НовиниЧеркащинаНові дороги, розвиток підприємств та співпраця з фермерами: в...

Нові дороги, розвиток підприємств та співпраця з фермерами: в Іваньківській ОТГ поділилися власною історією успіху

-

- Advertisment -

Мальовничі краєвиди, перспективні підприємства та багатофункціональні навчальні заклади. Усе це та багато іншого можна зустріти в Іванківській ОТГ.  Громаду було створено однією з найперших у Маньківському районі  –  ще у жовтні 2017 року, і з того часу місцева влада встигла поставити свої села на своєрідне "перезавантаження". Побачити його результати випала можливість і кореспонденту сайту vikka.ua.

Громада об’єднала чотири села: Іваньки, Тимошівка, Березівка та Крачківка. Територія ОТГ становить 9500 кв. км., тут проживає 4170 жителів. З моменту утворення громади її головою було обрано очільницю села Іваньки Лесю Поліщук. Саме тут, в Іваньках,  проживає 90% усього населення ОТГ – 3200 осіб. У Крачківці – 650 жителів, решта ж 320 живе в інших двох селах.

Вкладатись у власний добробут

ОТГ має більше 15 мільйонів гривень власних надходжень, однак із розвитком громади ця сума лише збільшуватиметься. Окрім цього, до територіальної громади надходить освітня та медична субвенції. Минулоріч було спрямовано 670 тисяч гривень додаткової дотації на медицину та освіту. Інфраструктурна ж субвенція торік в ОТГ склала 1 мільйон 580 тисяч гривень, у 2019-му її скорочено до 1 мільйона 432 тисячі. Загалом минулого року громадою було витрачено 32 мільйони гривень із загального бюджету.

Зокрема, за ці кошти у селі Тимошівка виконали капітальний ремонт даху адмінбудівлі, яку селяни використовують як місцевий клуб, встановили там вікна та двері. Надалі планують провести ремонт всередині споруди. Також було проведене освітлення частини вулиць села Іваньки, зробили капітальний ремонт дорожнього покриття на деяких вулицях в Іваньках та Крачківці.

Віднедавна в ОТГ діє власне комунальне підприємство. За інфраструктурні кошти туди було закуплено спецтехніку: трактор, причіп до нього, косарку, відвал для снігу та сівалку для посипки дороги взимку.

Цього ж року всю "інфраструктурку" вирішили витратити на ремонт доріг у селах. У Мінрегіоні вже затвердили чотири проекти. Так, планують капітально відремонтувати дві вулиці в селі Іваньки та по одній у Крачківці та Березівці. На ремонт покриття у селі Тимошівка кошти виділяють із місцевого бюджету.

Значне фінансування отримує громада від здачі в оренду ставків, яких на її території налічується 11, а це майже 140 гектарів води.

"Коли я прийшла на посаду, то до нашого бюджету за оренду ставків платили 200 гривень за гектар у рік. Тому в 2015 році, коли я стала головою села Іваньки, було прийнято відповідне рішення, і вже на 2016 рік оренда за водойми була сформована відповідно до норм податкового кодексу. Орендарі, звісно, цьому не дуже зраділи. Оскільки раніше за ставок у 7 гектарів платилося 1400 у рік, то зараз за нього сплачують 50 тисяч гривень. За ставок у Тимошівці площею 20 гектарів платили 3 тисячі у рік, то зараз − 107 тисяч гривень у рік", − підкреслює Леся Поліщук.
 

Окрім цього на території громади працює багато товаровиробників. Зокрема, діюча молочно-товарна ферма, товариство з вирощування кролів, комбікормовий завод та інші фермерські підприємства.

За словами Лесі Поліщук, зараз громада має дуже багато планів для розвитку та відновлення населених пунктів. Однак постійно виникають нагальні потреби, які сповільнюють виконання деяких робіт. Так, у березні, під час буревію було частково зірвано дах із іваньківської школи. Тому необхідно було терміново виділяти кошти на її реконструкцію.

