилення пропозиції "УМТ+" 23 травня. А завантажив в систему сам файл з протоколом розгляду тендерних пропозицій у п’ятницю 24 травня. Якби п’ять робочих днів на оскарження стартували у цей день, то скарга мала б бути подана в АМКУ не пізніше 30 травня.

Однак технічна можливість завантажити скаргу в систему "Прозорро" для її реєстрації в АМКУ у учасника з’являється лише після публікації не того протоколу розгляду тендерних пропозицій, що завантажується замовником у вигляді окремого файлу, а лише після того, як замовник сформує електронний "протокол розгляду тендерних пропозицій" (на скріншоті обведено червоним). Саме коли у "Прозорро" з’явиться цей "Протокол…", в особистому кабінеті учасника буде активована опція "завантажити скаргу". Раніше учасник навіть не бачить того протоколу з його відхиленням, який замовник формально вже тиждень як завантажив в систему "Прозорро".

В даному випадку, фірма "УМТ+" не мала шансу вчасно оскаржити своє відхилення, оскільки замовник активував цю можливість лише 31 травня, на наступний день після того як закінчився термін оскарження.

У 2018 році Третя черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги вже проводила тендер на закупівлю ангіографа за 14,00 млн грн. Та ж фірма "УМТ+" оскаржувала дискримінаційні вимоги замовника, які сукупно свідчили про бажання лікарні придбати ангіограф китайської компанії "Bejing Wandong Medical Technology Co". І хоч АМКУ тоді змусив внести зміни до тендерної документації, однак фірма вже не взяла участі в торгах. І тендер розіграли фірми "Здраво" і "Сінекс", що пропонували ангіограф саме цього виробника. Допущені учасники на аукціоні не торгувались. І ці ж фірми є єдиними допущеними учасниками на нинішньому тендері, з якого "УМТ+" відхилено без права на оскарження.

Також відмітимо, що на тендері 2018 року – коли "УМТ+" не брало участі в аукціоні – лікарня опублікувала файл з протоколом розгляду і сформувала електронний протокол в один день 23 листопада.

Як повідомляв сайт vikka.ua, з реконструкції Черкаського обласного кардіоцентру не зніматимуть субвенційні 6,5 мільйонів гривень.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version