додому Новини Черкащина Паніка відміняється: у черкаських школах посади медсестер не ліквідують

Паніка відміняється: у черкаських школах посади медсестер не ліквідують

0

У навчальних закладах збираються ліквідувати посаду медсестри. Така інформація почала поширюватися у Facebook.

Батьки схвильовані ситуацією, яка складається. Адже, для повноцінного функціонування шкіл медпрацівники повинні бути обов’язково у всіх навчальних закладах.

"Це необдумане рішення. Без медсестри у нашій школі перебуватиме більше 1500 учнів. Скільки трапляється нещасних випадків у навчальних закладах, дітям інколи стає зле на уроці або піднімається температура. То тепер вчитель має покинути 35 учнів у класі і бігти в туалет або допомагати дитині якось інакше, бо в школі нема медичного працівника", − зазначила у соцмережі черкащанка Тетяна Дробот.

Так, відповідно до повідомлення, посаду медпрацівника у школах почнуть ліквідувати із 4 квітня 2019 року. Тому батьки повинні прийти до навчальних закладів та забрати форму 063 з інформацією про щеплення, щоб передати сімейному лікарю.

Директор департаменту освіти Сергій Воронов у коментарі сайту vikka.ua запевняє, що школи ні в якому разі не залишаться без медиків. На зміну колишнім на роботу братимуть нових, які виконуватимуть ті ж самі обов’язки.

"Це медпрацівники, які все життя були на балансі в штаті охорони здоров’я. Саме МОЗ вирішує їх скоротити. Натомість, ми будемо вводити у власний штат таких самих працівників із такими ж функціями. Реорганізація відбуватиметься із 1 квітня. Тож зараз ми підготуємося та будемо просити додаткові гроші для введення таких працівників в штат нашого департаменту", − повідомляє Сергій Воронов.

При цьому головний освітянин міста зверну увагу на іншу проблему : в багатьох випадках зараз один медик працює на дві школи, і фахових спеціалістів, які б йшли працювати до навчальних закладів, не вистачає. Тому, у зв’язку такою реформою, департамент освіти намагатиметься всі школи в повній мірі забезпечити медичними працівниками, адже без них навчальні заклади повноцінно працювати не можуть.

Директор департаменту охорони здоров'я та медичних послуг Олег Стадник на своїй сторінці у Facebook також заперечує правдивість чуток, про те, що посаду медсестри все ж зібралися ліквідувати у навчальних закладах.

Він пояснює: насправді виникла необхідність реорганізації служби в дитячій лікарні відділень, які ведуть дітей у садочках, школах та підлітків. Оскільки 38 тисяч дітей мають укладені декларації із сімейним лікарем або педіатром. Останні й володіють інформацією про здоров'я маленького пацієнта, яка знаходиться в електронній карті. Тому, в разі хвороби, діти йдуть до своїх лікарів і за їхнє обслуговування платить Національна служба здоров’я.

Натомість шкільні та дошкільні педіатри декларацій не укладають. У ситуації, коли з першого липня 2019 року зникнуть "червоні списки" і вузькі спеціалісти теж будуть отримувати кошти за обстеження та консультації від Національної служби, виникає проблема фінансування шкільних педіатрів. Оскільки обстежень і консультацій за результатами обстежень вони не надають.

"Зараз у місті існує серйозна проблема сімейних педіатрів, люди із дітьми в розпачі шукають вільних, а їх немає уже з листопада. Всім лікарям-педіатрам буде запропоновано перейти в педіатричні амбулаторії, де зарплата вдвічі-втричі вища, але там необхідно буде працювати", − повідомив Олег Стадник.

Відтак головний медик Черкас запевнив, що всі дошкільні, шкільні медсестри та фельдшери залишаться на своїх місцях і будуть далі працювати. Також не піднімається питання медичних сестер дошкільних навчальних закладів. Ті знаходяться у штатному розписі освітніх закладів і отримують зарплату там. 

"Наразі обговорюємо із департаментом освіти введення медсестер шкіл і фельдшерів у штат освітніх закладів, так як у дитячих садочках. Ці працівники не будуть скорочені, просто їх переведуть у штат школи, де за рахунок освітньої субвенції фінансуються лише педагоги, всі інші − за кошти міського бюджету. Таким чином , вирішується проблема цих людей, коли зникне медична субвенція", − підсумував директор департаменту охорони здоров'я та медичних послуг.

Як повідомляв сайт vikka.ua, головний медик Черкащини розповіла, як не захворіти на кір.

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version