"На початку червня у селі Березівка дощем змило дороги, частина асфальтного покриття просто пішла у водойми, зараз плануємо виділяти кошти на ремонт проїжджих частин. Нещодавно пройшла сильна злива і затопило ставки, дамби розірвало, тому частину господарств було підтоплено. Тож надавали допомогу при відкачуванні води", − повідомляє Леся Поліщук.
 

До кінця року в Іваньках збираються відкрити ЦНАП. У приміщенні вже виконали ремонті роботи, залишилося лише завезти меблі та встановити скляні двері. Також в ОТГ взялися активно готувати місце для поліцейського офіцера громади. Його розмістять у тій же будівлі, що й ЦНАП.

"Кілька днів тому ми підписали меморандум і вже незабаром у нас з’явиться поліцейський громади. Це було одне з нагальних питань і дуже добре, що такий працівник у нас з’явиться. Йому буде видано автомобіль. Ми вже виділили приміщення для офіцера та маємо попередню домовленість із підрядником, який зробить ремонт у кабінеті та кімнаті відпочинку поліцейського", − зазначила голова ОТГ.
 

Найближчим часом в Іваньках буде утворено місцевий протипожежний загін, оскільки громада вже виділила на Маньківський відділ ДСНС 30 тисяч гривень субвенції на закупівлю спеціальної помпи. Вже відремонтували пожежний автомобіль.

На території громади працює три фельдшерсько-акушерських пункти. Оскільки частина громадян уклали договори із черкаськими, уманськими та жашківськими лікарями, то вони приїздять до місцевих ФАПів за відповідним графіком й проводять консультацію і лікування пацієнтів. Зазначимо, що на утримання медпрацівників ОТГ було виділено 300 тисяч гривень і жодного медика не скоротили.

Восени минулого року в Іваньках з'явився сучасний дитячий майданчик. Там встановили гойдалки, гірки, пісочницю. Незабаром весь майданчик вкриють безпечним покриттям. Щосуботи у центрі села для громадян грає місцевий духовий оркестр, виступає фольклорний аматорський колектив, проводять різні розважальні заходи.

Виховувати нове покоління громади

Своєрідною гордістю громади є загальноосвітня школа, що також розташована у самісінькому центрі села Іваньки. Ця добротна триповерхова споруда була збудована у 1983 році та могла вмістити в собі 1136 учнів. Зараз же у навчальному закладі числиться всього 250 школярів.

Всередині навчального закладу виконали капітальний ремонт спортивної зали, реконструювали підлогу, замінили вікна. А в.о. директора школи Вікторія Максимчук прикрасила стіни закладу унікальними панно із гіпсу. Вони є своєрідною родзинкою школи.

За словами заступника директора Наталії Дубини, творчість у їхньому закладі завжди віталася. Тому на кожному кроці можна побачити справжні витвори мистецтва не лише педагогічного колективу, а й учнів. Так, цього року діти створили унікальний проект "Відкривай Україну" та, дивлячись на обкладинку блокноту, перетворили звичайний куточок у школі на яскравий пейзаж сучасного зеленого міста.

Іванківська школа – єдина в районі, котра має статус інноваційної. Минулого року там облаштували лінгафонний кабінет, встановили в ньому спеціальну техніку. Також у закладі обладнано інноваційні класи, кабінет фізики, хімії, біології та географії оснащені інтерактивними дошками. Усі три поверхи під’єднано до мережі Wi-Fi. Отоплюється навчальний заклад повністю за допомогою газової котельні. Цьогоріч тут планують провести капітальний ремонт теплотраси, яка наразі знаходиться в аварійному стані.

На третьому поверсі школи облаштовані кабінети для першокласників. Там є ігрова кімната, спальня та сучасний клас з новими партами та шафками. Цього року школа готується прийняти 18 першачків.

З минулого року в їдальні навчального закладу почали випікати фірмові пиріжки. Виготовляють їх на основі молока та масла, що постачають із місцевого підприємства. Для комфорту працівників кухню було облаштовано тістомісильною машиною та новою піччю. Двічі на тиждень школярів частують і натуральним молоком, яке також надає місцеве товариство. В іваньківського фермера для навчального закладу закуповують яблука.

