додому Новини Новий пам’ятник борцям за Україну у Черкасах створювали без конкурсу (ФОТО)

Новий пам’ятник борцям за Україну у Черкасах створювали без конкурсу (ФОТО)

0

У Черкасах на перехресті вулиці Хрещатика й Святотроїцької (колишня Кірова) 23 квітня відкриють монумент "Борцям за волю України".

Створенням і проектуванням пам’ятника займався черкаський архітектор Юрій Калашник, скульптором обрали заслуженого художника України Миколу Білика. Останній створив низку відомих скульптур в Україні, зокрема столичні пам’ятники Княгині Ользі та Ярославу Мудрому, повідомляє "Громадське Черкаси".

Монумент має вигляд конусоподібного гранітового обеліска. Навколо нього розміщено кований дубово-калиновий вінок із написом "Борцям за волю України". У підніжжя – 8 пам’ятних брил, на яких викарбувані дати різних періодів боротьби українців за незалежність. Завершує обеліск скульптура Архангела Михаїла, покровителя воїнів.

Кошти на реалізацію монумента виділили з міського й обласного бюджетів. Також проект підтримали підприємці та благодійний фонд.

Спорудження скульптури Архангела Михаїла обійшлося у майже 200 тисяч гривень, пам’ятного вінка – близько 150 тисяч. У створенні подібних монументів конкурс є обов’язковою вимогою. Але у цьому випадку конкурсу не провели, громадськість не могла брати участь у реалізації цього проекту.

Чому такий важливий для суспільства пам’ятник створили "поза очима" самого суспільства, – питаємо у творців монумента.

"Строки на створення та реалізацію проекту були досить стислими, що унеможливлювало проведення відкритого конкурсу", – запевняє заступник начальника управління містобудування та архітектури Черкаської ОДА Віктор Болотов.

Він розповідає, що доручення про створення пам’ятника "Борцям за волю України" видав близько трьох місяців тому голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко. 

За словами Віктора Болотова, ідея створення такого монумента виникла ще рік тому, на архітектурно-містобудівній раді. Місце спорудження, Алею Слави, обрали не випадково – вона є пам’ятною зоною, такою собі "Алеєю Героїв", яку поступово планують насичити меморіальними знаками та монументами. Доручення голови Черкаської ОДА про зведення пам’ятника – пряма реакція на тривалі громадські прохання створити пам’ятний монумент.

Тож, врахувавши всі побажання, чиновники вирішили створити пам’ятник, який вшанує пам’ять борців за свободу України різних періодів.

Як повідомляв сайт vikka.ua, монумент "Борцям за волю України" стане образом, який увіковічнить всіх історичних людей, які боролися за Україну в різні епохи.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version