додому Новини Черкащина "Передчуття майбутнього": Роден рятуватиме черкаську художню школу

"Передчуття майбутнього": Роден рятуватиме черкаську художню школу

0
1270

Великий скульптурний проект – заради того, аби врятувати школу мистецтв у Черкасах. Вже 17 листопада черкасці зможуть доторкнутись до прекрасного і поринути в неймовірний світ скульптур Огюста Родена. Виставка "Передчуття майбутнього" пройде у Черкаському художньому музеї й триватиме місяць. Подія має благодійну мету – всі зібрані з відвідувачів кошти планують направити на підтримку Черкаської дитячої художньої школи імені Данила Нарбута, повідомили організатори кореспондентам vikka.ua

Проект "Передчуття майбутнього" поєднує мистецтво французького імпресіонізму з новітніми технологіями доповненої реальності. Адже творчість Огюста Родена – це неймовірний синтез реалізму з новаторством. Саме цей принцип закладено в основу виставки, де поряд зі славетними скульптурами великого майстра будуть представлені роботи сучасних художників з використанням цифрових медіа. 

"Передчуття майбутнього" – це новий простір для дискусії щодо ролі творів мистецтва та змінення їхнього сприйняття у часи технологічної революції, яку нині переживає світ. Організатори переконують: це саме той випадок, коли на виставці в музеї відвідувачам знадобляться їхні гаджети. Адже тільки так вони зможуть побачити створену спільно з сучасними художниками доповнену реальність. Так, в унікальному проекті, окрім геніальних скульптур Родена, будуть представлені також роботи сучасників – художників Віктора Сидоренка, Романа Мініна, Юлії Беляєвої, Олега Тістола, Миколи Маценка та скульптора Сергія Шауліса. 

Фото: платформа #SOSмайбутнє

Твори ж легендарного Родена, що завжди збирають черги у кращих музеях планети, в Черкасах експонуватимуться вперше. 

"Виставку Родена – одного з наймогутніших та найвідоміших митців в історії людства – ми проводимо в Черкасах цілком усвідомлено, з конкретною метою. Нашою задачею є благодійний збір коштів на порятунок найбільшої на Черкащині дитячої художньої школи імені Данила Нарбута, яка нині знаходиться в кричущому стані. Сьогодні ця школа, де навчаються майже 500 юних черкащан, потерпає від ігнорування з боку влади", – наголосила Наталія Заболотна, організатор виставки, президент Фонду гуманітарного розвитку України та ініціатор громадянської платформи #SOSмайбутнє. 

Фото: платформа #SOSмайбутнє

Цьогоріч у червні до платформи #SOSмайбутнє звернулися батьки учнів міської художньої школи ім. Д.Нарбута. Тих турбує загроза закриття позашкільного закладу для обдарованих діток. Історична будівля школи, збудована ще на початку ХХ століття, нині знаходиться ледь не в аварійному стані: з дірявим дахом, крізь який дощ крапає на голову дітям. Юні митці займаються в класних кімнатах, які десятиліттями поспіль не бачили нових мольбертів, меблів та ремонту. Однак стан перманентної загрози закриття школи, кажуть стурбовані батьки, зумовлений тим,що державні нормативи важко виконати без проведення ремонтних робіт в цій історичній споруді. 

"Завданням місцевої громади та усіх громадян України, які дбають про наше сьогодення та наше майбутнє у світовій культурі, має стати порятунок цієї школи, названої на честь художника з величного мистецького роду Нарбутів.

Дати можливість юному поколінню українських митців розвивати свої таланти, а потім добиватися визнання на батьківщині та на міжнародній культурній арені – означає дати нашій країні шанс бути частиною глобального цивілізованого простору. Суспільства, яке дбайливо охороняє пам'ять про геніїв минулого і водночас старанно й невпинно плекає геніїв майбуття", – підкреслила Наталія Заболотна. 

Скульптури Родена для експозиції, яка буде представлена черкаським поціновувачам мистецтва, надані з колекції Ігоря Воронова – однієї з найбільших колекцій модерністського мистецтва у Східній Європі.

Допомогти художній школі й поринути у неймовірний роденівський світ може кожен, достатньо сплатити вартість вхідного квитка: 40 грн для дорослих, 10 гривень – для студентів та пенсіонерів, 5 грн – для школярів. Діти до 7 років, інвалідів 1-2 категорії, багатодітні родини, військовослужбовці, учасники бойових дій, АТО, члени родин загиблих ветеранів війни та Небесної Сотні – безкоштовно.  

Довідково:

Огюст Роден – французький скульптор, один із засновників жанру імпресіонізму в скульптурі. Створюючи свої роботи на зламі XIX та XX століть, митець зміг поєднати в них реалізм з новаторством, щоразу вкладаючи у форми глибоку філософію і гострі життєві теми того періоду.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаська художниця презентувала своїх унікальних "краль". 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x