НовиниЧеркащинаПомилки молодості: що відомо про ранні судимості мера Черкас

Помилки молодості: що відомо про ранні судимості мера Черкас

-

- Advertisment -

Короткочасне перебування на посаді голови Лисянської РДА Анатолія Бондаренка свого часу закінчилося для нього значними неприємностями. Нині, перебуваючи на посаді міського голови Черкас, Анатолій Васильович вже назбирав низку кримінальних проваджень. Ті активно розслідуються правоохоронцями, однак, мова не про них. На зорі своєї управлінсько-політичної кар'єри відомий виходець з Лисянки теж мав проблеми з законом, пише видання "Кропива".

На посаду голови Лисянської РДА Анатолій Бондаренко був призначений 8 березня 2005 року розпорядженням Президента Віктора Ющенка, за наслідками "Помаранчевої Революції". Вже за рік – у липні 2006 року посадовець був звільнений "у зв’язку з виявленням його невідповідності займаній посаді внаслідок недостатньої кваліфікації". Того ж року було поновлено розслідування факту підробки Бондаренком диплома про вищу освіту. 

Перша судимість Бондаренка

В ході розслідування було встановлено, що в серпні 2004 року Бондаренко в місті Біла Церква незаконно отримав від проректора Білоцерківської філії ВНЗ "Відкритий міжнародний університет розвитку людини Україна" підроблений диплом бакалавра, який засвідчував, що він отримав базову вищу освіту за напрямом підготовки "Економіка і підприємництво". Хоча в липні 2004 року був відрахований з числа студентів другого курсу заочної форми навчання за невиконання навчального плану.

В лютому 2005 року, з метою призначення його на посаду голови Лисянської РДА, надав підроблений диплом до Черкаської ОДА. Там на підставі, зокрема, й цього диплому Анатолія Бондаренка кандидатура була внесена до Кабінету Міністрів. Після чого, за наслідками подання уряду, розпорядженням Президента в березні 2005 року був призначений на зазначену посаду.

Підсудний пояснив, що у 2002 році він вступив на навчання до вказаного вузу на заочну форму навчання. При цьому мав домовленість з керівництвом, що навчатиметься за індивідуальним планом. Взимку та навесні 2004 року студент приїздив та здавав всі заліки, екзамени та дипломну роботу. А у жовтні 2005 року тимчасово передав диплом проректору, через те, що, буцім, в номері документа допущена помилка. Про те, що диплом недійсний, і про факт свого відрахування він дізнався вже під час проведення слідства.

Однак покази підсудного були спростовані доказовою базою та свідченнями свідків.

Так, проректор вишу пояснив, що Бондаренко фактично провчився в закладі лише три семестри й був відрахований в липні 2004 року. За цей час він не міг отримати диплому. За словами проректора, під час підготовки пакету документів на виготовлення дипломів він помилково вніс до списків ім’я Анатолія Бондаренка, і на нього також було виготовлено диплом. Про що нинішнього мера Черкас повідомили. Однак той попросив передати йому на деякий час цей диплом. Що проректор ВУЗу й зробив. При цьому було складено акт про повернення диплому на спеціалізоване підприємство, яке його виготовляло. Однак повернення стало можливим лише в жовтні 2005 року, коли, власне, Бондаренко, повернув диплом. Педагог також посвідчив, що оцінки в додатку до диплома колишній студент, вигадуючи, виставляв собі сам.

Згідно з зібраними в ході слідства доказами, диплом на ім'я підсудного дійсно було вилучено на спеціалізованому підприємстві, надано наказ про відрахування з вишу, встановлено факт відсутності видачі диплому за книгою реєстрації виданих дипломів у виші. Справа держслужбовця Бондаренка, в якій подано інформацію про наявність вищої освіти та завірену копію підробленого диплому, містить завірені копії подання пакету документів на призначення на посаду голови РДА, які містили неправдиві дані щодо наявності вищої освіти.

Проаналізувавши всі докази, 27 листопада 2007 року Звенигородський районний суд прийшов до висновку, що дії підсудного повинні кваліфікуватися за ч. 3 ст. 358 КК України (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, використання завідомо підробленого документа) та визнав його винним. Анатолій Бондаренко отримав покарання у вигляді одного року обмеження волі, однак був звільнений від нього на підставі закону про амністію.

Депутатство "обнулило" судимість

В березні 2006 року на місцевих виборах, Анатолія Бондаренка було вперше обрано депутатом Черкаської обласної ради від ВО "Батьківщина". Депутатство в подальшому дало можливість в апеляційній інстанції "обнулити" судимість.

4 березня 2008 року вирок Звенигородського суду був скасований через істотні порушення кримінально-процесуального законодавства Апеляційним судом Черкаської області у складі колегії суддів Ільченка А.М., Євтушенка В.Г., Тапала Г.К. При цьому, і підсудний, і прокурор просили скасувати попередній вирок.

Як встановлено в ході судового розгляду, вперше кримінальна справа була порушена в жовтні 2005 року, а закрита вже в грудні цього ж року за відсутністю складу злочину. В червні 2006 року прокурор області скасував постанову про закриття справи, коли підозрюваний по справі вже був у статусі депутата і не повідомив обласну раду про притягнення його до кримінальної відповідальності.

Згідно з Законом України "Про статус депутатів місцевих рад", прокурор який порушив кримінальну справу стосовно депутата місцевої ради, повідомляє про це відповідну місцеву раду не пізніше наступного робочого дня з дня порушення кримінальної справи.

Апеляційний суд дійшов до висновку, що підсудного було притягнуто до кримінальної відповідальності з порушенням вимог ст. 31 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад", тому всі слідчі дії є нелегітимними.

Відтак всі слідчі дії та зібрані докази по справі були визнані нелегітимними через те, що прокурор не повідомив обласну раду про факт кримінальної справи обласну раду.

Спроба реанімації справи

Спроба реанімації даної справи відбулася у серпні 2010 року за губернаторства Сергія Тулуба. На той час Анатолій Бондаренко вже очолював обласну організацію ВО "Батьківщина" в статусі головного опозиціонера владі в регіоні.

Тоді опозиціонеру інкримінували вже знайому ч. 3 ст. 358 ККУ (підробка документів) за підробку диплому та ч. 1 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем) за спонукання до надання благодійної допомоги у вигляді лісоматеріалів, перебуваючи на посаді голови РДА.

Бондаренка навіть було оголошено в розшук та прийнято постанову про примусовий привід. Коли його місцезнаходження було встановлено, він відмовився виконати постанову, посилаючись на те, що перебуває на лікарняному.

В результаті справа так і не була передана до суду, а сам Бондаренко заявляв про політичні переслідування з боку влади.

Раніше сайт vikka.ua повідомляв, скільки відпочивав та заробляв у минулому році черкаський мер. 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащан попереджають про можливість підтоплення

Черкаські синоптики попереджають жителів Черкаської області про можливість підтоплення з 18 до 23 квітня. Про це повідомили у пресслужбі...

Неподалік Умані вантажівка зіштовхнулася з легковиком

Неподалік Умані сталася дорожньо-транспортна пригода. Вантажний автомобіль зіштовхнувся з легковиком Renault Duster. Про це повідомляє Уманське районне управління поліції. За...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x