додому Новини Черкащина Невивезене сміття в Черкасах: корупція, об’єктивна реальність чи політичні ігри?

Невивезене сміття в Черкасах: корупція, об’єктивна реальність чи політичні ігри?

0

Вже майже рік Черкаси перманентно потопають у смітті. Міський голова у соцмережі просить містян потерпіти, але чи буде кінець горам відходів та смердючим рікам гнилизни з-під сміттєвих баків, вирішили розібратися журналісти "Дзвін.media". Якщо терпіти це неподобство і надалі, то Черкаси можуть повторити долю італійського міста Неаполь, де через тиск мафії на корумпованих чиновників, яка зацікавлена у невивезенні відходів, з 2007 року і понині місто потопає у смітті. Тим паче, що у світлі останніх резонансних відстрілів черкаських підприємців та "авторитетів", на жаль, Коза Нострі є чому повчитися у черкаських "Аль Капоне" і "Донів Корлеоне".

В Черкасах останні роки повну монополію на вивезення сміття має приватна компанія з німецьким капіталом ТОВ "Умвельт Україна". Їй також належить значна частина сміттєвих баків. Проте останній рік, у "дацькому королівстві" щось пішло не так. Влада говорить, що проблема у занадто низькому тарифі на вивезення сміття в Черкасах і що альтернативи монополісту немає. На даний момент, у кращому випадку, у сміттєзбиральної фірми є 7-8 зношених сміттєвози, з яких далеко не всі успішно виходять на роботу. Деякі машини періодично знаходять черкащани покинутими тижнями і навіть місяцями в навколишніх лісах.

Секретар Черкаської міської ради Ярослав Нищик говорить, що він не є експертом у сміттєвому питанні і може описати тільки загальне бачення проблеми.

"Справа у тому, що зараз тариф на вивезення сміття, з розрахунку на одну людину, у Черкасах, з рівнозначних обласних центрів є найнижчим, і є одним з найнижчих взагалі в Україні. Взимку підприємство "Умвельт" не зверталося до виконкому з проханням підняти тариф. Це було тоді нелогічно, маючи 2-3-4 працюючих машини при потребі 8-9. Зараз же вони змогли вирівняти ситуацію. Також Черкаська служба чистоти піднімає питання підняття тарифу. Заробітна плата, що зараз закладена в тарифі – не є конкурентноспроможною на ринку праці. За умовних 8-9 тисяч гривень черкащани не бажають працювати на вивезенні сміття. Адже наразі машини в "Умвельта" є, але немає кому на них працювати за ту зарплату, що закладена в тарифі".

Журналісти анонімно перевірили цю інформацію. Представництво компанії ТОВ "Умвельт Україна" у Черкасах дійсно має недобір водіїв та вантажників сміттєвозів, і готове працевлаштовувати людей, пропонуючи вантажникам від 8 тисяч гривень зарплати на місяць, а водіям сміттєвозів – від 14 тисяч гривень.

"Зараз, наскільки мені відомо, в департаменті економіки на погодженні новий тариф, а "Умвельт" планує купити 2 нових сміттєвози", – говорить Ярослав Нищик.

Чи дійсно проблема тільки у тарифній лояльності черкаської влади до містян, ми вирішили запитати депутата двох скликань Черкаської міської ради Олександра Згіблова. Він низький тариф враховує тільки як можливу, але не основну причину сміттєвого колапсу. Монополія, політичні ігри та корупція – такі причини називає Згіблов.

"При попередньому міському голові Сергію Одаричу у нас в місті працювало 4 фірми, що вивозили сміття. Це була "Українська екологія", "Грінко", "ЧЕЛУАШ" і "Ремондіс", що тепер носить ім’я "Умвельт". В якийсь час "Грінко" через свої якісь внутрішні проблему збанкрутувало, то буквально за декілька годин було розподілено між іншими трьома сміттєві баки, що мав вивозити "Грінко". Не було жодних сміттєвих колапсів і покинутих сміттєвозів по лісах. На сьогодні ж, головна проблема, чому не вивозиться сміття – мер Бондаренко позбувся цих фірм, прийшовши до влади. Ширяться чутки… в мене є така інформація, що Анатолій Васильович з паном Мушієком (очевидно мер і голова фракції "Батьківщина" в обласній раді Михайло Мушієк, – ред.) поїхали в Київ до власника цього підприємства ("Умвельт, -ред."), він німець.  І сказали, що вони тут хазяї міста. Після цього пішли фінансові моменти… Звільнили директора підприємства, за час роботи якого жодних проблем з вивезенням сміття в Черкасах не було. Звільнили, бо вважали, що він "людина Одарича", хоча він навіть членом партії ніколи не був. І після цього почалися проблеми зі сміттям, адже на підприємства, що відповідають за чистоту і вивезення сміття з Черкас завели працювати людей за політичною приналежністю.

