НовиниЧеркащинаПонад 8 мільйонів гривень заборгували уманчани за тепло

Понад 8 мільйонів гривень заборгували уманчани за тепло

-

- Advertisment -

На початок опалювального сезону 2017-2018 р.р. уманчани заборгували за тепло 8 млн. 027 тис. 649 грн. Оскільки підприємство є споживачем, яке закуповує природній газ, то, відповідно, у нього наразі немає коштів, щоб розплатитися з газопостачальником. Про це повідомляє сайт Умані.

Відповідно до ст. ст. 67,68 Житлового кодексу України, п.18 про Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 року № 630, споживач зобов’язаний щомісячно, не пізніше 20-го числа місяця, що настає за розрахунковим, проводити оплату послуг за спожиту теплову енергію.

Проте, ще до настання опалювального сезону боржниками "Уманьтеплокомуненерго" є 1611 споживачів. А це майже 11% від загальної кількості абонентів.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов’язання або одностороння заміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст. 525 ЦК України).

Для повернення заборгованості за спожиту теплову енергію юридичний відділ Уманського комунального підприємства "Уманьтеплокомуненерго" змушений звертатись до суду.

Так, у випадку задоволення позову, судовий збір стягується зі споживача. А це становить 0,5 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу. Боржнику доведеться сплатити ще й виконавчий збір, який становить 10% від суми заборгованості

З 1 травня 2017 року набрала чинності постанова Кабінету міністрів № 300 від 26 квітня 2017 року в якій зазначено, що у разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидія на наступний строк не призначається, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу.

Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидія призначається з дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору.

Право громадян на реструктуризацію заборгованості за житлово-комунальні послуги закріплено у Законі України "Про реструктуризацію заборгованості з квартирної плати, плати за житлово-комунальні послуги, спожиті газ та електроенергію" та Порядком погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за житлово-комунальні послуги затвердженим Постановою Кабінету міністрів № 976 від 27 червня 2007 року.

Володимир Прокулевич, юрисконсульт "Уманьтеплокомуненерго" пояснює, що реструктуризація боргу це, справді, хороший вихід із ситуації, що склалася. В такому разі полегшуються умови погашення боргу за рахунок зміни строків.

Тобто споживач, який має борг за оплату комунальних послуг, зокрема і з теплопостачання, має право звернутись до підприємства з приводу реструктуризації.

Борг розділяється рівними частинами, і сплачується щомісячно, разом з поточними платежами за теплову енергію або з обов’язковою платою по субсидії.

Для укладання договору реструктуризації за централізоване опалення в місті Умань, необхідно сплатити не менше ніж 20 % суми заборгованості, та разом з розрахунковою книжкою на опалення, паспортом та ідентифікаційним кодом власника звернутись до відділу збуту Уманського комунального підприємства "Уманьтеплокомуненерго", що знаходиться за адресою: м. Умань, пров. Грінченка 4 (бувший Мілованова). Графік роботи: пн-чт: 8.00-16.15, пт: 8.00-15.45, обід 12.00-13.00.

Як повідомляв сайт vikka.ua, НКРЕКП збільшила тарифи на опалення в Черкасах.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Антициклон забезпечить сонячну та теплу погоду на Черкащині

Погода Черкащини - під впливом антициклону, майже його центру. Тому вітру та хмар практично немає і ніщо не заважатиме...

У Черкасах деякі тролейбуси змінять графік руху

Сьогодні, 17 травня, зміниться графік руху деяких тролейбусів у Черкасах. Про це повідомляє пресслужба Черкаської міської ради. З 9:00 до...

Цікаве:

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...

23 червня в Києві стартує Incrypted Conference 2024

Це вже вчетверте, коли криптомедіа Incrypted організовує одну з...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x