Цьогоріч українські господині масово скаржаться на зіпсовану домашню консервацію через сіль. У коморах вибухають банки з огірками, капуста перетворюється на слизьку масу, а замість знайомого хрусту — лише пліснява й гіркий осад. І справа — не в стерилізації чи рецептах, а… у солі.
Як з’ясувалося, справжній ворог літніх запасів причаївся в пакетику з написом «сіль». Йдеться про імпортну сіль, яка заполонила полиці супермаркетів і має в складі малопомітну добавку — Е536 (фероціанід калію).
«Це антизлежувач, який додають, щоб сіль не злипалася. Ця добавка порушує природні процеси ферментації — тобто правильного бродіння. В результаті бактерії, які мають квасити овочі, не працюють» — пояснює біохімік Ольга Гуренко у сюжеті “Сніданку з 1+1”.
Люди хвалять цю сіль за «ідеальну сипкість», не підозрюючи, що саме це — сигнал небезпеки. Якщо в складі зазначено Е536, Е535, Е538 — залиште на полиці. Це вороги вашої комори.
Як правильно обрати сіль для закруток
- Обирайте тільки натуральну кам’яну або морську сіль без жодних добавок. У складі має бути лише натрій хлорид (NaCl).
- Віддавайте перевагу крупному помелу — така сіль рідше містить хімічні добавки.
- Уникайте йодованої солі, адже йод також негативно впливає на ферментацію.
Ще один лайфхак — якщо сіль ідеально сипка й не злипається навіть через рік — це вже тривожний дзвіночок. Природна сіль зазвичай трохи волога й може збиватися в грудки.
Секрет смачної домашньої консервації простий — жодної хімії, лише перевірені інгредієнти й турбота. А отже — уважно до деталей і до складу на упаковці.
Читайте на сайті ВІККА
- На Черкащину знову повертається спека. Уже з 13 липня синоптики прогнозують до +30 °C, а місцями — навіть +32 °C. І хоч посеред тижня температура дещо знизиться, вже наступними вихідними повернеться справжня літня спека. У такі дні важливо подбати не лише про власне самопочуття, а й про своїх чотирилапих друзів.