Знаєте, це якщо зараз мене поставлять керувати балетною студією, то я переконаний, що в мене теж нічого не вийде. Так само і тут, в людей, крім політичних амбіцій і бажання покерувати бюджетом міста, нічого немає. Багато з них прийшли працювати в Черкаську міську раду з пустою трудовою книжкою. Отака у нас група господарників керує Черкасами.

Тобто основна причина постійних проблем з вивезенням сміття з міста є безгосподарність. Друга – неконкурентне середовище. Звичайно там ще є, я переконаний деякі… як це назвати? Фінансові моменти мимо каси.

Все що депутати пропонують, усі новації з утилізації сміття ця банда не сприймає. Наприклад, депутат Зоря запропонував в деяких районах міста почати встановлювати напівпідземні сміттєві баки. Їх переваги, що не буде розносити вітром сміття, що можна використовувати не такі дороговартісні спеціалізовані сміттєвози. Звичайна машина з маніпулятором просто вантажить мішки у закритий кузов. А директор департаменту з погодження Бондаренка написав, що такі напівпідземні сміттєві баки взагалі неможливо реалізувати, що це повна ахінея… Уявляєте?

А буквально через два місяці в Хмельницькому і Тернополі почали такі контейнерні майданчики встановлювати. І як тепер наша влада міста виглядає? Скажемо… трохи недолуго.

Таким чином ми б могли трохи зменшити монополію у нас на ринку вивезення побутових відходів. Зайшли б фірми, за свій кошт побудували напівпідземні контейнери і декілька районів міста обслуговували. Але ж це не цікаво… нам треба отримувати відкати. Бажання до кожної бюджетної копійки причепити свої 5 копійок доходить до того, що в мера кожні півроку новий автомобіль. Вже він їздить на Мерседесі C-класу, новому… Не у кожного мера міста-мільйонника є такий автомобіль. В дружини Лексус LX-570. Автомобілі новенькі – 2017-18 років випуску…" – говорить Олександр Згіблов.

Своєю чергою комунальне підприємство "Черкаська служба чистоти" написало відкритий лист міському голові Черкас з проханням виділити з бюджету кошти на придбання сміттєвозів та сміттєвих баків, аби покращити силами комунальників ситуацію з вивезенням сміття. Комунальники фактично звинуватили мера у тому, що саме голосів мера і "Батьківщини" не вистачило, аби закупити необхідне задля усунення монополії "Умвельт Україна" у вивезенні побутових відходів.

"З метою підвищення якості послуг з вивезення та захоронення побутових відходів керівництво КП "ЧСЧ" на протязі 2017 року неодноразово зверталось до міського голови А.В. Бондаренко, до заступника міського голови Овчаренко С.А., департаменту ЖКГ з проханням, щодо оновлення техніки для комунального підприємства (сміттєвозів, бульдозерів), а також закупівлі контейнерів та реконструкції міського полігону ТПВ (листи звернень додаються).Але позитивного результату ми так і не дочекались!

Для запобігання сміттєвого колапсу депутатом Савенко О.С. на сесії Черкаської міської ради було винесено питання ,щодо виділення коштів з бюджету міста для закупівлі сміттєвозів і контейнерів. Дане питання було поставлене на голосування, але не вистачило одного голосу для прийняття цього рішення. Хочемо зазначити , що проти голосували партія "Батьківщина", в тому числі і міський голова", – пишуть комунальники.

Тож видається, що черкащанам не варто очікувати швидкого вирішення проблеми з вивезенням сміття. Навіть попри вже скоро піднятий тариф.

Адже політична складова і квотне, за партійною приналежністю, призначення на посади керівників комунальних підприємств у Черкасах та монополія однієї компанії ніяк не сприяють нормалізації ситуації. Тим паче, що досі не збудований давно обіцяний завод з переробки черкаського сміття, а черкаський полігон-сміттєзвалище, як вже неодноразово говорилося, може повторити долю львівського – просто буде закритий через катастрофічно аварійний стан. І тоді черкаське сміття буде не тільки нікому, а й нікуди вивозити.

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаські комунальники просять мера не допустити сміттєвого колапсу.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version