НовиниОбласний бюджет-2015: де братимуть гроші і на що витрачатимуть

Обласний бюджет-2015: де братимуть гроші і на що витрачатимуть

-

- Advertisment -

Черкаська обласна рада 21 січня на першій же сесії в новому році ухвалила бюджет області-2015. За рахунок яких коштів передбачено наповнення бюджету та куди пріоритетно направлятимуться гроші, з'ясовував кореспондент vikka.ua.

У департаменті фінансів Черкаської облдержадміністрації розповіли, що формування обласного бюджету на 2015 рік здійснювалося на основі змін до положень Бюджетного і Податкового кодексів України в частині місцевих бюджетів і з урахуванням показників економічного та соціального розвитку області.

Що зменшили, скасували та додали

 

Зменшено норматив зарахування до обласного бюджету податку на доходи фізичних осіб із 25 % до 15 %.

Зменшено відсоток зарахувань рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин державного значення з 50 % до 25 %.

Скасовано справляння збору за першу реєстрацію транспортного засобу.

Водночас за обласним бюджетом закріплено 10 % податку на прибуток від підприємств приватного сектору економіки.

Також розширено джерела надходжень до загального фонду шляхом  передачі зі спеціального фонду екологічного податку та збільшено норматив його відрахування з 10 до 55 %, що передбачає дохід у 28 млн грн.

Крім того, запроваджено нові види субвенцій із державного бюджету.

"Цього року утримання ЗОШ-інтернатів здійснюватиметься за рахунок освітньої субвенції. Уся медична галузь – за рахунок медичної субвенції, а профтехзаклади фінансуватимуть коштами субвенції на підготовку робітничих кадрів", – зазначила директор департаменту фінансів Черкаської ОДА Наталія Кравченко.

"У межах децентралізації на фінансування з обласного бюджету передано 37 бюджетних установ, які раніше утримувалися з держбюджету. А саме: 6 ПТУ, 3 осередки фізично-спортивних товариств та 28 установ ветеринарної медицини", – додала вона.

Головні джерела доходів бюджету

 

Загальний обсяг обласного бюджету-2015 становить 3,1 млрд грн. При цьому у складі доходів бюджету 458 млн грн – власні доходи, 36 млн грн – базова дотація, 895 млн грн – субвенція з держбюджету на фінансування видатків обласного бюджету та 1,8 млрд грн – кошти на виконання програм соціального захисту населення.

Прогнозний обсяг власних доходів загального фонду обласного бюджету на цей рік розраховано в сумі 355 млн грн.

"Податок на доходи фізичних осіб залишається основним бюджетоформуючим джерелом надходжень облбюджету. Його питома вага становитиме 67 %. Для порівняння у 2014 році було 87 %. Розрахунок податку на доходи фізичних осіб визначено у сумі 238 млн грн, що на 1 млн грн більше, ніж торік", – підкреслила Кравченко.

За її словами, збори за спеціальне використання місцевих ресурсів, спецвикористання води та плату за користування надрами об’єднано в один платіж – рентна плата.

"Цього року надійде 34 млн грн таких коштів. Зокрема, 50 % за спеціальне використання лісових ресурсів, 25 % – за користування надрами, 50 % – за використання води", – доповіла директор фінансового департаменту ОДА.

Також у 2015 році має надійти 20 млн грн плати за ліцензії, більшість із яких – від ліцензій за право торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

Очікується, що надходження плати за оренду майна обласної комунальної власності збільшиться на 9 %, і прогнозується на рівні 2 млн грн.

Натомість екологічний податок заплановано в сумі 28 млн грн, що в шість разів більше фактичних надходжень 2014 року.

Крім того, в бюджеті передбачено погашення кредиторської заборгованості станом на 1 січня щодо природоохоронних об’єктів, які фінансувалися в 2014 році, а ще – продовжено фінансування очисних споруд міста Золотоноша.

До того ж, із 2015 року одним із джерел надходжень облбюджету визначено 10 % податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки. Обсяг визначено в сумі 33 млн грн. А найбільшими платниками названо "Графію-Україна", завод "ТЕМП" і "Катеринопільський елеватор".

На що витрачатимуть гроші з бюджету

 

"На проведення власних видаткових повноважень, які здійснюються з  обласного бюджету, передбачено 1,3 млрд грн або 42 %. Решта – кошти, які передаються субвенціями до місцевих бюджетів на виконання програм соціального захисту населення", – зазначила Кравченко.

