НовиниЧеркащинаПодружжя зі столиці розвиває агротуризм на Черкащині

Подружжя зі столиці розвиває агротуризм на Черкащині

-

- Advertisment -

Кияни Галина та Андрій Оксюковські, після того, як відвідали село Водяники на Звенигородщині, прийняли неординарне рішення, поселитись тут. Дивувались й місцеві жителі, й дехто зі знайомих, оскільки не кожному вкладалося в голову, як то можна залишити столичний Київ, де мали молоді люди і житло, і непогано оплачувану роботу, на якесь село, пишуть "Вісті Черкащини".

Подружжя взялося обживати викуплену тут садибу, створивши особисте селянське господарство й за європейським зразком взявшись за розвиток агротуризму. Для свого господарства вже й назву спільно придумали – "Ферма для друзів".

Вже маючи відповідну вищу освіту та запозичивши певний досвід за кордоном, вирішили всі організаційні та фінансові питання. З будівництвом проблем не було, оскільки Андрій, окрім всього іншого, мав освіту інженера-будівельника.

Досить скоро тут, на місці старенької хатини, виріс гарний сучасний фермерський будинок, зведений у форматі guest – house з кімнатами для гостей, а на присадибній ділянці, замість традиційних для села бараболів та гарбузів, з’явилися насадження полуниці та ягідників, де переважали малина та ожина. З овочів особливу увагу приділили огіркам, кабачкам і томатам. Зокрема на сьогодні Оксюковські вирощують до тридцяти сортів томату. Багато експериментують. І майже все задумане вдається.

"З городиною і ягодами проблем не буде, якщо все попередньо продумати, – говорить Андрій. – Тут основними є три чинники: земля, сонце й вода. Землі у Водяниках чудові, сонячних днів вистачає, а для того, щоб рослинам вистачало вологи в ґрунті, організували крапельний полив".

До речі, вирощують все господарі "Ферми для друзів" традиційними методами, без хімічних добрив, отрутохімікатів й стимуляторів росту.

Оскільки не уявляють справжньої ферми без домашньої живності, утримують й птицю та кролів. І теж не мали і не мають на сьогодні з ними мороки. Годують кролів, як каже Галина, звичайним зерном та комбікормом, без будь-якої зелені, тому й уникають їх захворювань.

Продукцію реалізовують на ринку.

"Свої полуниці ми постійно продавали на звенигородському ринку. Їздимо і в Київ. Та й ті, хто побував у нас, особливо кияни, не відмовляються від фруктів, овочів, так і від кролятини. Частенько замовляють їх", – каже Галина.

А гостинністю Оксюковських користуються багато туристів. Зокрема й зарубіжні. Ось і торік побували у них гості з Великобританії та США, залишивши щонайкращі відгуки. Та й як інакше, коли дивує їх подружжя екопродуктами та авторською кухнею, а ще розробили для них Андрій з Галиною захоплюючі туристичні маршрути, знайомлячи як з багатющою природою, заповітними місцями, так й історією краю.

Та це лише початок, оскільки хочуть вони й далі розвивати туристичну інфраструктуру, облаштувавши на території Водяників місця для відпочинку та пляж на одному з озер. А ще в їхніх планах – налагодження роботи місцевого будинку культури. Й стосується це не тільки демонстрації кінофільмів, а й культурно-просвітницької діяльності.

"Водяники мають всі підстави для того, аби приваблювати туристів, як ті ж самі Карпати. – переконані вони. – Їх практично може приймати будь-яка сільська садиба. Оскільки ж для цього потрібні певні навики, ми готові поділитися своїм досвідом з жителями села. Як і щодо розвитку агробізнесу. Сьогодні майже кожна сільська родина має в середньому шістдесят соток землі. Цього цілком достатньо для забезпечення себе екологічно чистою продукцією рослинництва і тваринництва та її реалізації".

Тож віриться, що незабаром для тамтешніх селян будуть організовані цікаві лекції про нові сорти городини та породи домашніх тварин тощо.

Як повідомляв сайт vikka.ua, частина жителів Черкас лишилась без гарячої води через ремонт котельні.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x