НовиниПопри сніг і морози, у черкаських травмпунктах – порожньо...

Попри сніг і морози, у черкаських травмпунктах – порожньо (ФОТО)

-

- Advertisment -

У Черкасах уже третій день падає сніг, морози зростають щодня, однак це поки що не впливає на кількість травмувань на вулицях серед містян. І хоч у соціальних мережах користувачі з Черкас пліткують про заповнені лікарні, наразі у міському травматичному пункті кількість пацієнтів не збільшилася, порівняно зі звичайним навантаженням.

Сьогодні у коридорах травмпункту пусто. Немає навіть черги з традиційних хворих пацієнтів.

Як розповів vikka.ua завідуючий міським травмпунктом, лікар ортопед-травматолог Віталій Григор'єв, за 29 грудня було 45 пацієнтів, за 30 грудня – близько 25. А якщо подивитися на сплески інших років, то, за його словами, кількість травмованих може досягати до 100 людей на день, коли дуже сильна ожеледиця.

"За сьогодні до нас не зверталися люди з травмами, що пов’язані з погодними умовами. Звертаються такі, як завжди. Зараз усе в штатному режимі", – повідомив він.

У травмпункті збільшення кількості травмованих очікують, коли буде лід, після свят, "коли люди вживатимуть, кататимуться на гірках".

"Завжди сплеск травмованих є, коли погодні умови цьому сприяють. Короткі піки припадають відразу після Нового року, коли звертаються на другий-третій день із незначними травмами, на які відразу не звернули уваги. А далі, як правило, все спокійно. Але якщо ж на вулицях буде слизько, то і людей буде багато травмованих", – зазначив Григор'єв.

Він також назвав типові травми під час ожеледиці: перелом нижніх затильних кісток передпліччя, перелом ліктьового відростка, перелом шийки плеча і пошкодження гомілкостопового суглоба. До нестандартних зараховують травми, "коли при падінні на бік у людей похилого віку стається перелом шийки стегна".

У медзакладі розповіли, що коли надходить пацієнт до травмпункту, то лікар його приймає, оцінює травму, при необхідності робиться додаткове обстеження – рентгенографія. Якщо перелом потребує оперативного лікування, то хворий направляється у стаціонар. Якщо ж можна лікувати в амбулаторних умовах чи вдома, то накладається або гіпсова пов'язка, або еластичне бинтування, даються рекомендації на довідки і направляється додому.

"Якщо якісь рани, то зашивається рана, накладається асептична пов'язка і теж відправляється на амбулаторне лікування – це коли хворий перебуває дома і ходить на процедури до поліклініки", – пояснив лікар.

За його словами, якщо є страховка в пацієнта, то це дуже добре, тому що людина може купувати всі необхідні медичні матеріали для свого лікування, а потім їй страхова компанія оплачує всі ці рахунки.

"У застрахованих ніколи жодних проблем не виникало. Ми даємо їм довідку з печатями, підписом певного формату. Із нею люди звертаються до страхової компанії або банку й отримують страховку в повному обсязі. Якби всі були застраховані, то нам би було набагато простіше, і людям було б простіше", – заявив завідуючий травмпунктом.

Він розповів, що з тих, хто до них надходить, понад 60% – офіційно не працюючі люди, а серед працюючих – великий відсоток застрахованих.

Під час новорічно-різдвяних свят режим роботи травмпункту залишається незмінним, тобто цілодобово. У медзакладі запевнили, що кількість медичних працівників теж не зменшується, а якщо є потреба, то додатково лікарі виходять, щоб допомогти.

"Це може бути неформально, але якщо великі черги в коридорах, то травмпункт і травматичне відділення працюють об’єднано, розподіляють між собою навантаження рівномірно. Але цього року ще таких завалів не було", – наголосив Григор'єв.

У травматичному відділенні Третьої міської лікарні швидкої допомоги теж відносно пусто. Коридорами сновигають лише медпрацівники.

Кажуть, що за день на лікування з переломом надійшла лише одна жінка, яка потрапила в ДТП.

"Погода і дороги тут не винні. Це мій водій був неправий…", – пояснила потерпіла.

Завідуючий травматичним відділенням Третьої міської лікарні швидкої допомоги Володимир Коротиш розповів читачам vikka.ua, як слід поводитися, якщо упав на вулиці і є підозра отримання серйозної травми, скажімо, вивиху, перелому кістки чи тріщини.

"Безумовно, треба викликати швидку допомогу, якщо є така можливість. У швидкій є спецзасоби, наприклад, пневмошини, – радить лікар. – Безпосередньо на місці події треба, щоб хтось оглянув ті сегменти, якими людина вдарилася: передпліччя, верхню чи нижню кінцівку. Слід упевнитися, щоб у м'яких тканинах не було ззовні кісток. Потім треба зафіксувати кінцівку, щоб вона не рухалася, якимись підручними засобами: шарфиком, якусь палицю на вулиці знайти, чи, наприклад, бумажну папку скрутити і зафіксувати".

"Якщо бачимо, що перелом відкритий, то краще цією частиною не рухати, щоб не нанести додаткової травми. Якщо ж людина бачить, що травма не дуже серйозна, то може самостійно або з допомогою оточуючих дістатися до медзакладу на громадському транспорті. А вже тут лікарі на місці обстежать і зроблять усе, що треба", – додав він.

За словами Коротиша, зараз також можна прикласти до місця забою сніг або лід, попередньо помістивши його в якийсь целофановий пакет.

"Крім того, йдучи вулицею, треба вибирати найменш засніжені місця, особливо оминати гололід на тротуарах, де діти катаються", – резюмував він.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Смілянина засудили до п’яти років ув’язнення за збут гранат

Жителя Сміли позбавили волі на п’ять років за незаконний збут гранат, які він намагався продати за тисячу гривень. Про...

У Смілі не працюватиме вуличне освітлення

У Смілі не вмикатимуть зовнішнє освітлення для заощадження електроенергії. Про це повідомляє міський голова Сміли Сергій Ананко. Через значний дефіцит...

Цікаве:

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x