НовиниЧеркащинаПрокуратурі не вдалось відсудити гектари "царського села" під Черкасами

Прокуратурі не вдалось відсудити гектари "царського села" під Черкасами

-

- Advertisment -

Одне із "царських сіл" на узбережжі Дніпра знову відстояло право на існування в суді. Господарський суд Черкаської області повністю відмовив у задоволенні позову прокуратури про розірвання договорів оренди та продажу землі, пише "Кропива".

Йдеться про так зване "царське село" з юридичною назвою "ТОВ Свидівок-тур", яке розташоване по вул. Дахнівська, 85, в адміністративних межах села Свидівок в акваторії Кременчуцького водосховища. Земельний масив огороджено парканом та забудований приватними житловими будинками, де мешкають представники місцевої політичної та бізнесової еліти. 

У вересні 2007 року Свидівоцька сільрада надала в оренду ТОВ "Свидівок-тур" ділянку 9,76 га на 49 років з правом викупу. У квітні 2013 року на основі рішення сільради було укладено договір купівлі-продажу частини цієї ділянки ТОВ "Свидівок-тур" розміром 4,88 га. дану ділянку оцінили в 1 млн. 13 тис. грн. або ж 2076 грн. за сотку на той час близько 260 доларів. Донедавна ділянки в цьому кооперативі продавалися по 7 тис. дол. за сотку. Друга частина ділянки розміром 4,87 га залишалася в оренді того ж ТОВ "Свидівок-тур". Обидві земельні ділянки надавалися під розміщення культурно-оздоровчого комплексу та човнового причалу.

У 2015 році прокуратура почала оскаржувати рішення Свидівоцької сільради, якими було передано землю. Прокурори наполягали, що земля використовується не за цільовим призначенням і належить до водного фонду. На значній частині земельного масиву у майже 10 га здійснюється фактичне приватне житлове будівництво, а вільного доступу до води не забезпечено.

Однак у вересні 2015 року Господарський суд відмовив у задоволенні позову прокурорів повністю. А в травні 2017 року Київський апеляційний господарський суд залишив без задоволення і апеляційну скаргу прокурора. Лише у жовтні 2017 року касаційна інстанція скасувала попередні рішення судів та спрямувала справу на повторний розгляд до Господарського суду області.

Але в грудні 2018 року Господарський суд знову відмовив у задоволенні позову прокуратури. Своє рішення Феміда мотивує тим, що, згідно з кінцевим висновком експерта, викуплена частина ділянки не належить до водного фонду. Орендована ж частина лише частково включає в себе прибережну захисну смугу. В той же час передача в оренду захисних смуг для культурно-оздоровчих та рекреаційних потреб дозволена.

Фото kropyva.ck.ua

Однак, згідно з результатами першої експертизи, яка була проведена в 2014 році, експерт констатував, що землі всієї ділянки належать до водного фонду. Вже за висновком того ж експерта в грудні 2016 року, визначено цільове призначення як землі рекреаційного призначення.

В березні 2018 року під час повторного судового розгляду, було призначено ще одну експертизу. За її наслідками встановлено, що придбана частина ділянки знаходиться на відстані більше 100 метрів від акваторіального рубежу мілководдя водосховища та належить до земель рекреаційного призначення.

Зазначимо, власниками земельних ділянок в кооперативі "Свидівок-тур" є досить відомі в Черкасах особистості. Зокрема депутат міськради, "батьківщніець" Роман Діскант, його бізнес-парнер Олександр Карпенко, екс-радник губернатора Юрій Піднебесний, співвласниця ТРЦ "Хрещатик-сіті" Валентина Макарова та інші.

Нагадаємо, минулоріч "царське село" на узбережжі Дніпра в Свидівку почало розростатись: поряд з кооперативом "Свидівок-тур" з’явився ще один – "Сьомий кілометр". Там однопарційці черкаського мера та їх родичі вже отримали по 5 земельних ділянок.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські депутати погодили міський бюджет на 2019 рік. 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x