НовиниОсвітяни у розпачі: на Черкащині ПТУ переводять під опіку...

Освітяни у розпачі: на Черкащині ПТУ переводять під опіку місцевих рад

-

- Advertisment -

Мінфін, а за ним і Кабмін вирішили передати професійно-технічні училища на баланс місцевих громад. Такий план був закладений у Законі "Про державний бюджет на 2016 рік". У великих індустріальних областях всі або майже всі ПТУ перейшли на фінансування з бюджетів міст.

До 2016 року професійно-технічні училища Черкащини готували фахівців за 132-ма професіями за держзамовленням. Фінансувався цей освітній процес за рахунок держбюджету. З теперішнього року Мінфін, а за ним і Кабмін вирішили перевести фінансування закладів профтехосвіти на місцеві громади, з перспективою передачі їх із державної в комунальну власність. Яких саме фахівців і яку їх кількість готувати,  тепер мають визначатися на місцях. Чи потягнуть місцеві бюджети таке навантаження і яке майбутнє очікує профтехучилища, сайт vikka.ua дізнавався у освітян.

За словами начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерія Данилевського, для ПТУ Черкащини настав переламний рік. Не всі місцеві бюджети, на яких поклали фінансування цього сегменту, справляються з цим. "Міські ради Черкас та Сміли виділили кошти на виплату зарплат викладачам та виплати стипендій у місцевих ПТУ. Десь на 70-80% покрили витрати на комунальну сферу. Міста Ватутіне, Золотоноша та Умань покрили таким чином лише перший квартал. У Каневі нічого не виділили. Ми поправили там ситуацію за рахунок стабілізаційних коштів", – пояснив він.

Валерій Данилевський зізнався, що освітяни у розпачі і наразі невідомо, як складеться доля ПТУ в області. "Ми поки що не знаємо, як готувати вступну кампанію. Це буде вирішено радами стайкхолдерів, до яких увійдуть представники потужних підприємств, управління освіти, центру зайнятості та представників громадськості, тобто профспілок", – повідомив фахівець.

У той же час він підкреслив, що наразі ніхто не володіє реальною картиною потреб ринку праці у випускниках ПТУ. "Ми не бачимо тіньового сегменту ринку та його потреб, а він складає 40%. Це, наприклад, сантехніки, будівельники, які працюють, не оформлюючи трудові відносини", – роз’яснив  Валерій Данилевський. 

Несподіваному рішенню офіційного Києва черкаським чиновникам дивуватися ніколи. За словами директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Марини Бакланової, у місті працює 5 ПТУ та художньо-технічний коледж. У них навчається більше 2,5 тисяч учнів майже за 30 напрямками. Все це відтепер має перейти під упорядкування міста та на його баланс. Тож у Черкасах готуються оперативно вирішувати питання з навчальним процесом та майном училищ. Воно відтепер вважатиметься не державною, а комунальною власністю міста. 

"Зараз ми дали доручення керівництву училищ упорядкувати документи для переходу з державної форми власності у комунальну. На цей рік грошове забезпечення професійно-технічних навчальних закладів забезпечене. Із бюджету міста на них виділено 52 мільйона гривень", – зазначила чиновниця.

Також у ПТУ міста буде проведений аналіз актуальності спеціальностей, яким навчають в училищах. Марина Бакланова не виключає, що кількість місць для деяких спеціальностей буде збільшена. Із найактуальніших професій вона зазначила будівничі, автодорожні та деякі спеціальності зі сфери харчування і послуг. Щодо скорочення місць по підготовці деяких фахівців, то без ґрунтовного аналізу Марина Бакланова остереглася давати прогнози. "Можу сказати одне: всі, хто наразі навчається на першому, другому, інших курсах ПТУ, довчаться по своїй професії", – підкреслила вона.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський нардеп хоче реабілітуватися перед ПТУшниками.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x