НовиниОдна людина може стати депутатом чотирьох рад (інфографіка)

Одна людина може стати депутатом чотирьох рад (інфографіка)

-

- Advertisment -

Часто виборцю складно розібратися в скільки рад і на які виборні посади може балотуватися один і той же кандидат одночасно, окрім того заплутаності додав новий закон України "Про місцеві вибори". Для полегшення розуміння цього Марина Макуха (ГМ "ОПОРА") розробила формулу балотування "4+1".

Формула "4+1" дає можливість зрозуміти, що кожен кандидат може одночасно балотуватися до чотирьох рад багатомандатних округів і тільки в одному одномандатному окрузі. При цьому в багатомандатному окрузі ради не можуть бути одного рівня (наприклад, дві обласні ради). До багатомандатного округу належать обласні, районні, міські, районної в місті ради, а до одномандатного – сільські та селищні ради, посади на голову сільської, селищної ради, міського голову, старости.

Так, кандидат А може балотуватися одночасно до чотирьох рад різних рівнів, тобто до однієї обласної, однієї районної, однієї міської, однієї районної в місті. Окрім цих чотирьох рад, кандидат А може позмагатися на виборах за ще одне місце у депутати або сільських, або селищних рад, або на посаду сільського, або селищного, або міського голови, або старости. Про що йдеться у частинах 4 і 5 статті 35 Закону.

Отже, кандидат на посаду міського голови Черкас при бажанні зможе брати участь у виборах і до обласної, районної, міської ради одночасно.

Якщо ж кандидата А оберуть одночасно в багатомандатному окрузі й в одномандатному окрузі, то він вважається обраним в одномандатному окрузі. Отже, пріоритетним є обрання в одномандатному окрузі. Тобто кандидат, якого обрали, наприклад, депутатом до міської ради й міським головою, залишається обраним на посаду міського голови, а його місце депутата у міській раді займає наступний у списку партії (частина 11 статті 86 Закону).

Слід зазначити, що балотуватися шляхом самовисування можуть лише кандидати у депутати сільських, селищних рад, на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, усі ж інші – виключно через місцеві організації партій (частина 2 статті 35 Закону).

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

На Черкащині горів автомобіль

Вчора, 18 квітня, поблизу села Кобринова Гребля на Звенигородщині виникла пожежа автомобіля "Нива". Про це повідомляє пресслужба ГУ ДСНС...

Черкаські патрульні зупинили водія “під кайфом”, у якого не було права кермування 

У Черкасах патрульні виявили водія автомобіля з ознаками наркотичного сп'яніння та без прав кермування. Повідомляє патрульна поліція Черкаської області. Патрулюючи...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x