НовиниЧеркащинаПостанови ТВК, бюджет розвитку нашвидкуруч і звернення до прокуратури:...

Постанови ТВК, бюджет розвитку нашвидкуруч і звернення до прокуратури: якою була сесія Черкаської міськради (Фото, відео)

-

- Advertisment -

Пленарка 27 січня, на якій міські депутати розглядали два основних проєкти – Програму соціально-економічного розвитку міста та зміни до бюджету на 2020 рік – не пройшла без гучних суперечок, неоднозначних ухвалених рішень і навіть ймовірного порушення закону. Власне, як і кожне сесійне засідання.

Для зручності сайт vikka.ua зібрав для вас усю хронологію останньої сесії.

Виконком у "турборежимі"

Вранці для погодження болючих фінансових питань, на кону яких стояло майже 500 мільйонів гривень, зібрався виконавчий комітет. Без попереднього обговорення, залишивши ПСЕР на три роки та зміни до міського бюджету на 2020-й рік на розгляд депутатів, виконком проголосував за усі пункти проектів.

"Все ж уже обговорили", – зазначив міський голова, а потому разом з членами виконкому пакетами погодив ще кілька десятків питань порядку денного.

За кілька годин у сесійному залі депутати зібрались на пленарку. Розпочалась вона, вже традиційно, зі скандалу. Міський обранець Олександр Радуцький закликав зупинити "бєзпрєдєл", який нині робиться у Черкасах.

"У турборежимі він (Бондаренко, – ред.) провів виконком, не була проведена бюджетна комісія, без жодного обговорення він хоче розпиляти 450 мільйонів гривень", – заявив Радуцький.

Після цих слів депутату вимкнули мікрофон. Однак він таки зачитав рішення Верховного суду по справі трирічної давнини. Те, мовляв, підтвердило протиправність дій мера. Потому – вніс свою пропозицію достроково припинити повноваження міського голови. Однак за "імпічмент" мера проголосували лише 7 депутатів, 15 – проти.

Нові депутати замість відкликаних

Під гучне обговорення таких результатів слово взяла членкиня Черкаської місцевої виборчої комісії Ірина Лапська. У відімкнений мікрофон та зачитала повідомлення, яке підтверджувало чинність рішення ТВК про відкликання депутатки Тетяни Чорнобіль. І нагадала: депутатських повноважень після неї набуває наступна за списком "вільнодемократівка" Наталія Даньковська. Рішення Черкаської міської виборчої комісії на сьогодні є чинними та у встановленому чинним законодавством не скасовані.

Згодом подібне повідомлення зачитав і Олександр Згіблов. Воно стосувалось ще одного відкликаного депутата – "радикала" Віталія Косяка і підтверджувало, що від травня 2018 року депутаткою міськради від Радикальної партії замість нього є Ірина Гончаренко.

Під час зачитання постанови лідеру Вільних демократів двічі вимикали мікрофон та намагались перервати виступ. Однак він наголосив: усі рішення, проголосовані сьогодні за участі Косяка та Чорнобіль, будуть незаконними. Адже в сесійній залі мали бути присутні вже зовсім інші депутати.

"Незручні" бюджетні пропозиції

Після обговорень повноважень депутати взялись до обговорень тих питань, заради яких, власне, й зібрались – тих, які стосувались міського кошторису.

Перше, чого вимагали опозиційні депутати від міського голови – виконати обіцянку, яку він дав щодо фінансування черкаських ОСББ – виділити 50 мільйонів гривень. Кілька днів тому, після тривалих дискусій, профільна комісія погодила спів фінансування ОСББ у 40 мільйонів. Однак уже сьогодні виявилось: в Програмі закладено усього 30 млн.грн. Такий крок викликав бурхливу реакцію.

"Для того, щоб ОСББ нормально працювали, їм треба надати 40 мільйонів гривень. 10 мільйонів – це ті гроші, які залишились від минулого року, ще 30 дадуть спокійно працювати головам ОСББ весь цей рік за програмою спів фінансування", – пояснив колегам Олександр Радуцький.

"Батьківщинівець" Юрій Тренкін йому заперечив. Мовляв, на даний момент у бюджеті передбачено лише 30 мільйонів гривень.

"Юрій Васильович, ви разом з Оленою Шевченко два тижні дерибанили ці гроші. І мені дуже шкода, що ваша совість вже дійшла до того, що зараз ви намагаєтесь себе виправдати. Ви особисто проголосували на бюджетній комісії за 40 мільйонів. А зараз розповідаєте про те, що є 30. Ви бюджет розписували як хотіли", – висловився Радуцький.

Двічі депутат вносив пропозиції про виділенню обіцяної суми коштів. Проте їх підтримали лише 12 колег по депутатському корпусу, промерська більшість висловилась проти цього. 

Наступні пропозиції, озвучені знову ж таки Радуцьким, стосувались ремонту черкаських навчальних закладів. Віднайти на це кошти пропонував із зимового утримання доріг.

Так, обранець пропонував направити суми, необхідні на завершення ремонту спортивної зали у школі №5, утеплення фасаду у школі №28, завершення утеплення шкіл №20, №2, №10 – по 2,5 мільйони гривень. По мільйону запропонував виділити на ремонт у дитсадках №22 та 41. Однак усі пропозиції Радуцького були підтримані лише опозиційними депутатами міської ради, міський голова разом з представниками "Батьківщини", "Свободи", "Черкащан" та новостворегої фракції "Слуга народу" виступили проти такого розподілу коштів.

Тим часом "вільнодемократівець" Олександр Згіблов нагадав меру його ж лист-відповідь, у якому Анатолій Бондаренко обіцяв виділити кошти на ремонт саме у вказаних навчальних закладах.

"Ну, обіцяв, але де ж їх взяти?" – відповів мер.

"В нашому селі на таких як ви кажуть – брехун", – емоційно відповів Олександр Згіблов.

Зрештою, проігнорувавши усі надані опозицією пропозиції, більшість таки проголосувала за проекти рішень. Погодили ПСЕР на три роки та внесли зміни до бюджету міста на 2020-й рік. Які видатки заплановані Програмою соціально-економічного розвитку, vikka.ua розкаже більш детально у наступних публікаціях.

Фінальним виступом пленарки 27 січня став виступ депутата Володимира Гриценка, який нагадав міському голові, що жителі Черкас, які живуть на округах обранців опозиції, роками нічого не отримують від влади.

"Люди здають у вигляді податків кошти у спільний гаманець з нашого бюджету, але роками нічого не отримують. Таким чином ви дискримінуєте ці райони, будинки, дитячі садочки. Я 4 роки до вас звертаюсь роки із проханням підтримати один невеличкий проект – тротуар від вулиці Смілянської до залізного вокзалу, і весь це час ви його ігноруєте. 1,5 мільйона гривень – і люди можуть іти з вокзалу й на вокзал не через ями та побитий асфальт. Цей бюджет ганебний!", – сказав Гриценко.

Також депутат попросив містян зробити висновки і врахувати їх під час місцевих виборів.

Коментуючи прийняті рішення кореспонденту vikka.ua, Олександр Згіблов заявив: вважає їх незаконними. І вже готує звернення з цього приводу до прокуратури.

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Черкасах з’являться нові туристичні вказівники.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x