96 % загального обсягу власного ресурсу бюджету передбачено на утримання соціально-культурної сфери.

48 % займають видатки на медичну галузь, 34 % – освітня галузь, соціальний захист – 9 %, культура і мистецтво – 4 %.

В економічній структурі видатків 83 % із них займають захищені статті бюджету, найбільше це – заробітна плата (52 %).

"Потреба бюджетних установ соціально-культурної сфери у видатках на зарплату забезпечена у повному обсязі. Усі видаткові витрати працівникам обласних комунальних установ освіти, охорони здоров'я, культури та інших бюджетних галузей враховано в повному обсязі", – запевнила керівник профільного департаменту.

Коштами обласного бюджету також мають повністю забезпечити виплати стипендій студентам ВНЗ 1-2 рівнів акредитації.

"Для поліпшення медичного забезпечення хворих із обласного бюджету спрямовано  за рахунок власних ресурсів 47 млн грн, із яких 30 млн грн – на забезпечення харчування у лікувальних закладах, 9 млн грн – на придбання медикаментів, 5 млн грн – на проведення капітальних видатків та 3 млн грн – на утримання об’єктів спільного користування", – сказала Кравченко.

28 млн грн передбачено на лікування хворих на цукровий діабет, 24 млн грн – на лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу у відділеннях обласної лікарні.

Також у новому бюджеті передбачається приріст на 23 % або 18 млн грн на утримання закладів соцзахисту (будинки-інтернати). На рівні минулого року передбачено кошти на пільгове медичне обслуговування чорнобильців (7 млн грн), фінансування підтримки громадських організацій ветеранів та інвалідів (1 млн грн).

На фінансування обласних програм передбачено 7,6 млн грн, що майже вдвічі менше, ніж торік.

Крім того, віднині не буде надходити субвенція з державного бюджету на будівництво та ремонт доріг.

Водночас передбачено новий акцизний податок із реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, і він надходитиме виключно до бюджетів територіальних громад (міст, селищ, сіл).

Новий бюджет уже охрестили "бюджетом утримання"

 

"Я хочу нагадати всім, як був ухвалений бюджет держави, коли прем’єр-міністр зґвалтував практично всіх депутатів, і був ухвалений той самий бюджет практично без обговорення і без роздруківки", – заявив під час обговорення колишній голова облради Володимир Гресь.

"Зараз ми голосуємо за той бюджет, який, практично, нам дав Кабінет міністрів і Міністерство фінансів. Я хочу всіх "привітати": Черкаська область майже в два з половиною рази стала біднішою", – додав він.

Натомість депутат облради від "Народного фронту" Олександр Турченяк назвав ухвалений фінансовий документ "бюджетом утримання".

"Цей бюджет можна зарахувати до бюджету утримання, – говорить він. – Однак за такий короткий час і в нинішніх умовах, в яких проводяться військові дії в нашій країні, звичайно, іншого і не могло бути".

Водночас Наталія Кравченко в коментарі vikka.ua запевнила, що новий обласний бюджет є збалансованим і бездефіцитним.

"Так, цей бюджет по суті є бюджетом утримання, – погодилася вона. – Сьогодні бюджет такий, що ми не можемо забезпечити інвестиційну складову. Хоча ми звертаємося до держави, щоб вона взяла участь в інвестиційному розвитку, зокрема коштами на впровадження енергозберігаючих технологій тощо".

"Але в нас є ресурс – це залучення до бюджету тіньових коштів у тій же заробітній платі, тобто виведення "з тіні" зарплати. Так само слід працювати з недоїмкою і залученням інвестицій", – резюмувала глава фінансового департаменту ОДА.

 

Анатолій Бабак, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Танцювальний конкурс у Черкасах зібрав 44 хореографічні колективи

Черкасах провели Всеукраїнський фестиваль-конкурс хореографічного мистецтва «Травневий дивертисмент». Повідомляє Департамент освіти і гуманітарної політики ЧМР. Конкурс відбувся 19 травня у...

У Черкасах поховали 22-річного захисника

У Черкасах сьогодні провели в останню путь молодого захисника. Артем Бодяго загинув від поранень, отриманих на Луганщині. Повідомляє міський...

Цікаве:

Алергія: розуміння та лікування

Алергія – це одна з найпоширеніших проблем здоров'я, що...

Стратегії вивчення граматики англійської мови для новачків

Вивчення англійської мови може бути захоплюючим і в той...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x