НовиниЧеркащинаОрганічне виробництво: нові можливості для черкаських аграріїв

Органічне виробництво: нові можливості для черкаських аграріїв

-

- Advertisment -

Якісні, корисні, екологічно чисті й смачні. Саме через такі критерії 25-річна черкащанка Ольга у свій час зупинила свій вибір виключно на органічних продуктах харчування: крупи, фрукти та овочі, "молочка" та інше. Намагається купувати товари з відповідним маркуванням. Каже: незважаючи на відчутно вищу ціну (майже втричі більше, ніж звичайні), вона впевнена в тому, що такі продукти створені за європейськими стандартами якості й дійсно натуральні. Однак поки українських органічних продуктів на полицях магазинів бачить небагато. Натомість зустрічає немало підробок: коли на упаковці продукту красується надпис "органік", а відповідне маркування відсутнє. Кореспонденти vikka.ua дізнавались, які нині перспективи у органічного виробництва в Україні й на Черкащині зокрема.

Що насправді означає "органіка"

Органічні продукти – це продукція, отримана в результаті сертифікованого органічного виробництва. А це значить, що сировина для виготовлення таких продуктів надходить із перевірених джерел: у ґрунт, на якому будуть вирощуватись сільськогосподарські культури, протягом 3 років до його використання для органічного виробництва заборонено вносити будь-які речовини хімічного походження. Тільки по закінченню цього, так званого, перехідного періоду продукція отримує статус органічної. Пестицидів, стимуляторів росту, генно-модифікованих організмів в органічних продуктах харчування бути не може! 

Наразі в Україні – країні родючих чорноземів, що вже відриває наш разючий потенціал в цьому напрямку, органічних ґрунтів трохи більше 1% всіх аграрних земель. На Черкащині – всього 0,2%. Експерти стверджують: враховуючи актуальність "органічного" питання, поступово, хай навіть дуже повільними темпами, їх кількість зростатиме.

Далі органічна сировина надходить до переробних підприємств, де переробляється окремо від традиційної сировини з метою уникнення змішування. Головне тут – кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем акредитованого органу сертифікації, який засвідчує дотримання вимог та стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифікату. Саме такий сертифікат і підтверджує "органічність" продукції. Про його наявність свідчить відповідне маркування, біля якого має міститись інформація про орган сертифікації. 

Нині в Україні працюють 12 іноземних та 1 український сертифікаційні органи. "Органік стандарт" має міжнародну акредитацію на проведення сертифікаційних робіт та визнання Єврокомісії та Швейцарської Конфедерації. Виробники можуть звертатись до будь-якого сертифікаційного органу, який є міжнародно акредитованим. 

Тепер – все за законом

До європейських та світових стандартів українська органіка на законодавчому рівні наблизилась тільки минулого літа. 10 липня 2018 року Верховна рада України у другому читанні врешті прийняла Закон "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Ним встановлюються основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування такої продукції, засади правового регулювання виробництва, обігу органічної продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках. Прийняттям цього закону Україна виконує свої зобов'язання в рамках угоди про асоціацію з Європейським Союзом шляхом гармонізації трьох європейських регламентів – 834/2007, 889/2008, 1235/2008.

"Цей Закон є фундаментом для формування ефективного регулятивного поля для виробництва та обігу органічної сільськогосподарської продукції. Закон приводить вимоги до виробництва та обігу органічної продукції у відповідність до європейських та світових стандартів та запроваджує державний нагляд та контроль за господарською діяльністю суб’єктів ринку органічної продукції, – зауважує заступник Міністра аграрної політики з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева. – Важливим аспектом нового Закону є і встановлення адміністративної відповідальності операторів ринку за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції".

Фактично після прийняття цього закону використовувати позначення як "біо", "еко" або "органік" безпідставно виробники уже не можуть. Це заборонено робити. Натомість, вводиться спеціальне, однакове для всіх, маркування. Тож несумлінним виробникам буде неможливо обманути споживача. А отже ті торгові точки в Черкасах, які називали себе "еко-лавками" і не мали відповідного сертифікату, повинні змінити свої назви відповідно до вимог законодавства. В інакшому випадку їх чекають штрафи за реалізацію продукції, маркованої, як органічна, без сертифіката – сто неоподаткованих мінімумів. Для виробників такої продукції теж передбачене фінансове покарання: для юридичних осіб – вісім мінімальних зарплат (близько 29800 грн), для фізосіб-підприємців – п’ять "мінімалок" (18600 грн). Такі ж санкції запроваджені за невиконання будь-яких інших вимог, передбачених законом. 

biz.censor.net.ua

Законом чітко визначаються органічні галузі: рослинництво, тваринництво, виноробство, виробництво кормів, виробництво харчових продуктів, органічні аквакультури. Ще до прийняття закону в країні вироблялись органічні зернові, бобові, олійні, ефіроолійні, баштанні культури, овочі, фрукти, ягоди, молочні продукти, м’ясо, яйця, гриби, горіхи, мед та перероблена продукція. І сьогодні кожен українських сільськогосподарський продукт може стати органічним і отримати відповідний сертифікат, але за умови, що його виробник дотримуватиметься вимог органіки. Для кожної галузі Мінагрополітики готує детальні правила. Відтак, поки що закон прийнятий лише на папері, адже для того, аби "український органічний стандарт" запрацював, необхідно провести досить глибоку підзаконну роботу: прописати вимоги, підготувати документацію для реєстрів та ін. Поки над цим працюють Міністерство агрополітики спільно з Офісом ефективного регулювання, органами сертифікації, громадськими організаціями та безпосередньо виробниками, зацікавленими у отриманні сертифіката. Експерти кажуть: на це піде близько року, і повну силу закон вступить лише в серпні наступного року.

