НовиниПеретасована колода регіоналів. Частина 2. Трьохголовий дракон: "Відродження", "Наш...

Перетасована колода регіоналів. Частина 2. Трьохголовий дракон: "Відродження", "Наш край", "Патріот"

-

- Advertisment -

Судячи по фігурах, що долучилися до політичного змагання за важелі у Черкаській облраді, потенціал у регіону величезний. Про ймовірні зміни в розстановці сил (а на політичному діалекті – "пєрєдєлє") на Черкащині свідчить і те, що форвардом списку кандидатів до Черкаської облради від партії "Відродження" став народний депутат України Антон Яценко.

 

Недолюстровані і люстратори в одному списку

Коли людина, яку ЗМІ називають "батьком тендерної мафії", заявляє, що готова очолити Черкаську обласну раду, це насторожує. Антон Володимирович молодий, але досвідчений політик, був народним депутатом України трьох скликань. Вперше – від Блоку Юлії Тимошенко. Вдруге – від Партії регіонів. Після Революції гідності він швидко зорієнтувався і став осторонь до колишніх колег. У результаті – пройшов до ВРУ самовисуванцем.

Вже у стінах парламенту Яценко об`єднався з колишніми членами фракції Партії регіонів Віталієм Хомутинником, Ігорем Шкірею, Євгенієм Геллером, Віктором Бондаром, Геннадієм Бобовим та іншими досвідченими політиками.

В інформаційному просторі Антон Яценко найчастіше з`являвся не у зв`язку з політичною діяльністю, а через скандали. У вересні 2012 року під час своєї передвиборчої кампанії він спричинив ДТП, в якій загинула людина. Про це повідомляли журналісти, які, до речі, стверджували, що нардеп під час зіткнення перебував у нетверезому стані. Після цього випадку Антон Яценко закріпив свою "популярність" (свій імідж людини, що не підвладна законам) кнопкодавством у Верховній Раді, за яким його застукали журналісти.

Всі ці справи якимось дивним чином були зведені нанівець. І тепер Антон Володимирович очолює список партії "Відродження" до облради і веде себе так, наче зі зміною партквитката оточення можна очистити і власну біографію.


Вочевидь, Яценко муситиме "підтягти" уманський електорат, де його обрали нардепом. Фото: obxtv.org.ua

Щодо оточення. Несподівано для всіх головою Черкаської обласної організації "Відродження" став колишній депутат ВРУ Леонід Даценко. Завзятий борець з режимом Януковича, учасник Революції гідності здивував усіх, коли заявив про своє об’єднання з колишнім ідеологічним ворогом. Так була створена одна з головних інтриг цих виборів на Черкащині. За її фасадом мало хто помітив, що Даценко і Яценко одночасно заявили про готовність при нагоді очолити облраду. Однак це свідчить не про протистояння в рядах новоспеченої партії, а про те, що Яценко всерйоз не збирається пірнати в місцеву політику і, отримавши мандат депутата облради, одразу його складе. Про це заявив Максим Михлик.

"Як можна було цих людей об’єднати в одну партію – для мене загадка. Виборець, який підтримує Даценка, і виборець, який голосує за "Відродження", це зовсім різні люди, які не перетинаються зовсім", – пояснює Максим Михлик та наголошує, що за словами Антона Яценко про намір очолити облраду нічого не стоїть.

 

"Відродження" висуває в мери Черкас кандидата без політичного минулого

Така ж невідповідність між заявами партії та її реальною складовою простежується і в списку кандидатів від "Відродження" до міської ради. На посаду міського голови партія колишніх регіоналів пропонує депутата Черкаської міськради Олега Кашка. Кашко є директором ПАТ "Юрія", що працює у молочній промисловості. Він не має за собою шлейфу політичного минулого, але й не належить до активних депутатів міськради. Підприємець запам`ятався кількома виступами в ЗМІ, де критикував стан міських доріг. При цьому він пропонував провести аудит транспортної інфраструктури міста. В гучній ситуації з намаганням усунути з посади міського голову Сергія Одарича Олег Кашко виступив проти перевороту в міськраді.

