НовиниНові бюлетені дратують виборців: легше викинути, ніж розібратися

Нові бюлетені дратують виборців: легше викинути, ніж розібратися

-

- Advertisment -

Попри те, що закон "Про місцеві вибори" був ухвалений 1,5 місяці тому, українці досі не знають, які саме новації було запроваджено цим документом, інформує "Українська правда".

Це констатувала координатор виборчих і парламентських програм ГО "Опора" Ольга Айвазовська під час прес-конференції в Києві.

За її словами, про це свідчать результати фокус-групових дискусій з виборцями.

Люди планують 25 жовтня обирати не тільки партії, а й конкретних кандидатів, вони спантеличені новим бюлетенем та ймовірністю того, що в одних округах можуть бути обрані двоє та більше кандидатів, а у деяких – жодного.

"Як ми бачимо за результатами дослідження, є навіть висловлювання, які містять певну агресію в результаті нерозуміння того, як заповнювати виборчі бюлетені. Деякі виборці говорять, що якби у день виборів вони побачили цей бюлетень уперше, то, можливо, його б просто закреслили й вкинули у такому вигляд", – зауважила Ольга Айвазовська.

На її думку, навряд чи 25 жовтня можна очікувати на високу явку виборців, бо ставлення до них менш серйозне, ніж до національних виборів президентського або парламентського рівня.

Як наголосила керівник проектів ГО "Опора" Ірина Швець, це дослідження також показало, що громадяни не обізнані, чим принципово відрізняється нова виборча система від старої.

Багато хто з респондентів не знає, що виборча система, при використанні якої голосування проводиться за партійними списками, називається "пропорційною". Частина респондентів чула, що мажоритарних кандидатів на цих виборах не буде, але до кінця не зрозуміли, як саме змінилася система.

Новий бюлетень, який був протестований на фокус-групах, викликає складнощі у розумінні. Багатьом учасникам важко пояснити, що саме означають прізвища у дужках.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі та Умані прощатимуться із загиблими бійцями 

Смілянська та Уманська громади проведуть в останню путь військових. На фронті загинули Олексій Зелененко та Олександр Думенко. Про це...

У Чигирині представили художню виставку «Христос Воскрес! Воскресне Україна!»

Напередодні Великодня в музеї Богдана Хмельницького у м. Чигирин розпочала роботу тимчасова виставка «Христос Воскрес! Воскресне Україна!». Про це...

Цікаве:

Рецепти від черкащан: як Марина Черкащенко готує сирну паску (ВІДЕО) 

Паска без випікання. Напередодні свята Великдень знімальна група ВІККА...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x