Згодом Мінагрополітики має намір розробити реєстри органів сертифікації, операторів органічного сектору та органічного посівного матеріалу. Обіцяють, що ці реєстри з’являться на сайті відомства до серпня наступного року.

"Органіка – це перш за все довіра"

На сьогоднішній день в регіоні виробництвом органічної продукції займається 15 підприємств, в той час, коли у 2015 році таких налічувалось всього три. Всі вони вже отримали відповідний сертифікат, а їх продукція користується попитом серед споживачів країн ЄС та Азії.

За словами начальника управління агропромислового розвитку Черкаської ОДА Ігоря Колодки, поки що процес модернізації і більш масового переходу на органічне виробництво в регіоні гальмує фінансове питання. Адже втілення будь-яких технологічних процесів потребує певних вкладень.

"Вимоги до таких виробництв дуже високі, і не всі можуть впоратись із цим самостійно. Наступним кроком від місцевих та державних органів влади повинні стати спеціальні програми, в межах яких надаватиметься допомога у вирощувані органічної сировини та виготовленні відповідної продукції, – впевнений чиновник. – Тоді можна буде чекати більшої затребуваності наших органічних товарів, і не лише в країнах ближнього зарубіжжя, а й в Україні безпосередньо. Органічна продукція вітчизняного виробництва повинна масово з’являтись на прилавках українських магазинів". 

Попит на український органічний продукт на європейському і світовому ринку підтверджує і Олена Коротких, менеджер з зовнішньоекономічної діяльності ТОВ Агрофірма "Поле", яка займається вирощуванням та переробкою сільськогосподарських культур. Сертифікат виробника органічної продукції підприємство отримало ще у 2009 році, до цього постачало до Європи традиційні товари.

"На початку нашої співпраці з європейськими партнерами ми часто зустрічались з недостатністю довіри з боку закордонних споживачів до українського виробника. Все докорінно змінилось після того, як ми почали виробляти органічну продукцію. На нас подивились по-іншому, – згадує Олена Коротких. – Бо органіка – це перш за все довіра. В Європі ж і у світі великий дефіцит органічних товарів та сировини. І це не може не спонукати українських виробників до розвитку в цьому напрямку".

І вже сьогодні Агрофірма "Поле" експортує органічну продукцію до Нідерландів, Німеччини, Австрії, Великобританії, Італії, Бельгії, Австралії, Малайзії, Польщі, Чехії, Франції, має представництва компанії у Чехії та Польщі.

Тих аграріїв, які збираються стати на стезю органічного виробництва, Ігор Колодка попереджує: процес переходу досить тривалий і складний. Протягом цього часу необхідно виконати ряд вимог, за кілька днів все зробити не вдасться. Відповідним чином необхідно підготувати землю, розробити стратегію її обробки винні бути витримані всі пункти вимог: підготувати землю, розробити стратегію обробки ґрунту без використання хімікатів, запровадити відповідні технології. Якщо мова йде про тваринництво, необхідно розробити систему харчування, підібрати генетику, відповідні органічні корми, методи лікування без використання антибіотиків. І так – у кожній галузі сільського господарства. 

dpchas.com.ua

Тривалість сертифікації виробництва до органічного залежить від галузі. Наприклад, поля з однорічними рослинами та пасовища сертифікують від 24 місяців, з багаторічними рослинами — від 36 місяців, у аквакультурі — 24 місяці, ферми з вирощування великої рогатої худоби (м'ясо) і коней — 12 місяців, кіз, свиней і корів (молоко) — 6 місяців, птиці (м'ясо) — 10 тижнів, птиця (яйця) — 6 тижнів. Тобто, щоб отримати сертифікат на вирощену органічну гречку, потрібно буде чекати не менше двох років чи навіть більше. Підтверджувати свій статус органічного виробника необхідно кожні 15 місяців. Важливий момент: отримання сертифікату відповідності – задоволення не безкоштовне. Вартість залежатиме від галузі сільськогосподарського комплексу, стану господарства, площі угідь, кількості працівників та інших параметрів.

Однак і регіональні, і державні управлінці аграрної сфери нині сходяться в одному: український споживач, на відміну від європейського, поки що зовсім мало споживає органічних продуктів. Незважаючи на те, що Україна є сировинною базою для виробників органіки в багатьох європейських країнах, внутрішнє споживання поки що ледь сягає і 1%. Для порівняння – на полицях європейських магазинів близько 10% продуктів органічні. Наповнення ж внутрішнього ринку біопродуктами, здоровими і безпечними, залишається проблемою. В першу чергу, через їх високу в порівнянні з традиційними вартість.Тому задля їх популяризації та демонстрації досягнень українського органічного руху вже кілька років в різних містах України проходять різноманітні ярмарки органічних продуктів. Щороку вони збирають все більше відвідувачівНаіближчи з таких ярмарків пройде 13-14 жовтня у Львові.

Ця публікація була підготовлена в межах проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ТРК "ВІККА" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

“Черкаські Мавпи-Дніпро” стали першим півфіналістом Суперліги з баскетболу

Черкаські Мавпи виграли у Запоріжжя чвертьфінальну серію плей-оф 2:0 і першими вийшли до півфіналу. Про це інформує сайт Черкаських...

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x