НовиниЧеркащинаПершу в Україні фітнес-бібліотеку відкрили на Черкащині (ФОТО)

Першу в Україні фітнес-бібліотеку відкрили на Черкащині (ФОТО)

-

- Advertisment -

Моринська ОТГ – це одна з найменших громад Черкащини, що об’єднала 6 сіл і 2 селища – 1805 жителів. Це громада, що надзвичайно трепетно дбає про збереження народних традицій – у кожному будинку культури чи клубі тут є раритетні куточки української історії та культури. Це громада, що серед перших започаткувала власний фестиваль – екологічно-культурного спрямування "Спас Медовий", який відбудеться уже цього літа. Зрештою, це єдина громада України, де почала діяти унікальна фітнес-бібліотека. У цьому переконалися учасники прес-туру на Корсунщину, до Моринської ОТГ, ініційованого Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону, інформує Черкаський прес-клуб.

За словами голови громади Анатолія Видути, Моринська ОТГ існує всього півтора роки. На 15 мільйонів бюджету тут утримують 4 будинки культури та 1 клуб, 1 амбулаторію та ФАП у кожному селі громади, 4 бібліотеки та 1 навчально-виховний комплекс, який відвідує 140 вихованців. До школи дітей з усіх сіл сюди привозять шкільним автобусом, громада оплачує також курсування рейсового автобусу між селами. Частину приміщень об’єктів інфраструктури (будинки культури, школа) громада уже обновила, плануються ремонти і цьогоріч. А ще тут всюди встановлено дитячі майданчики, розбито сквери. Прибирають у громаді так ретельно, що в жодному селі на узбіччі не побачиш найменшого клаптика паперу.

Моринська громада вражає ще й тим, що надзвичайно шанує народні традиції та культуру – у кожному клубі чи будинку культури створено мальовничий куточок з рушниками, вишитими картинами та сорочками, знаряддями праці та ремесел, іншими раритетними старожитностями. У кожному селі громади діють співочі колективи, що у пишних народних строях, зустрічають гостей громади власним гімном свого села. Слід зазначити, що одне із найбільших сіл громади – Виграїв – є місцем історичної битви Богдана Хмельницького із військом Речі Посполитої (після чого хутір Гороховий і отримав таку благозвучну назву). І подробиці цієї перемоги гості громади можуть почути від гіда розташованого у Виграєві єдиного в Україні музеї козацької слави.

За словами заступника голови громади Лілії Жуковської, у Моринській ОТГ планують створити туристичний кластер і розвивати саме туристично-культурно-екологічне спрямування. Адже на Корсунщині незрівняна природа – ліси, ріки, луки, цілющі джерела – а для туристів тут планують проводити майстер-класи із гончарства, випікання хліба, продавати мед і домашню консервацію для гостей громади. Уже сьогодні у громаді успішно діє садиба зеленого туризму місцевого депутата Андрія Столяревського – переселенця із Криму, родина якого тримає пасіку і дивує туристів надзвичайно смачним медом та можливістю оздоровлення в унікальному будиночку апі-терапії.

Серед найбільших унікальностей Моринської громади, яких не побачиш більше ніде в Україні – фітнес-бібліотека, нещодавно відкрита у Моринцях. Саме так громада вирішила залучати дітей та молодь до культурного і здорового способу життя. Фітнес-зал у частині приміщення бібліотеки облаштували на залишок коштів інфраструктурної субвенції, левова частка якої пішла на ремонт дороги. На решту коштів – біля 50 тисяч гривень – придбали тренажери. Старі книги списали, здали у макулатуру і на ці кошти придбали книги про фітнес – аби діти могли правильно займатися спортом. А у подальшому у бібліотеці планують поставити ноутбук із підключенням до мережі – аби можна було проводити заняття за професійними роликами з інтернету.

"Іншим селам нашої громади ідея також сподобалася, – розповідає Лілія Жуковська. – Ми запровадили громадський бюджет, наразі – у розмірах 100 тисяч гривень. І наші села Виграїв та Сотники уже подали подібні проекти, тож будемо і там пропагувати для молоді здоровий інтелектуальний спосіб життя".

Як повідомляв сайт vikka.ua, в ОТГ на Черкащині відкрили школу мистецтв.

У нашому Telegram каналі – тільки найважливіші та найактуальніші новини.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x