НовиниЧеркащинаПрах українського державотворця планують перевезти із Парижа на Черкащину

Прах українського державотворця планують перевезти із Парижа на Черкащину

-

- Advertisment -

Днями у Шевченківському національному заповіднику відбулася науково-практична конференція "Тарасова гора: події і люди", присвячена 100-річчю взяття під державну опіку Шевченківського меморіалу. Про це пише "Козацький край".

У конференції взяли участь провідні науковці, шевченкознавці, історики з України та зарубіжжя. Під час зібрання виступила провідний науковець Шевченківського національного заповідника, шевченкознавець Зінаїда Тарахан-Береза.

Говорила науковець про перші кроки України щодо вшанування на державному рівні Великого Кобзаря. І зробив це керманич Української революції та Голова Директорії –український літературознавець та державотворець Симон Петлюра.

Головою Київської губерніальної управи Симон Петлюра був недовго –з 6 квітня по 12 липня 1918 року, до дня його арешту. Але навіть за такий короткий час він встиг надзвичайно багато зробити в справі порятунку Тарасової гори, передусім від її руйнування.

Справу достойного впорядкування гори та могили Шевченка було покладено ним на Київську та Канівську народні управи. Таким чином, вперше було заявлено на повний голос про те, що Національною святинею з цього часу буде опікуватися тогочасна держава – Українська Народна Республіка.

Щоб постанова виконувалася, Симон Петлюра уповноваженим по догляду за національною Святинею поставив українського патріота, громадського діяча, видавця, письменника і перекладача Василя Короліва-Старого. Одночасно Симон Петлюра зобов’язав і Канівську повітову управу виявляти постійну турботу про Чернечу гору та Шевченкову усипальницю.

У 1926 році Симона Петлюру вбили у Парижі. Поховали 47-річного вождя на цвинтарі Moнпарнас, де його прах знаходиться і зараз.

Відразу ж після трагічної загибелі його товариші заговорили про повернення в Україну праху  борця за її незалежність.

Як повідомляв сайт vikka.ua, до Дня козацтва на Черкащині відкриють пам'ятник гетьману Сагайдачному.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині працювало ППО: мінуснули 6 «шахедів» і ракету

Практично всю ніч ворог тероризував Черкащину з повітря. Частину атак українським оборонцям вдалось відбити. Про це інформує голова Черкаської...

У Черкасах нетверезий водій врізався в припаркований Peugeot

Патрульні отримали виклик про дорожньо-транспортну пригоду на вулиці Кобзарській, в якій зіштовхнулися автомобілі Renault та Peugeot. Про це повідомляє...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x