НовиниКриміналОстрів-«офшор» під Черкасами: випас худоби чи база браконьєрів

Острів-«офшор» під Черкасами: випас худоби чи база браконьєрів

-

- Advertisment -

Прокуратура Золотоніського району має намір розірвати договір оренди земельної ділянки, розташованої на одному з островів Кременчуцького водосховища, і повернути її громаді Іркліївської ОТГ. Із відповідним позовом прокурори звернулися до Чорнобаївського районного суду. Відповідач – звичайна черкащанка. Днями відбулося установче засідання по цій справі.

Прокурори вимагатимуть через суд звільнити зазначену ділянку та знести незаконні споруди на острові. Вони вважають, що будиночки, які там стоять, це база браконьєрів, а ділянка використовується не за призначенням. Адже там згідно договору мають випасати худобу або заготовляти сіно.

Чи вдасться це зробити прокурорам – невідомо. Адже за цим островом через низку фірм стоять досить «поважні» і грошовиті люди з Віргінських островів.

Що таке острів Мурашки?

Власне, сам острів, про який йдеться, розташований у Кременчуцькому водосховищі за два кілометри від селища Чехівка, що входить нині до Іркліївської ОТГ. Офіційна назва Самовиця, а в народі його називають Мурашка.

Острів названий на честь села Самовиця, затопленого водами Кременчуцького водосховища. На острові археологи виявили давні поселення. Навіть проводили розкопки. Але нині там «мешкають» не бородаті археологи у наметах, а зовсім інші люди у комфортабельних будиночках.

Як і кому віддали частину острова?

Як вдалося з’ясувати журналістам сайту vikka.ua, земельну ділянку на острові «Самовиця» під сінокосіння і випас худоби була надана черкащанці Ірині Галаті розпорядженням голови Чорнобаївської райдержадміністрації ще у червні 2009 року. Термін оренди – 49 років. Тобто протягом майже півстоліття вона, ймовірно, мала перевозити човнами худобу, щоб випасати її на 3 тис. м. кв. Або ж пані Ірина мала косити сіно, яке знову ж таки повинна була перевозити на «велику землю» човнами.

Що там розташовано насправді?

Тим часом на острові дивним чином з’явилися шість будиночків. Коли туди приїхали інспектори Черкаського рибоохоронного патруля, то виявили баркаонєрські знаряддя лову: мисинові сітки загальною довжиною близько 4500 метрів, 12 капканів, 20 раколовок, ятері різної довжини та діаметру, а крім того — засолену у посудинах рибу, шкурки єнотоподібного собаки. Цей весь браконьєрський непотріб довелося вивозити кількома човнами, а потім вантажівкою.

Поряд із будиночками інспектори виявили кілька човнів. Проте жодної людини. Можливо, на момент рейду «мешканці» завчасно покинули острів.

Нині добратися по водосховищу туди важко, адже рівень води опустився до критичного рівня. Тому дійти до острова можна лише в брід. Журналістам vikka.ua вдалося відзняти базу браконьєрів з повітря. З літака нам пощастило розгледіти дерев’яні будиночки, а на милині перевернутий човен.

Правоохоронці і екологічна інспекція неодноразово навідувалися на острів, проте нікого там не заставали.

 Орендаря намагалися оштрафувати

Фото Віталій Пітвало

У 2010 році Ірину Галат державна обласна екологічна інспекція намагалася притягнути до адміністративної відповідальності. Її оштрафували на понад 400 грн за те, що на орендованій нею ділянці збудовані будиночки і ведеться рибний промисел. Вона оскаржила постанову про накладання штрафу в суді.

«Належним чином виконуючи умови зазначеного договору та своєчасно і в повному розмірі сплачуючи орендну плату, я уклала із TOB «Мисливське господарство «Лісівник» договір на заготівлю сіна. Належним чином виконуючи взяті на себе зобов’язання, мною було передано TOB «МГ «Лісівник» в 2009 році на умовах самовивозу приблизно 3 тони сіна, а у 2010 році заготовлено приблизно 5 тон сіна, які на даний час знаходяться у скиртах на орендованій земельній ділянці, про яку йдеться», – пояснила жінка в суді.

Фото Віталій Пітвало

Щодо будиночків, то як заявила пані Галат, вона їх не встановлювала і відношення до них не має. Суддя Соснівського районного суду стала на бік жінки і відмінила штраф, а також закрила адмінсправу.

Шлейф з офшорів

ТОВ «Мисливське господарство «Лісівник», якому пані Галат передавала скошене сіно, зареєстроване в Черкасах. Директор – Олександр Грабовський. Засновники дві офшорні компанії  «Бронзеал Венчерз Лтд» та «Ланкостер Менеджмент Лтд» з Віргінських островів.

Враховуючи офшорні сліди, чи вдасться прокуратурі відстояти інтереси з повернення острова у власність Іркліївської громади – невідомо. Але vikka.ua слідкуватиме за подіями.

Як повідомляв сайт vikka.ua, проїзд в Черкаських маршрутках може коштувати 15 гривень (ВІДЕО)

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаські патрульні затримали водія, який зливав невідому речовину в лісову зону

Патрульні виявили та затримали автомобіль, водій якого зливав невідому речовину з неприємним різким запахом в лісову зону без дозволу....

Що задекларував народний депутат, обраний від Золотоноші

Народний депутат України Віталій Войцехівський, обраний від Золотоніського округа, задекларував заробітну плату і заощадження. Про це йдеться в його...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x