 

Регіоналів розбавили риболовом і домогосподаркою

Складається враження, що список "Відродження" до міськради формувався за принципом "з білого аркуша". При цьому дефіцит в команді "Відродження" лідерів громадської думки та соціально активних людей зробило їх зовсім нецікавими. Безробітні, підприємці, домогосподарки і навіть рибалка… Повністю виправдовує означення "Відродження" як партії колишніх регіоналів наявність у списку до міськради Дениса Ананьєва (у минулому – члена фракції регіоналів у ЧМР), який має намір вдруге стати депутатом. Поряд з ним – Володимир Авраменко. У минулому – керівник Черкаської обласної профспілки "Солідарність", а зараз – директор Черкаського регіонального центру страхової компанії "Княжа". Ще один колишній партієць-регіонал – Анатолій Власенко. Він був колись керівником Черкаської обласної організації партії "Солідарність". З ним ділить список Оксана Ковбасюк, яка числиться засновницею громадської організації "Самопоміч Черкаської області". Вдруге кандидатами в депутати стали минулорічний кандидат від Партії реформи і порядок Володимир Жуковський та самовисуванець Ігор Даниленко.

 

Товариство з обмеженою відповідальністю "Відродження"

Зазначена вище Оксана Ковбасюк працює головним економістом ТОВ "Черкасихліб ЛТД". Там же начальником відділу маркетингу значиться кандидат в депутати Марина Кириченко, начальником відділу управління – кандидат Оксана Лєонова, заступником комерційного директора – Олександр Кириленко, начальником виробничо-технічної лабораторії – Віра Демченко та заступник директора з транспорту та логістики Ірина Талашок. Поряд з ними – комерційний директор підприємства Олег Швець. Така навала працівників підприємства у списку цілком зрозуміла – директор ТОВ "Черкасихліб ЛТД" Олена Татаринова теж є кандидатом в депутати від "Відродження". Підуть на вибори із нею Світлана Шевченко – генеральний директор ПАТ "Черкасихліб" та директор "Черкаський комбінат хлібопродуктів" Ярослав Левицький.

Неступна бізнес-група – представники публічного акціонерного товариства "Юрія", яке очолює Олег Кашко. Команда, що з ним прийшла, це начальник лабораторії КВПіА Віталій Чепурний, начальник торгового відділу Марія Клочкова, начальник гаража Ігор Колотов, укладальник-пакувальник Оксана Комлєва, начальник котельні Сергій Кузьома, налагоджувальник технологічного устаткування Максим Піскун та Тетяна Петрушевська – начальник РБД і АГД ПАТ "Юрія".


"Спочатку "Відродження" називали Партією регіонів лайт" – експерт

Ще одні новачки в політиці, якими наповнили список "Відродження" – це директор Черкаського представництва ТОВ "Центр розвитку якості" Ілля Салтанов, головний інженер комунального підприємства "Черкаське експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів" Руслан Синельник, заступник начальника відділу соціального забезпечення Черкаського обласного військомату Максим Сотуленко.

Коментуючи доволі дивний список "Відродження" до міської ради, голова Черкаського осередку КВУ Максим Михлик заявив, що випадки "формування списків партій по вождистському принципу – непоодинокі". Коли керівник підприємства йде в політику і заповнює своїми працівниками всі партійні кадрові пробіли – трапляється в українській політиці дуже часто.

Щодо шансів  "Відродження" пройти в міську раду та популярності кандидата в мери від партії, то тут експерт нагадує про 10 % рейтингу Партії регіонів. Більше них жодна політична сила Черкащини, що має в своєму списку колишніх регіоналів, не набере і скоріш за все поділить прихильників біло-голубих між собою.

"Відродження" спочатку називали Партія регіонів лайт, тобто партія не яскраво "виражених" регіоналів чи партія з "чєловєчєскімліцом". Зараз у неї потужна агітаційна кампанія по всій Україні: газети, телебачення, бігборди. Вони активно долучилися до виборчого процесу", – констатує Максим Михлик.

 

Хто пастиме задніх в гонці за електорат ПР

Політичними конкурентами "Відродження", окрім "Опозиційного блоку", про який ішлося в частині 1 цього матеріалу, є "Наш край" та партія "Патріот". Останні, скоріш за все, залишаться в тіні прямих спадкоємців ПР. По-перше, через відсутність знакових фігур у списку. По-друге, через дефіцит досвідчених кадрів, що забезпечують виборчий процес, і нарешті – не активну агітаційну кампанію.

Кандидатом в мери партія "Наш край" висунула Ігоря Тищенка. Це – професійний військовий. У списку, що партія надала ЦВК, він значиться як пенсіонер. Колишній депутат міськради, член фракції Партії регіонів і як наслідок – народний кандидат на люстрацію. До цього в 2005 – 2006 р.р. Тищенко працював заступником міського голови. Приблизно в цей час політичний шлях теперішнього претендента на посаду мера був пов`язаний партією "Віче", Черкаський осередок якої він очолював.

