НовиниЧеркасиПогода в Черкаській області: грози, спека і ранні жнива

Погода в Черкаській області: грози, спека і ранні жнива

-

- Advertisment -

Червень 2024 на Черкащині розпочався незвично високими для початку місяця температурами: денними 29-32°, середньодобовими 23-24º, ґрунту на глибині 10 см 25-28°, що спостерігається 1 раз у 10 років. Про це пише директор Черкаського гідрометцентру Віталій Постригань.

На фоні аномально високих температур розпочалися класично нерівномірні літні дощі – «десь густо, десь пусто». За два періоди дощів 1-2 та 4-5.06 у нашому регіоні випало 0,4-23 мм. Наразі по кількості опадів 23 мм лідирує Чигирин, 32% місячної норми. Без дощів, на жаль, залишилися Звенигородка, Золотоноша та Сміла, де утримується надзвичайна (5 клас) пожежна небезпека.

Нестійка атмосфера спричинить короткочасні дощі, місцями зливи з грозами та шквалистим посилення вітру, в окремих районах можливий град, що обмежить приплив сонячного тепла.

7-8 червня, при домінуванні північних процесів температура вночі 13-18º, вдень 23-28º.

У неділю, 9 червня, із зміною вітрів на південні румби до нашого регіону почне надходити субтропічне повітря, що надасть температурам додаткового імпульсу. Температура вночі 15-20º, вдень 28-33º.

За попередніми розрахунками, на початку нового тижня характер погоди істотно не зміниться. Надлишок вологи на фоні високих температур створюватиме «задуху» – жарке, гаряче повітря, сповнене випаровувань.

Чому зараз так важко сприймати спеку? По-перше: лише початок літа і наш організм не встиг адаптуватися до таких високих температур, що є більш приємливим у липні-серпні. В умовах міста людина знаходиться в оточенні нагрітих асфальту і будівель, тому теплове навантаження у місті – більше, ніж у сільській місцевості.

АГРОНОВИНИ. Такі погодні умови катастрофи для рослинності не представляють. Підвищений температурний фон сприяє прискореному

розвитку сільгоспкультур. А відсутність ефективних опадів на більшості площ – погіршенню зволоження грунту. То ж цілком можливий початок грунтової засухи під ранніми хлібами. Оскільки, їх врожайність сформована на 70-80%, то ж шкода від засухи незначна. В кінці червня готуємося до ранніх жнив! На відміну від низької вологості повітря в денні години, підвищена – сприяє меншому випаровуванню вологи з грунту, однак призводить до розвитку грибкових хвороб. А у супроводі високих температур – активізації шкідників.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
найдавніші
найновіші більшість голосували
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська міська рада придбала бус для ЗСУ

Колектив ЧМР на чолі з міським головою придбали мікроавтобус «Wolksvagen» та передали на потреби військовим. Про це повідомляє Анатолій...

Антициклон «GUSTAV» принесе спекотну погоду на Черкащину

Найближчі три дні погоду на Черкащині визначатиме антициклон «GUSTAV», який забезпечить маловітряну, суху та спокійну погоду. Про це повідомляє...

Цікаве:

Чи легко вибрати нерухомість у Чернівцях

Наразі не потрібно їхати у місто вашої мрії, аби...

Чудо-тканина фліс: особливості й переваги

Фліс є синтетичним аналогом шерсті. Попри таку складову, ця...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x