НовиниЧеркащинаНизький рівень вакцинації та "мертві душі" інсулінозалежних: Супрун обговорила...

Низький рівень вакцинації та "мертві душі" інсулінозалежних: Супрун обговорила з місцевим керівництвом проблеми й завдання медицини на Черкащині

-

- Advertisment -

Майже 50% пацієнтів на Черкащині вже підписали декларації з сімейними лікарями, а 24 заклади первинної медичної допомоги уклали договори з Національною службою здоров’я. Про такі попередні результати медичної реформи в регіоні повідомила журналістам в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. 5 жовтня посадовиця навідалась до Черкас з робочим візитом, аби поспілкуватись з місцевими владцями та головними лікарями медзакладів, передає кореспондент vikka.ua

Одне з найбільш проблемних питань регіону і України в цілому – низький рівень вакцинації. Особливо це стосується протитуберкульозного вакцинування новонароджених та щеплення проти краснухи, кору та паротиту: показники Черкащини нижче середніх по країні. Тим часом, у медичних закладах області існує надлишок цих вакцин через масову відмову батьків від щеплення. Міністерка нагадала: цього року від кору померло вже 11 чоловік, з них 9 дітей – такий трагічний результат відмови від вакцинації. Вирішувати проблему планують шляхом популяризації та інформування серед батьків нещепленої малечі.

Ще одна медична проблема Черкащини – необхідність дофінансування забезпечення інсулінозалежних пацієнтів інсуліном. Напередодні МОЗ отримало відповідну інформацію від місцевого управління охорони здоров’я.

"Однак, виявилось, що до електронного реєстру внесено на 1000 менше пацієнтів, ніж область подає на дофінансування, – зазначила Уляна Супрун. – Ми мусимо вирішити цю проблему. Ми повинні відшкодовувати інсулін справжнім хворим, тим, хто цього потребує, а не "мертвим душам". Коли медичне обслуговування повністю перейде в електронну площину, здійснювати фінансування буде набагато простіше: електронний прийом, електронний рецепт, історія хвороби – все буд знаходитись в реєстрі".

Міністерство зацікавлене в тому, щоб відсотковий показник підписаних декларацій зростав, адже, наголошує керівниця відомства, чим більше людей обере своїх сімейних лікарів, тим вищим буде фінансування останніх. Йтиметься не про базових 7-8 тис. грн. заробітної плати, а про 15-20 тисяч на місяць. Достойна оплата може вирішити проблему оновлення штату медичних працівників і його доукомплектацію.

"Необхідно заохочувати сімейних лікарів йти працювати в сільські амбулаторії, у міста, де штат укомплектований менш, ніж на 70%. Тут багато залежить від місцевої влади, вона має забезпечити гідні умови роботи і комфортне робоче місце, на якому має стояти комп’ютер з підключеним інтернетом", – зазначила Супрун. І додала: якщо на початку впровадження реформаторських проектів від МОЗу українці висловлювали недовіру до прийдешніх змін, то нині у них розуміння того, що відбувається. Все більше людей довіряє медичній реформі.

Поділилась посадовиця й планами очолюваного нею відомства у подальшому впровадження медичної реформи. Так, уже з початку 2019 року стартує вторинна ланка реформи: програма з оплати аналізів та діагностичних досліджень за направленнями від сімейного лікаря. Крім того, в наступному році Національна служба здоров’я збирається взяти під свою фінансову опіку програму Доступні ліки.

На момент повного впровадження реформи у 2020 році оплата всіх медичних послуг покриватиметься державним страхуванням, кошти на яке відраховуватимуться з податків громадян. Таким чином, Уляна Супрун розвіяла міфи, якими обросла тема медичної реформи:

"І витратні матеріали, як то вата, бинти чи спирт, і послуги лікарів оплачуватимуться одним тарифом Національною службою здоров’я".

Окрему увагу в майбутньому відомство збирається приділити й підходу до реабілітації в Україні. Адже поки використовуються старі методи реабілітації, вона схожа більше на відпочинок, в той час, як повинна працювати на відновлення функцій організму.

"Хлопець, який втратив кінцівку на війні, він не мріє відпочивати в санаторії на ліжку. Він мріє станцювати на своєму весіллі, навчити сина грати у футбол, – зазначила міністерка. – Тому завдання реабілітологів – навчити його користуватись протезом, аби він відчував себе повноцінним членом суспільства".

Як повідомляв сайт vikka.ua, у Смілі відкрили сучасну філію відділення нефрології та діалізу. 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаська прокуратура досягла зміни рішення суду у справі грабіжника, який напав на літнього чоловіка

Прокуратура домоглася зміни рішення суду першої інстанції у справі 36-річного грабіжника, який напав на літнього чоловіка. Про це повідомляє...

Чи буде інтернет в Черкасах у випадку блекаутів: Лаут відповів

Інтернет у жителів Черкас під час блекаутів буде. Про це журналістам vikka.ua розповів очільник черкаської компанії провайдера «McLaut» Віталій...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x