Крім того, Ігор Тищенко багато років пропрацював проректором з навчальної та методичної роботи Академії пожежної безпеки ім. Героїв Чорнобиля МНС України. Протягом трудової діяльності був нагороджений багатьма відомчими нагородами та відзнаками МВС, МНС, Міністерства освіти України та Ради національної безпеки і оборони України. А з 2009 року обраний членом-кореспондентом Академії будівництва України. Депутат Черкаської міської ради 4, 5, 6-го скликань.

На позачергових виборах 25 травня 2014 року Ігор Тищенко висувався від Черкаської міської організації Партії ветеранів Афганістану. Програв Руслану Зорі, що пройшов в міськраду від Партії вільних демократів.

У списках кандидатів у депутати від "Нашого краю" не багато відомих людей чи тих, хто хоча б раз потрапляв на шпальти газет, сайтів та ТБ, завдяки своїй суспільно-політичній діяльності. Серед них – професійний спортсмен та колишній народний депутат України від Блоку Юлії Тимошенко Володимир Іваненко. Він був членом фракції Партії регіонів з 2010 року.

Багаторазовий чемпіон та рекордсмен Європи та Світу з пауерліфтингу, майстер спорту СРСР, заслужений майстер спорту України, президент Черкаської обласної Федерації пауерліфтингу України, президент обласної Федерації більярдного спорту, голова комітету ветеранів у раді Федерації пауерліфтингу України. До цього з 2000 по 2007 роки очолював Черкаський міський виконавчий комітет, Комітет з фізичного виховання та спорту. На відміну від спортивної кар`єри, політичний шлях Володимира Іваненка не можна оцінити однозначно. Під час свого депутатства він перейшов з фракції партії "Батьківщини" до фракції ПР.

Також у списках "Нашого краю" – колишній депутат міськради та член партії "Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" Баймурза Бакашев. З 2005 року він очолює Спілку мусульман м. Черкаси та Черкаської області.

Колишній кандидат у депутати Верховної Ради України, а нині – помічник ректора з адміністративно господарського роботи Микола Липкань вирішив удруге після 2012 року спробувати себе у ролі кандидата. Йде по списку "Нашого краю" і Лариса Малкова – помічниця нардепа Володимира Зубика. На цьому список більш-менш цікавих з точки зору виборця персон в "Нашому краї" закінчується.

Ще один уламок корабля Партії регіонів – партія "Патріот". Політична сила висунула на посаду мера колишнього директора Черкаського обласного контактного центру Леоніда Станчука. До цього він працював заступником голови райдержадміністрації Звенигородського району, балотувався до Черкаської обласної ради за списком ПР.

Список цієї партії в Черкаську міську раду найбільш слабкий серед розглянутих в цьому матеріалі партій. Єдине по чому "Патріот" тримає перше місце – так це по кількості безробітних серед кандидатів в депутати.

Серед знакових особистостей – скандально відомий чиновник Вадим Береза. Соратник Сергія Тулуба та його заступник в обласній організації ПР, яким опікувався колишній губернатор Черкащини, зараз працює в Черкаській обласній адміністрації. Хоча після ДТП з його участю, в результаті якого загинула жінка, Вадима Березу мали б звільнити та судити… Замість цього – він лишився посади директора департаменту з суспільно-політичних питань та регіональної політики Черкаської обласної державної адміністрації. Але працювати в державній адміністрації його залишили.

Окрім смертельного ДТП цього "мажор-чиновника" пов’язували з організацією "тітушок" та співорганізацією розгону "мовного майдану".

Потрапити в міську раду також мріє президент корпорації "Вулкан" Андрій Лебединський, що в минулому очолював Черкаську обласну організацію партії "Сильна Україна". На цьому список партії втрачає свою цікавість.

Аналізуючи списки партій, можна сказати, що колишніх регіоналів там не так вже і багато. Але вони займають в структурі політсил ключові позиції і при можливості потрапити в раду, пройдуть туди першими.

Галина Кобзар, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкащину з робочим візитом відвідав міністр МВС

Вчора у Черкаській області з робочим візитом побував міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко. Про це повідомляє начальник Черкаської...

У Черкасах прокуратура «виселила» з ЦДЮТ ломбард

Прокуратура Черкаської області домоглася через суд розірвання договору оренду ЦДЮТ з комерційною фірмовою. Про це повідомляється в пресслужбі обласної...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x