додому Новини Черкащина По-батьківськи: для освоєння субвенції мер "відібрав" гроші у черкаських школярів

По-батьківськи: для освоєння субвенції мер "відібрав" гроші у черкаських школярів

0

"Нова українська школа" можлива і без голосування на сесії міськради. Як доказ цього – кошти, що вже поступили на рахунки черкаських шкіл. Про це напередодні у Facebook написав міський голова Анатолій Бондаренко. І додав: сам же батько і хоче кращого для своїх дітей, які навчаються в Черкасах. Про багатостраждальні гроші для освітян і діяння міської влади на благо черкаських першачків дізнавались у всіх причетних кореспонденти vikka.ua

Насправді кошти, які буцім, вже поступили на рахунки міських освітніх закладів, міський голова просто украв у черкаських школярів, стверджує колишній секретар міськради Олександр Радуцький. Обранець пояснює:

"Депутати міської ради третій рік поспіль виділяють на поточний ремонт та утримання шкіл та дитячих садочків кошти приблизно в розрахунку близько 250 – 300 грн. на одну дитину. На свій розсуд із цих коштів директора навчальних закладів могли відремонтувати парти, наприклад, замінити двері чи вікна – використати на благо навчального закладу. Програма "Нова українська школа" передбачала співфінансування з міського бюджету у розмірі 30%, але ж не тих видатків, які були виділені раніше на утримання навчальних закладів. Зараз вони ці гроші перекинули в якості співфінасування в надії, що депутати на сесії проголосують за додаткове виділення двох з лишком мільйонів, і взяті гроші повернуть".

Однак, зазначає Радуцький, з допису міського голови стало зрозуміло, що програма вже працює і за виділення цих коштів голосувати не треба.

Директорка департаменту фінансової політики Наталя Джуган пояснила, що насправді з субвенцією можна і потрібно було працювати одразу, як вона тільки з’явилась і коли були прийняті нормативно-правові акти.

"Можна було забезпечити співфінансування і здійснювати закупівлю всього необхідного. Однак департамент освіти зволікав із цими питаннями і тому на сьогодні така ситуація, – зазначає головна фінансистка Черкас".

А от директор департаменту освіти і гуманітарної політики Сергій Воронов запевняє: кошти на рахунки шкіл поступили ще в червні. Однак ті почали використовувати їх тільки зараз. Фактично ж, всі школи вже почали оснащення в борг.

"Нам уже сесія не потрібна, – запевняє очільник міської освіти. – Ми вже почали використовувати ці кошти і за рахунок власних видатків забезпечили співфінансування". 

І одразу ж демонструє у Facebook обновки черкаських шкіл. Хоч і зізнається: таке поки мають не всі навчальні заклади. 

Фото – Facebook / Сергій Воронов

Врешті ж, ніхто не знає краще про справи шкільні, аніж їх очільники. Тому питаємо в директорів.

"Так, гроші поступили ще з червня, але ми не мали змогу тратити їх, тому що постанова говорить, що вони витрачаються за умови співфінансування і всі ми чекали рішення міської ради, яке має бути прийняте на сесії, – розповідає директор школи-гімназії №31 Василь Пивоваров. – Натомість мають поки витратити ті кошти, які передбачались на потреби шкіл. Таким чином можна вважати, що міська рада виділила свою частку".

Слова свого колеги підтверджує й директор Черкаської спеціалізованої школи №18 Василь Грищенко:

"Ті гроші, які, наприклад, виділені на утримання моєї школи, я зараз можу витратити в якості компенсації тих 30%, які необхідні для співфінансування. Таким чином, ми зможемо використати субвенційні кошти на НУШ".

Освітянин одразу ж зазначає: департаментом освіти дуже дивно розписана субвенція. Близько 40 її відсотків можна буде використати не раніше жовтня.

"Про ці нюанси чомусь мовчать, але це гальмує впровадження НУШ, – зазначає Василь Володимирович. – Тобто парти нам можуть поставити тільки в кінці грудня, наочні посібники – в кінці листопада, але це за умови, що ми сьогодні проплатимо. Про 1 вересня мова навіть не йде". 

vezha.net.ua

Черкаські школи нарікають: в борг ніхто не дає. Ба, навпаки, заклади освіти оплачують наперед все необхідне для реформаторського навчального процесу.

"До 1 вересня ми будемо мати те, що ми маємо, і не більше, – констатує Володимир Грищенко. – В кожній школі зроблено один, максимум два класи, і це при колосальному навантаженні і переповнених класах. Щоб нормально запустити цей процес, який надто важливий для черкаських шкіл, достатньо було зібрати депутатів, за дві хвилини підняти руки і все. Такі необхідні нашим школам кошти були б узаконені".

Освітяни дуже сподіваються, що міська рада таки проголосує про співфінансування, й ті гроші, які забрали з потреб шкіл, таки повернуть. Інакше навчальним закладам не буде за що існувати не те що для першокласників, а й для інших класів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, церковники просять черкащан допомогти зібрати до школи першачків із малозабезпечених сімей. 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version