НовиниЧеркащинаПалац графа Шувалова на Черкащині хочуть взяти у концесію

Палац графа Шувалова на Черкащині хочуть взяти у концесію

-

- Advertisment -

Одеська поетеса Лала Тарапакіна в рамках програми свого благодійного фонду "12 вартових" хоче повернути до життя занедбані замки України.

Про це пишуть "Вечірні Черкаси".

"Я маю досвід, маю зв’язки, маю ресурси й, головне, маю величезне бажання відновити старовинні палаци. Наша програма діє по всій Україні. Відновлюємо замки в Харківській області, Львівській, Закарпатській і Черкаській. На мою думку, Тальне виглядає перлиною серед них усіх. За умови розуміння місцевої влади його можна перетворити в туристичний магніт. Відновити палац Шувалових, який нині перебуває в занедбаному стані, згодом реконструювати парк. Зробити в палаці театр, дитячий парк. Поруч є став із чудовим пляжем. Таким чином стимулювати внутрішній український туризм. Щоби люди їхали не до Одеси (хоч я сама одеситка), а до Тального. Я понад 8 років займаюся саме цим напрямком. Уже провела робочу нараду з архітекторами, визначила пріоритети. Знаю, з чого почати й що робити далі. Найперше, що треба зробити – збудувати чотири туалети, бо зараз маємо один дерев’яний у жахливому стані", – каже поетеса.

Лала зазначає: палац належить місцевій громаді. Рішення про передачу його в концесію має ухвалити міська рада.

"Дуже сподіваюся, що воно буде позитивним, хоча певна пересторога є, – каже керівниця фонду. – Мене чомусь не запросили на сесію, на якій відбудеться голосування. Я могла би виступити й розповісти свою програму. Натомість дозволили виступити на засіданні профільної комісії, яка передувала сесії. В очах людей я побачила пересторогу. Вони на мене справили враження грамотних людей, але їх лякає слово "концесія". Для них краще і звичніше оренда. Я мусила пояснювати, що концесія – це ще краще, ніж оренда. Бо орендар лише користується суб’єктом власності, а концесіонер має обов’язок відновити і реконструювати його. Що поганого в тому, що я відновлю палац? Адже він залишиться у власності громади. Натомість сюди приїде маса туристів, які привезуть у Тальне свої гроші. Від цього багатітимуть місцеві жителі".

Майбутня концесіонерка каже, що розуміє настрої депутатів:

"Певною мірою я розумію їхні побоювання. Вони звикли бачити палац, знають, що сюди можна зайти, сфотографуватися. І цим відчути себе власником палацу. Звісно, громада хотіла би самотужки відновити цей шедевр архітектури. Але в силу певних причин досі цього не зробила. Я пропоную реальні кроки й реальну роботу, результати якої можна буде побачити дуже скоро. Тим, хто сумнівається, можна поїхати й побачити Шарівську садибу в Харківській області, над відновленням якої ми вже працюємо.

Виконувач обов’язків міського голови Тального Василь Сідько каже, що рішення про концесію ухвалить сесія міської ради.

"Ми маємо багато питань до Лали Тарапакіної, – каже Василь Петрович. – Судячи з усього, гроші вона залучає з різноманітних ґрантів. Тобто тут немає стабільного фінансування. Ми телефонували в Харківську область і схиляємося до ідеї комунального підприємства. Хоча ідея фонду "12 вартових" – приваблива. Зі свого боку хочемо включити в межі міста Тального увесь ліс, посеред якого розташований палац із парком. Для цього змінюємо генеральний план забудови Тального. Раніше ідею реконструкції виношував депутат Нагорняк. Він писав у Facebook, що займеться відновленням палацу. Відтоді минув рік, й ентузіазм став пропадати. До мене ініціатор так ні разу й не звернувся".

Місцевий житель Олексій проти ідеї концесії. Прізвища не називає.

"Уже зараз у соціальних мережах ми бачимо, на що може перетворитися палац. Лала організовує екскурсії з Києва в Тальне й бере по 670 гривень. Сторожі, які отримують офіційну зарплату з міської ради, не проти додаткових підробітків. Вони готують їсти гостям, проводять екскурсії. Учасники екскурсій бувають різними. Бачив в Інстаграмі масу фото з голими жінками в палаці. Вважаю передачу в концесію палацу неприпустимою", – каже чоловік.

Тим часом редактор місцевої газети "Поле Честі" Валентин Гордєєв  обур.ється такій позиції:

"Усі ці крикуни, які волають про те, що не можна давати людині дозвіл на відновлення палацу, самі не надто переймаються долею архітектурної пам’ятки. Ми з однодумцями багато разів викорчовували зарості, збирали сміття, ремонтували "червоний місток" на ставку. А депутатів міської ради, які волають про те, щоби "воспретіть і не пущать", там і близько не було. Оце так вони переймаються долею парку! Голі жінки? Теж мені проблема! Давайте тоді заборонимо всіх художників минулого, які їх писали. Тоді це робили пензлем, а зараз – фотоапаратом".

Мисливський палац графа Шувалова був збудований у 1903 році на місці старого дерев’яного, що згорів. Архітектором відбудови був данець Клеменс. Під час будівництва всі власники повмирали. За німецької окупації в палаці розташовувався госпіталь для льотчиків "люфтваффе". Пізніше – сільськогосподарський та будівельний технікуми. З 1986 року в палаці був музей історії хліборобства. Його виселили в 2006 році й почали реконструкцію. Вклали два мільйони доларів, але потім перестали фінансувати. З палацу пішла навіть охорона, місцеві жителі розікрали радіатори опалення, а дорогі вікна в рамі із мореного дубу побили. Згодом палац передали на баланс Тальнівської міської ради, яка повернула охорону в будівлю. Однак грошей на відновлення в бюджеті міста немає.

Нагадаємо, сайт vikka.ua раніше розповідав, що таке концесія і як вона працює в Україні.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Депутат із Золотоноші купив право оренди землі в Черкасах біля Дніпра за 56 млн грн

Рекордний аукціон відбувся у Черкасах. Мерія міста виставила на торги право оренди невеличкої ділянки землі берегу по вулиці Набережній,...

Проект набережної Черкас став одним із переможців в конкурсі «Містобудування» (ФОТО)

Проект реконструкції набережної Черкас став переможцем премії Національної спілки архітекторів України за 2023 рік в номінації «Містобудування». Про це...

Цікаве:

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...

Страхування дітей: що це і як працює?

Страхування — це поширений наразі вид захисту. Його використовують...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x