додому Новини Освітяни у розпачі: на Черкащині ПТУ переводять під опіку місцевих рад

Освітяни у розпачі: на Черкащині ПТУ переводять під опіку місцевих рад

0

Мінфін, а за ним і Кабмін вирішили передати професійно-технічні училища на баланс місцевих громад. Такий план був закладений у Законі "Про державний бюджет на 2016 рік". У великих індустріальних областях всі або майже всі ПТУ перейшли на фінансування з бюджетів міст.

До 2016 року професійно-технічні училища Черкащини готували фахівців за 132-ма професіями за держзамовленням. Фінансувався цей освітній процес за рахунок держбюджету. З теперішнього року Мінфін, а за ним і Кабмін вирішили перевести фінансування закладів профтехосвіти на місцеві громади, з перспективою передачі їх із державної в комунальну власність. Яких саме фахівців і яку їх кількість готувати,  тепер мають визначатися на місцях. Чи потягнуть місцеві бюджети таке навантаження і яке майбутнє очікує профтехучилища, сайт vikka.ua дізнавався у освітян.

За словами начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерія Данилевського, для ПТУ Черкащини настав переламний рік. Не всі місцеві бюджети, на яких поклали фінансування цього сегменту, справляються з цим. "Міські ради Черкас та Сміли виділили кошти на виплату зарплат викладачам та виплати стипендій у місцевих ПТУ. Десь на 70-80% покрили витрати на комунальну сферу. Міста Ватутіне, Золотоноша та Умань покрили таким чином лише перший квартал. У Каневі нічого не виділили. Ми поправили там ситуацію за рахунок стабілізаційних коштів", – пояснив він.

Валерій Данилевський зізнався, що освітяни у розпачі і наразі невідомо, як складеться доля ПТУ в області. "Ми поки що не знаємо, як готувати вступну кампанію. Це буде вирішено радами стайкхолдерів, до яких увійдуть представники потужних підприємств, управління освіти, центру зайнятості та представників громадськості, тобто профспілок", – повідомив фахівець.

У той же час він підкреслив, що наразі ніхто не володіє реальною картиною потреб ринку праці у випускниках ПТУ. "Ми не бачимо тіньового сегменту ринку та його потреб, а він складає 40%. Це, наприклад, сантехніки, будівельники, які працюють, не оформлюючи трудові відносини", – роз’яснив  Валерій Данилевський. 

Несподіваному рішенню офіційного Києва черкаським чиновникам дивуватися ніколи. За словами директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Марини Бакланової, у місті працює 5 ПТУ та художньо-технічний коледж. У них навчається більше 2,5 тисяч учнів майже за 30 напрямками. Все це відтепер має перейти під упорядкування міста та на його баланс. Тож у Черкасах готуються оперативно вирішувати питання з навчальним процесом та майном училищ. Воно відтепер вважатиметься не державною, а комунальною власністю міста. 

"Зараз ми дали доручення керівництву училищ упорядкувати документи для переходу з державної форми власності у комунальну. На цей рік грошове забезпечення професійно-технічних навчальних закладів забезпечене. Із бюджету міста на них виділено 52 мільйона гривень", – зазначила чиновниця.

Також у ПТУ міста буде проведений аналіз актуальності спеціальностей, яким навчають в училищах. Марина Бакланова не виключає, що кількість місць для деяких спеціальностей буде збільшена. Із найактуальніших професій вона зазначила будівничі, автодорожні та деякі спеціальності зі сфери харчування і послуг. Щодо скорочення місць по підготовці деяких фахівців, то без ґрунтовного аналізу Марина Бакланова остереглася давати прогнози. "Можу сказати одне: всі, хто наразі навчається на першому, другому, інших курсах ПТУ, довчаться по своїй професії", – підкреслила вона.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський нардеп хоче реабілітуватися перед ПТУшниками.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version