НовиниЧеркащинаПроблему монопольного управителя черкаських будинків обговорили на нараді з...

Проблему монопольного управителя черкаських будинків обговорили на нараді з очільником області

-

- Advertisment -

Шукали правди вже у кабінетах облдержадміністрації. 25 липня з містянами, депутатами, громадськими активістами та представниками міської влади зустрічався в.о. голови Черкаської ОДА Тарас Висоцький. Той напередодні отримав звернення від Олександр Радуцького та адвоката Валерія Макєєва. Про результати оперативної наради з керівництвом області – читайте у викладі кореспондента vikka.ua

В першу чергу заслухали позицію Валерія Макєєва. Той пояснив причину невдоволення черкасців: конкурс, на думку містян, був проведений поза законом, адже переможцем на усіх чотирьох лотах міста стало єдине підприємство, тарифи на квартплату в деяких будинках не сягнули суми 7-8 гривень за квадратний метр, а послуги, кажуть люди, не надаються бодай якісь. І нагадав, нині вже ведеться боротьба з проблемою, що утворилась: 27 червня депутати Черкаської міської ради майже одноголосно проголосували за скасування рішення виконавчого комітету, яким був визначений переможець конкурсу управителів багатоквартирних будинків. Однак 2 липня міський голова наклав своє вето на депутатське рішення. Зупиняти дію вето довелось у суді. Однак владці, каже, не збираються виконувати фемідне рішення.

Своє перше питання правник адресував представникам АМКУ. Тих попросили пояснити містянам, чи є легітимним перемога єдиного учасника на усіх чотирьох лотах, і що робити, аби при проведенні наступного конкурсу не виявилось, що його умови написані суто під одного учасника, який у результаті знову отримає перемогу.

Голова Черкаського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Юлія Чемич зазначила: АМКУ вже працював з комісією, яка проводила конкурс серед потенційних черкаських управителів. Саме з ініціативи антимонопольного відомства місто поділили на чотири зони і розбили на відповідну кількість лотів. Цю вимогу міські владці виконали. Результати ж конкурсу – то вже не компетенція АМКУ. 

"Восени до нас звернувся представник підприємства, який мав намір брати участь в конкурсі. Після аналізу ситуації ми наполягали на тому, щоб були створені конкурентні умови цього конкурсу. Комісія врахувала наші зауваження, – пояснила пані Чемич. – Вже після оголошення результатів конкурсу до нас звертався один із його учасників, однак ми йому пояснили, що не можемо впливати на ці результатами. Втім, наскільки мені відомо, ніхто з інших учасників до сьогодні в суд не подавав".
 

Відповідаючи на питання з залу, представниця АМКУ підтвердила також норму про одного управителя на один будинок. Ця норма була порушена, впевнений громадський активіст Володимир Костогриз. Адже деякі серед понад 800 будинків виявились "розірваними" між ОСББ та управителем. Усе, впевнений, через недостатню інвентаризацію житлового фонду міста перед проведенням конкурсу. Тому підписання договорів на такі будинки називає незаконним. 

Крім того, Валерій Макєєв звернувся і до Державної фіскальної служби. У них, мовляв, мають виникнути питання до керівника ТОВ "Сантехбудконструкція" Андрія Бортника. Адже з метою оптимізації оподаткування він розформував підприємство, яке отримало перемогу в конкурсі управителів, на 40 підрозділів нової компанії. Саме від неї черкасці вже отримали нові платіжки за червень.

Натомість заступник начальника Головного управління ДФС у Черкаській області Наталя Курілко зазначила: підприємство "Нова якість" зареєстроване лише 1 липня, тому говорити про те, чи виконує воно свої зобов’язання перед ДФС поки зарано, адже перший звітний період для нього наступає лише 1 серпня. Однак запевнила: правонаступництво оформлене з дотриманням усіх норм законодавства.

Депутат Олександр Радуцький нагадав також і про ризик для зазначених багатоквартирних будинків залишитись без тепла взимку. Саме про це напередодні заявив директор КП "Черкаситеплокомуненерго" Павло Карась. Управительська компанія, мовляв, не веде жодної підготовки до опалювального сезону, хоча на сьогодні рівень готовності має бути вже має сягати понад 50%. Натомість керівник "Нової якості" Андрій Бортник запевняє: всі необхідні підготовчі роботи проводяться і його підприємство активно комунікує з теплопостачальниками міста. Щоправда, Павло Карась наголосив нашим журналістам на відсутність актів виконаних робіт та й взагалі будь-якої комунікації з управителем. 

Очільник області нагадав: у регіоні діє оперативний штаб по підготовці до опалювального сезону і нині не готові до зими не лише Черкаси.

"Я б не хотів зараз налаштовувати всіх на колапс, але по факту, ця підготовка на сьогодні не відбулася. Але на засіданні штабу були присутні представники енергонагляду, які мають повноваження на перевірку й надання дозволів, тому при правильному підході ми можемо вчасно увійти в опалювальний сезон", – сказав Тарас Висоцький.
 

В ході наради згадали і про служби утримання будинків, які нині мають бути ліквідовані, а їхнє майно – розподілене між іншими комунальними підприємствами. Депутат Радуцький стверджує: приватний підприємець Бортник вже зайняв територію Соснівської СУБ і нині там стоять технічні авто "Нової якості". Однак управитель цей факт заперечує.

"Вільнодемократівець" Олександр Згіблов наголосив також на втратах, яких зазнало місто, не давши шансів у конкурсі управителів місцевим СУБам.

У відповідь заступниця міського голови Черкас  Людмила Бордунос заперечила: змінювати тарифи своїм рішенням виконавчий комітет не мав права з 2016 року, а конкурс на управителя потрібно було провести ще кілька років тому.

Заслухали й обурених містян: ті мали змогу висловити своє невдоволення новими тарифами, якістю надання послуг, відсутність будь-яких контактних даних нового управителя в червневих платіжках. Кажуть: не бачили договорів, які виконком підписав від їхнього імені, тому навіть не знають, що входить до списку послуг управительської компанії, які з них та має виконувати першочергово, а відтак не можуть навіть розірвати ці угоди, бо не знають їхніх умов. 

Продовжать обговорювати проблему черкаських будинків та управительської епопеї на наступній нараді, яка попередньо запланована на 7 серпня. Запросити на неї мають і представників правоохоронних органів, аби ті дали ситуації свою оцінку.

Як повідомляв сайт vikka.ua, Бортник і надалі управлятиме черкаськими будинками.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x