Зазначимо, що молодші класи, діти з малозабезпечених сімей, діти атовців та пільговики харчуються у школі безкоштовно, учні ж 5-11 класів сплачують лише 50% вартості. Цього року для 15 дітей пільгових категорій організували безкоштовну поїздку до табору в Івано-Франківську область. З ними також їздив місцевий фельдшер та соцпедагог.

Ще одна школа діє на території села Крачківка. Там навчається 62 дитини. Цього року в закладі вже провели капітальний ремонт спортивної зали, замінили підлогу, виконали косметичний ремонт в їдальні та по кабінетах. Найближчим часом до школи планують закупити нову парти та стільці. Для першачків, яких цьогоріч очікують 8, обладнали сучасний клас, закупили спеціальні столи та "LEGO".

До початку навчального року в ОТГ планують закупити комфортабельний шкільний автобус. Після створення громади на користування навчальним закладам було передано транспорт 2008 року випуску, він знаходився у жахливому стані та постійно ламався. Оскільки автобус об’їжджає чотири населені пункти, то діти із села Березівка їдуть до школи вже о 7 ранку та повертаються додому ввечері.

На території ОТГ працює три дитячі садки. Найбільший розміщено в селі Іваньки. Наразі там навчається 65 дітей. З допомогою фермерів та бюджетних коштів було облаштовано територію закладу, зроблено ремонт всередині. У 2017 році в садку перекрили дах. На відповідні ремонті роботи з сільського бюджету виділили близько 300 тисяч гривень. Встановлювали його працівники одного із товариств абсолютно безкоштовно. Цього року всередині дитячого садка провели ремонт у групі, капітально відремонтували музичний зал, який виконує функцію і спортзалу. Також зробили сучасний санвузол, облаштували спальні. У дворі висадили молодий фруктовий сад.

Ще один садочок працює у селі Крачківка, там налічується 16 вихованців, створена одна різновікова група. До дошкільного закладу здають дітей віком від 1 до 6 років. На території дитячого садочка обладнали ігровий майданчик, всередині приміщення виконали косметичний ремонт, за кошти з бюджету ОТГ закупили нову постільну білизну, матраци, облаштували спортивний куточок.

Ще один садочок працює у селі Березівка. Проте він налічує лише п’ятеро вихованців. Слід зауважити, що з моменту утворення ОТГ на території сіл не закрили жодного із дошкільних навчальних закладів. Усі вони облаштовані твердопаливними опалювальними системами.

Власний ЗМІ та дозвілля

Із лютого 2019 року в ОТГ створено газету "Інформаційний вісник". Оскільки органи місцевого самоврядування не мають права бути засновниками ЗМІ, було вирішено укласти договір з редакцією одного з регаіональних видань на друк вісника. Він виходить раз у місяць, як додаток то газети "Сміла вечірня". У віснику публікують інформацію про події в громаді, рішення сесії, однак він є аполітичним. Наповнюють його працівники ОТГ та старости сіл. Кожен житель громади отримує газету безкоштовно.

У місцевому клубі для дітей та дорослих діють різні гуртки. Зокрема хореографічний, вокальний, драматичний, також проводять художні читання. Понад 50 дітей раз на тиждень займаються на гуртку джиу-джитсу, діє футбольна секція.

У бібліотеці Крачківки протягом двох років діє гурток з квілінгу, до якого ходять не лише дівчата, а й бабусі. Минулоріч його відвідували навіть юнаки. На заняттях виконують аплікації та прикраси із фоамірану та паперу. Хоча у крачківському клубі нині ведуться ремонтні роботи, закладена нова систему опалення, встановлений твердопаливний теплогенератор. Найближчим часом збираються відремонтувати підлогу.

Амбітні плани

Однією з нагальних потреб села Крачківка є ремонт дороги та зупинки. Проте сповільнення реконструкції полягає в тому, що даний об’єкт не знаходиться на балансі громади.

"Ми звернулися до Служби автомобільних доріг Черкаської області по ордер, щоб вони дозволили провести ремонт та використати на нього наші бюджетні кошти. Відповідно до цього матимемо змогу відремонтувати і зупинку. На неї вже передбачені кошти", − зауважила Леся Миколаївна.
 

