додому Новини Політика Просто наклав… вето: мер Черкас не захотів підписувати 13 важливих для міста...

Просто наклав… вето: мер Черкас не захотів підписувати 13 важливих для міста рішень

0

Міський голова Анатолій Бондаренко наклав вето одразу на тринадцять рішень депутатів, які були прийняті 1 листопада на сесії міськради. Таке волевиявлення було анонсоване ще під час сесії. Тоді мер наголосив, що на всі рішення, до яких матимуть зауваження юридичний та фінансовий відділів, буде накладено вето, повідомляє vikka.ua.

Зокрема голова міста заветував такі рішення, як розпуск виконавчого комітету, зміни до регламенту, недовіра директору департаменту архітектури Артуру Савіну, демонтаж тимчасової споруди на пляжі "Пушкінський", деякі питання фінансування видатків спеціального фонду міського бюджету, припинення діяльності КП "МІА Черкаси", що видає комунальну газету тощо.

Також було накладено вето на рішення щодо припинення прав користування земельними ділянками приватним підприємствам "Шора" та "Інвестиційно-будівельна компанія "Будгарант", які зводять багатоповерхівки на міській набережній. У пояснювальній записці йдеться, мовляв, "розірвати договір оренди землі в односторонньому порядку міська рада не може".

Черкаський політолог, екс-депутат міськради Юрій Сас каже: такого, щоб міський голова ветував одразу 13 рішень міськради, зі свого досвіду не пам’ятає ні в Черкасах, ні в інших містах.

"Це говорить про глухий кут у стосунках мера й депутатів, і це не йде на користь місту. Дуже часто в таких ситуаціях треба шукати якісь особисті причини, де не співпадають економічні інтереси", – каже він.

За його словами, у Черкасах міський голова не вперше накладає вето на рішення про відставку виконавчого комітету. Раніше також вето накладалися на принципові кадрові питання, бюджетні питання, що стосувалися виділення додаткових коштів.

"Непорозуміння були різними, але так, щоб ветувалися одразу 13 рішень, – я такого не пам’ятаю", – додає Юрій Сас.

На думку експерта, поки що у міськраді немає голосів за відставку міського голови. Однак Бондаренку тепер потрібно бути обережним у прийнятті рішень. Адже порушення закону України, прав і свобод громадян може стати причиною для оголошення імпічменту.

"Уже є заборона проводити сесії у його відсутність, яка оскаржується в суді. І якщо суд визнає незаконним таке розпорядження, то це вже буде формальною підставою для імпічменту", – зазначає експерт.

Усі рішення, на які було накладено вето міським головою, будуть повторно розглянуті на сесії міської ради 10 листопада.

Нагадаємо, секретар міської ради Олександр Радуцький зазначив, що ветуванням рішень міськради Анатолій Бондаренко "очолив корупцію в стінах міськвиконкому", а депутат Руслан Зоря назвав дії мера "дном" та заявив, що громадськість змусить "промерську" частину депутатів відправити голову у відставку.

Раніше мер Черкас, попри конфлікт інтересів, голосував за відведення землі своїй дружині, заявивши, що "просто підняв руку".

Як повідомляв сайт vikka.ua, із 21-го черкаський мер 16-й за кількістю виконаних обіцянок.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version