додому Новини Черкащина Небезпечна риба: в Україні не вистачає вакцин від ботулізму

Небезпечна риба: в Україні не вистачає вакцин від ботулізму

0

Упродовж останнього часу в країні продовжують реєструватися випадки захворювання на ботулізм серед населення країни, пов’язані з вживанням рибної продукції. Один з таких випадків, нагадаємо, днями стався на Полтавщині, де жінка отруїлася в’яленою рибою черкаського виробництва. А у рибопереробному цеху в Черкасах фахівці Держпродспоживслужби виявили масу порушень, як-от незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробництва, відсутність лабораторного контролю тощо.

При значній кількості випадків захворювання на ботулізм в країні відсутні протиботулінічні сироватки. Препарати не завозили ще з 2014 року, інформують у МОЗі. Щоб виправити ситуацію, міністерство дозволило одноразове ввезення незареєстрованих ліків проти ботулізму у необхідній кількості для забезпечення потреб регіонів.

Усього з початку року в Україні зафіксовано 44 спалахи кишкових інфекційних захворювань. Основними причинами спалахів, стали грубі порушення санітарного законодавства.

Спалахи реєструвались майже на всіх адміністративних територіях, у тому числі й на Черкащині. Виключенням стали Івано-Франківська, Луганська, Херсонська та Хмельницька області. Найбільшу ж кількість спалахів зареєстровано у Одеській області та по Києву (по 5), Запорізькій, Київській областях (по 4).

За словами голови Асоціації рибалок України Олександра Чистякова, часто перевірки магазинів контролюючими органами на дотримання санітарно-гігієнічних умов, якості та умов зберігання продукції перетворюються на фарс.

"Що можна виявити, якщо інспектор повинен чітко в запиті вказати коли, у скільки і що він буде перевіряти? Недобросовісним продавцям такими нормами значно полегшили "роботу", – говорить Олександр Чистяков.

Тому фахівець закликає бути пильними при купівлі рибної продукції. Слід пам'ятати, що в маленьких магазинчиках через невеликий оборот товару продукти можуть залежуватися і тому шукати якісну рибну продукцію в них не варто. Так само потрібно уникати вуличних стихійних ринків, де продають рибу невідомого походження.

Як повідомляв сайт vikka.ua, поблизу Черкас затримали двох браконьєрів.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version