У колишньому дитячому садку на території села Іваньки, район Полківничого, планують облаштувати квартири для сімей АТОвців. У двоповерховій будівлі садочка, який закрили ще до 2000 року, збираються зробити близько 10 квартир, кожна матиме по дві-три кімнати. На території громади зараз проживає 34 учасника російсько-української війни. Оселитися в будівлі виявили бажання 8 військових.

"Ця ідея належала жителям села, зокрема самим АТОвцям, оскільки ця будівля простоювала. Оскільки вона була не житловою її треба перевести у житлову, а вже потім подамо детальний план на затвердження. Слід зазначити, що ми не надамо квартири під ключ. Оскільки з нашим бюджетом ми не зможемо виконати там капітальний ремонт", − зауважила голова ОТГ.
 

Вона також повідомила, що громада безкоштовно надасть військовим будівлю дитячого садка та виділить фінансову допомогу.

"Надіємося вже протягом місяця затвердити детальний план та переходити до перебудови приміщення", − підкреслила Леся Миколаївна.
 

З іншого боку будівлі, у відділенні ясельної групи, вже облаштовано культурно-розважальний центр. Організував його та провів ремонт депутат сільської ради Петро Горущенко. Центр працює вже два роки. Там проводять різні концерти, збори, виступають творчі колективи, тут святкують дні народження та відбувають поминки. А у вихідні до центру приходять пенсіонери, щоб поспілкуватися та дізнатися останні новини.

Потужні підприємства і робочі місця

Після розпаду колгоспу на території громади залишилися ферми. Вони усі були в гарному стані. Тому їх трішки підремонтували і облаштували підприємства. Зокрема в Іваньках з 2009 року діє кроляча ферма, що займається вирощуванням тварин породи "французький гібрид". Виростити здорового кроля цього виду можна протягом 77-80 днів. На території підприємства облаштовано вісім приміщень, де живуть пухнасті. Окремо селекційна станція, відділення самців та самок.

Об’єми виробництва налічують від 75 до 90 тисяч поголів’я кролів. На підприємстві працює близько 100 працівників, які є жителями села Іваньки та Маньківка. Підприємство розповсюджує свою продукцію на території України, однак вже ведуть перемовини із Арабськими Еміратами. Податки товариство сплачує до сільського бюджету. Також вони надають допомогу навчальним закладам.

Кроляча ферма села Іваньки вважається однією з найбільших у Європі, оскільки там тримають 20-30 тисяч поголів’я в одному комплексі, що ж стосується української ферми, то на ній поголів’я сягало навіть 100 тисяч кролів.

Окрім цього на території Іванків працює товариство з вирощування зернових та технічних культур, а також великої рогатої худоби. Продукцію з нього постачають на території України, зокрема до тернопільського молочного заводу. Також на підприємстві виготовляють корми для великої рогатої худоби, свиней та птиці.

Біля недіючого спиртового заводу в селі Іваньки розташована своєрідна неймовірна паркова зона "Олександрія". Облаштована вона була за задумом колишнього директора закладу Олександра Величка. Чоловік завжди був ініціатором, а працівники заводу втілили усі плани в життя. На території також встановлена капличка.

"Дуже хочемо, щоб завод знову працював, оскільки це підприємство було надзвичайно бюджетоутворюючим", − підсумувала голова ОТГ Леся Поліщук.

 

Як повідомляв сайт vikka.ua, Стеблівська ОТГ, що на Корсуньщині, за два роки провела "медичну революцію".

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Учасникам ДФТГ надаватимуть виплати з міського бюджету Черкас (ВІДЕО)

Кожному учаснику формування з міського бюджету цьогоріч виділять матеріальну виплату в розмірі 30 тис. грн. Про це повідомляє власний...

Черкащан попереджають про небезпечні пориви вітру

Завтра, 24 квітня, в місті Черкаси та на території області очікуються небезпечні пориви вітру. Про це повідомляє Черкаський обласний...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x