НовиниЧеркащинаОдарич розповів, завдяки кому в Черкасах вдалося провести комунальну...

Одарич розповів, завдяки кому в Черкасах вдалося провести комунальну реформу

-

- Advertisment -

Колишній міський голова Сергій Одарич пригадав імена людей, які причетні до комунальної реформи міста. Це питання постало після того, як були ліквідовані схеми розкрадання коштів у колишніх РЕУ.

"Ми вирішили залучити до управління новоутвореними СУБами людей, які жодного дня не працювали в комунальній сфері. Це була головна і принципова вимога. Нам був потрібен абсолютно новий і "свіжий " погляд на утримання будинків, а не радянський менталітет, що держава всім володіє, за все відповідає і все робить. Дон Кіхотами стали Олександр Риджаніч, Ігор Работенко та Юрій Гончаров. Через кілька років Риджаніча замінив Анатолій Титаренко, – пише Одарич у Facebook. – Я багатьох людей наймав на роботу в своєму житті. Але цей "найм" був якимось божевільно-сюрреалістичним. Я запрошував хлопців на роботу зі словами: "Ваше головне завдання – зробити так, щоб через кілька років ви стали не потрібними".

За словами Одарича, головна порочність радянської системи ЖЕКів (РЕУ) в тому, що вони самі собі "замовляли" роботи, самі їх виконували, самі себе контролювали. А користувачі житла і цих послуг лише платили гроші.

"Першим кроком за лічені тижні ми скоротили усіх слюсарів та електриків в СУБах. Наступним етапом – всіх двірників. Усі роботи по ремонтах і прибиранню передали приватним структурам. Вибачте, без тендеру. По-перше, на той час (2008-2009) просто в Черкасах не було підрядників, які б могли освоїти такий шмат роботи. По-друге, ми передали ці роботи тим фірмам, які взяли на роботу всіх наших скорочених працівників. Жодну людину ми не викинули на вулицю", – розповідає він.

За СУБами тоді було залишено функції планування робіт по кожному будинку, постановку задач підряднику і контроль за строками і якістю виконаних робіт.

"Сталося диво, якого ні я, ні наша команда не очікували. За ті ж самі кошти підрядники почали виконувати в 3-5 разів більше робіт. І з кращою якістю. І швидше", – говорить Сергій Олегович. – Кілька років тому Василь Старіков, який недовго висидів на пенсії і в 2013 році очолив Придніпровську СУБ, признався мені: "Я був противником цієї реформи. Але зараз я вдячний, що Ви її зробили. Я не переймаюсь слюсарями і двірниками. Не утримую величезні виробничі бази. Мене не цікавить, хто захворів чи перепив. Я просто ставлю задачу підряднику. Якщо він не виконує – грошей не отримує. Все. Добиватися якості і швидкості стало просто".

Екс-мер Черкас стверджує: завдяки цій реформі вдавалося виконувати всі необхідні роботи і не було необхідності у підвищенні тарифів для населення з 2009 до 2014 року (якби не фінансова криза 2014 – досі б не переглядали).

"Після того, як наші нові керівники СУБів добровільно "повідрізали собі руки", ліквідувавши власні ремонтні служби, настав час зробити "харакірі". Директори пішли по дворах, збираючи жителів і пропонуючи їм самим приймати виконані в їхньому будинку роботи. Ми запровадили правило, що роботи, які не прийняті уповноваженими жителями будинку, не оплачуються. Це ще додало якості в роботі підрядників, – говорить він. – Мені було комфортно ходити дворами разом з нашими директорами. По-перше, їх впізнавали не менше, ніж мене. По-друге, в очах у жителів світилася повага до директорів, а не злість, як це було з їхніми попередниками".

Як повідомляв сайт vikka.ua, Одарич розповів, завдяки кому вдалося розвинути місто.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x