додому Новини Черкащина Осінній "сюрприз": у Черкасах хочуть збільшити тарифи на тепло

Осінній "сюрприз": у Черкасах хочуть збільшити тарифи на тепло

0

Цього сезону тепло може обійтися черкасцям дорожче, ніж торік. Двічі ТЕЦ та "Черкаситеплокомуненерго" на відкритих слуханнях обговорювали нові тарифи на теплову енергію. Тепер Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) має їх затвердити. Якщо дасть добро, то тарифи на тепло для споживачів Черкаської ТЕЦ стануть вищими на майже дев’ять відсотків, а для споживачів Теплокомуненерго – на понад чотири відсотки.

У "Черкаситеплокомуненерго" та Черкаській ТЕЦ таке коригування тарифу пояснюють збільшенням офіційного прожиткового мінімуму (у зв’язку з чим було збільшено зарплату працівникам), підвищенням вартості покупної енергії, зростанням ціни на природний газ, а також подорожчанням холодної води, яка використовується як теплоносій.

"Нинішній тариф 1271,09 грн/Гкал, а запропонований – 1327,16 грн/Гкал. Вартість квадратного метра була 30,39, а має стати – 31,73 гривень. Вона теж зросла на 4,4%. Раніше вартість квадратного метра була актуальною, тому що на будинках не були встановлені лічильники. На сьогодні наше підприємство встановило лічильники на 99% будинків, залишилося ще 30 будинків. Тобто актуальною є кількість використаних гігакалорій за місяць. У такому випадку містяни можуть самі коригувати свої витрати. Завдяки лічильнику кожен може обирати температуру, чи це, до прикладу, 18 градусів, чи 22 градуси і платити за спожиту теплову енергію", – зауважує заступник директора з економічних питань КПТМ "Черкаситеплокомуненерго" Алла Гуц.

Як зазначає заступник директора ТЕЦ з економіки та фінансів Олексій Біда, нинішній тариф для населення 1086,84 грн/Гкал у разі затвердження може зрости до 1183,98 грн/Гкал, тобто на 8,9%. Вартість опалення квадратного метра наразі складає 26,07 грн, а зросте до 28,46 грн. Попри підвищення вартості опалення, тут переконують, що тариф у Черкасах – найнижчий в Україні.

"Основну кількість лічильників встановимо до початку опалювального сезону, а до кінця року – і всі лічильники на будинках, де немає технічних проблем. На нашому балансі є будинки, де потрібно робити реконструкцію системи теплопостачання внутрішньобудинкових мереж, але згідно із роз’ясненням НКРЕКП, ми не маємо права здійснювати ці роботи. Це повинна робити місцева влада", – зазначає Олексій Біда.

Як повідомила Алла Гуц, їхнє підприємство вже отримало виклик до НКРЕКП на 5 жовтня. Тож уже у четвер стане відома доля тарифів.

"Якщо все буде нормально, відкориговані тарифи будуть затверджені регулятором. Потім вони мають пройти низку юридичних процедур, зокрема, реєстрацію в Міністерстві юстиції", – пояснює заступник директора з економічних питань КПТМ "Черкаситеплокомуненерго".

Додамо, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зростання тарифів на комунальні послуги в Україні у 2018 році до 20%. Крім того, зростання тарифів може продовжитися у 2019 і 2020 роках. Про це йдеться в консенсус-прогнозі за вересень 2017 року, опублікованому на сайті відомства.

Як повідомляв сайт vikka.ua, журналісти з експертом проінспектували черкаські будинки на енергоощадність.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version