НовиниЧеркащинаОчима покинутих: у Черкасах презентували фотоісторії жертв домашнього насилля

Очима покинутих: у Черкасах презентували фотоісторії жертв домашнього насилля

-

- Advertisment -

“Мене з малою дитиною покинув чоловік. Разом ми орендували квартиру, а потім він сказав, що я мушу сама себе забезпечувати. За дитячі 800 гривень я не могла цього зробити”, – розповідає мешканка черкаського кризового центру “Мережка” Оксана. Вона та ще 7 жінок – жертви домашнього насилля – стали героїнями фотовиставки “Очима покинутих”.

Виставка триватиме до 10 грудня на першому поверсі Черкаської мерії. У чорно-білих світлинах жінки “розповіли” свої історії, повідомляє кореспондент vikka.ua.

За словами Оксани, її чоловік почав вести розгульний спосіб життя, а згодом покинув родину. Так жінка з семимісячною Софійкою опинилась у кризовому центрі. Каже, що тут про них піклуються і з психологічного, і з юридичного боку.

На фото Оксана тримає свою малечу у напіврозваленому приміщенні, яке виділила жінкам міська влада. Наразі воно потребує капітального ремонту, та на це владці роками не можуть виділити коштів.

“Ми зробили проектно-кошторисну документацію. На відновлення приміщення необхідно близько п’яти мільйонів гривень, тому що воно довго не використовувалось”, – зазначила виконавчий директор БО “100% життя Черкаси” Марина Стадник.

За її словами, ідея фотовиставки виникла з метою актуалізації проблеми домашнього насилля. Адже допомоги потребують не лише ті, над ким знущались фізично.

“Тут чорно-білі фото жінок і їхніх дітей. Жодна жінка не має на собі ніяких фізичних яскравих моментів (синців, переломів), які б ілюстрували домашнє насильство. Ми хотіли показати, що є жінки, які страждають від психологічного насилля, і ззовні ми не можемо ніяк цього побачити”, – розповіла Марина Стадник.

Із такою проблемою зіткнулась ще одна учасниця виставки – 40-річна Ірина, мама дошкільняти Владислава.

“Мій чоловік залежний від ігрових автоматів. Я хвилювалась, що він витрачає гроші на вітер. Через це виникали непорозуміння, депресивний стан. Це відображалось на моїй психіці, здоров’ї і на дитині, на яку я зривалась, – ділиться жінка. – У мене є подруга, яка бачила, де і з ким я живу. Вона й порадила мені цей кризовий центр. Тут мене підтримали соціальний педагог, юрист і головне – психолог. Допомогли і синочку. Зробили йому щеплення і записали в садочок”.

Від своєї світлини Ірина в приємному шокові. Каже, що взагалі себе не впізнає.

Куди звернутися жертві домашнього насилля по допомогу?

Крім кризового центру “Мережка”, у Черкасах є центр соціальних служб для сім’ї та молоді, який надає допомогу жінкам і їхнім дітям, постраждалим від насилля (вулиця Благовісна, 170). З лютого цього року при центрі почала діяти спеціальна служба – мобільна бригада соціально-психологічної допомоги постраждалим від насилля. На сьогодні зафіксовано 115 таких випадків. 64 з них жінки, ще 48 – діти.

За словами представника управління превентивної діяльності ГУНП в Черкаській області Станіслава Коломійця, протидія домашньому насиллю є одним із пріоритетних напрямків превентивних заходів поліції.

“Протягом минулого року до відділень поліції звернулись близько трьох тисяч осіб, постраждалих від домашнього насилля. Станом на сьогодні це вже майже 6 тисяч звернень. Також працівники поліції мають право виносити терміновий припис, аби не допустити тяжких наслідків при вчиненні домашнього насильства. Вже винесено 36 таких приписів”, – зазначив правоохоронець.

Як повідомляв сайт vikka.ua, після 12 років шлюбу Алла опинилась за дверима з однією сумкою речей. І згодом потрапила в жіночий кризовий центр “Мережка”.

Будьте завжди в курсінайсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x