НовиниПісля смакування в’яленою рибою в юної черкащанки виявили ботулізм

Після смакування в’яленою рибою в юної черкащанки виявили ботулізм

-

- Advertisment -

Смакування в’яленою рибою у вихідні дні для родини черкасців обернулося трагедією. Попри те, що рибу вживали мати й батько, лише донька нездужала на небезпечну токсичну інфекцію. З характерними симптомами ботулізму дівчину госпіталізували до Черкаської міської інфекційної лікарні.

Через проблеми з диханням і ковтанням та інші небезпечні прояви захворювання пацієнтка добу провела в реанімації. Їй провели лікування відповідно до протоколу та ввели протиботулістичну сироватку. Щоправда, останньої в запасах області не виявилося, тож препарат довелося придбати у столиці. В інфекційній лікарні повідомляють, що стан пацієнтки стабілізувався, проте залишається середньо-тяжким.

"Щороку по області ми реєструємо до п’яти випадків ботулізму. Останніх два було в Золотоніському районі в квітні поточного року, коли молоді чоловік та жінка споживали суху тарань, – розповідає обласний позаштатний інфекціоніст, директор КНП "Черкаська інфекційна лікарня" Світлана Волгіна. – Чим надаватимемо допомогу при наступному випадку ботулізму сказати важко. Наразі ми не забезпечені сироваткою для лікування не лише ботулізму, а й правця та дифтерії. Введена пацієнтці антитоксична сироватка – це залишки з попередніх поставок до України".

Сьогодні ситуація складна, бо держава не закуповує сироватку російського виробництва, зареєстровану в Україні. Медики пишуть звернення до Міністерства охорони здоров’я України, проте поки що проблема не вирішена, інформує прес-служба департаменту охорони здоров'я ОДА.

"Дівчина потрапила до лікарні 11 травня, діагноз встановлений швидко, її родичі звернулися до чергового по департаменту на гарячу лінію, – додає директор департаменту охорони здоров’я Черкаської ОДА Анатолій Ситник. – Ситуацію відразу взяли під особистий контроль наші фахівці й спільними зусиллями вдалося в найкоротший строк знайти сироватку. До її введення проведене симптоматичне лікування".

Світлана Волгіна каже, що в стаціонарі з ботулізмом при адекватному своєчасному лікуванні хворі проводять у середньому два тижні, серйозних ускладнень зазвичай не виникає.

Нагадаємо, ботулізм – гостре токсичне інфекційне захворювання, яке викликає анаеробна бактерія Сlostridium botulinum. Вона міститься в консервованих овочах, грибах, м’ясі, копченій ковбасі, сушеній, соленій, в’яленій рибі домашнього приготування або придбаних на стихійних ринках.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Неподалік Черкас у ДТП загинули мотоцикліст і його пасажир

На Черкащині в селі Червона Слобода сталася смертельна аварія. Загинули водій мотоцикла та його пасажир. Слідчі відкрили кримінальне провадження....

На Черкащині оголосили конкурс на 20 приміських автобусних маршрутів (ПЕРЕЛІК)

Черкаська обласна військова адміністрація оголосила конкурс на 20 приміських автобусних маршрутів. Вони охоплюють міста і села всіх чотирьох районів...

Цікаве:

Транспортна Компанія “STATUS TRAVEL” найкращий супутник у ваших подорожах!

“STATUS TRAVEL” займається перевезенням пасажирів та пропонує широкий спектр...

Алергія: розуміння та лікування

Алергія – це одна з найпоширеніших проблем здоров'я, що...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x