НовиниЧеркащина«Не варто умиротворювати ворога, який не сприймає українців як...

«Не варто умиротворювати ворога, який не сприймає українців як націю», – Микола Томенко

-

- Advertisment -

За період повномасштабної війни українці засвоїли кілька уроків і зробили низку висновків щодо України й росії-агресорки. Про це політик і громадський діяч Микола Томенко розповів у студії програми “Актуальна розмова”.

Щоб переглянути відео, прогортайте сторінку до кінця

На його думку, нам валося розвіяти міфи, які досі заважали адекватно оцінювати реальність:

МІФ ПРО БРАТНІ НАРОДИ

“Частина людей  в Україні (і, звісно, в росії та білорусі) досі вірили у триєдиність народів. Куди не поїдь — скрізь знайдуться такі пропагандисти. Тепер не так українці, як путін і російські вояки назавжди поховали цей міф. Не вірю, що в когось найближчим часом язик повернеться сказати щось про “братні народи”. Остання соціологія показала, що позитивне ставлення до росії й росіян в Україні становити 2% — авжеж, є й такі люди. Але якщо взяти цифри 2—3-річної давності, то різниця разюча.

Цей світоглядний момент дуже важливий, бо чимало українців досі жили в ілюзіях щодо сусідньої країни, тепер же все стало на свої місця”.

МІФ ПРО “ВЕЛИКУ РОСІЮ”

“Спростовано міф про велику росію і її непереможну, героїчну армію. А цю думку формували, зокрема, грошима й руками нашого кіно- та шоу-бізнесу. Подивіться фільми, які робили у так званому спільному виробництві. Яке може бути спільне виробництво, якщо в росії ви показуєте герб росії, а для українців замальовуєте його? І ментальність у таких фільмах відповідна: там же показані напівадекватні або тупуваті українці і герої-росіяни. А це було всього лиш 2—3 роки тому. Зараз усі ці режисери — великі патріоти України. Та ви ж промивали мізки про братні народи років 20 на російські гроші!

І, звісно, у такий спосіб була створена ілюзія: Німеччина, Ізраїль та інші серйозні країни були переконані, що ми здамося як не за три, то за п’ять днів, бо “велика російська армія” — непереможна. Тепер цей міф зруйнований — і про велику росію, і про велику армію, яка насправді ґвалтує українських жінок і краде унітази, шкарпетки і труси. Дуже важливо закріпити цю думку й показувати її світові”.

МІФ ПРО НЕПРОФЕСІЙНІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ ЗБРОЙНИХ СИЛ

“Дуже багато маємо критики, ми самі сумнівалися в належному озброєнні й рівні підготовки наших військ. Ми говоримо про проблеми, проте попри все сьогодні ЗСУ — одні з найпотужніших у світі.

Цю історію боротьби за професійну українську армію я почав ще 1987 року. Я саме прийшов з Афганістану у 85-му, як в університеті Шевченка стався бойкот. Тоді студенти військової кафедри переважно допомагали комусь — їх змушували то гнилу капусту розбирати, то картоплю чистити… Хлопці ж сказали: “Учіть нас воювати, бо ми будемо лейтенантами…”. Так і сталося: залучили частину прогресивних афганців, я виступив із підтримкою бойкоту і сказав, що треба робити професійну армію, а українці мають служити Україні, а не деінде на незрозумілих точках. А якщо людина не воїн — то краще її готувати в інакшій сфері.

Може, ми дещо не встигли зараз зробити, але війна підказує, що ми перейдемо на рейки професійної армії”.

МІФ ПРО ДОЦІЛЬНІСТЬ НЕЙТРАЛЬНОГО ПОЗАБЛОКОВОГО СТАТУСУ УКРАЇНИ

“Сподіваюся, ця ідея путіна — медведчука — януковича похована назавжди. Мовляв, ми нікуди не влазимо, нас ніхто не чіпає, ми така собі Швейцарія чи Фінляндія. І де та Фінляндія? Вона буде в НАТО.

Так, ми критикуємо НАТО, більше навіть Німеччину, Францію, Італію — ті країни, що прагматично діють, підтримуючи нас, але не так активно, як би нам хотілося… Але це те саме, що класик казав про демократію: вона недосконала, але кращого вибору немає. Так і з НАТО: це недосконала форма військово-політичного союзу, але кращого немає. Тому ми зобов’язані співпрацювати.

Я якось уже казав, що формула нашої перемоги така: героїзм Збройних сил, працездатність усього українського народу, озброєння і стандарти НАТО, фінансова допомога Україні і санкції Євросоюзу проти росії. Усі ці складники потрібні, бо інакше монстра перемогти важко.

Думаю, ми назавжди поховали концепцію умиротворення. Мовляв, домовимося, сядемо за стіл переговорів, угода вже на столі… Не варто умиротворювати ворога, який не сприймає українців як націю. Треба спочатку перемогти, а потім підписувати потрібний документ. Це важливий геополітичний висновок”.

Більше дивіться у повному випуску програми:

YouTube player

Читайте також: Зручно повернутися з-за кордону: Черкащиною курсуватиме ще один поїзд.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x