НовиниЧеркащинаНе "родзинка", а базар: влада Бондаренка перетворила Черкаси на...

Не "родзинка", а базар: влада Бондаренка перетворила Черкаси на місто кіосків

-

- Advertisment -

Виконком мера Черкас Анатолія Бондаренка тільки за півтора року своєї діяльності видав 370 дозволів на встановлення тимчасових споруд. Тобто, середньому в Черкасах щомісяця надавалося по 22 дозволи на їх встановлення. І це незважаючи на ухвалений депутатами мораторій. Таким чином за рік місто просто перетворилося на базар, пише vikka.ua.

При цьому майже кожен п’ятий кіоск у місті – кіоск депутатів від "Батьківщини". Так, із оточення мера Анатолія Бондаренка було встановлено кіоски: 1 – ФОП Олексенко (балотувався від "Батьківщини"); 16 – ТОВ "Хлібний Дім Україна" та 4 – ПП "ЛІСМ" (депутата від "Батьківщини" Тренкіна); 11 – ФОП Міняйло (депутат від "Батьківщини"); 5 – ТОВ "Оранжгаз" (газові заправки, які пов’язують із мером Бондаренком).

Неофіційно підприємці кажуть: щоб отримати необхідний дозвіл, потрібно сплатити 1 тисячу доларів "певним людям". Частина цієї суми йде на узаконення споруди, решта – у кишені владців, які ухвалюють відповідні рішення та "дають добро" на їх встановлення. Інакше, щоб отримати дозвіл, потрібно пройти сім кіл пекла та бути готовим до всього: навіть до втрати бізнесу.

Facebook / Анатолій Бондаренко

За узаконені 370 торгових кіосків місто за рік отримує близько трьох мільйонів гривень. Це невелика сума, зважаючи на те, яких збитків наносять решта незаконних споруд. Адже таких у місті налічується 274 – більше, ніж половина від загальної кількості (усього в місті, за даними міського управління інспектування, встановлено 644 тимчасові споруди).

Як змінилася ситуація із засиллям кіосків у Черкасах, керівник управління інспектування Черкаської міськради Віталій Косяк пояснити не зміг. Лише окреслив основні проблеми, з якими стикаються інспектори.

За словами посадовця, власники тимчасових споруд у паспорті прив’язки об’єкта мають надати дані про вигляд майбутнього кіоску чи магазину. Згодом, при встановленні з’ясовується, що споруда має зовсім інший вигляд.

"Коли підприємці надають нам документи, то в них зазначають, якою комерційною діяльністю будуть займатися. Наприклад, вказують, що будуть реалізовувати солодощі, а згодом з’ясовується, що там торгують цигарками та алкоголем. Серед найбільш розповсюджених порушень ­– відсутність урн для сміття та паспорту прив’язки", – нарікає Віталій Косяк.

 

Начальник управління пояснює, що при намаганні накласти штраф на незаконні кіоски майже неможливо визначити їх власників. А у разі, якщо вдається скласти протокол, останні їх оскаржують. У 90% випадків люди відмовляються підписувати протокол.

Також інспекція наразі не в змозі демонтувати незаконні кіоски. При цьому труднощі з демонтажем ТС із різних причин – типова ситуація для муніципалів.

"У інспекції немає ані техніки, ані дозволів для демонтажу незаконних тимчасових споруд. Цим має займатися підрядна організація. Попереднє керівництво заключило договори з КП "ЧЕЛУАШ", а у них для монтажу не було відповідної техніки. Наразі вже є підрядна організація, що готова приступити до роботи. Та через відсутність бюджету ми не можемо розпочати співпрацю", – пояснив чиновник.

Тим часом у фінансовому департаменті міськради нарікають: третина підприємців-власників ТС не сплачує податки.

"Власники ТС є платниками пайової участі в утриманні об'єктів благоустрою. В іншому разі вони мають відшкодовувати власникам землі збитки за те, що вони офіційно не орендують територію", – зазначила директор департаменту фінансової політики Черкаської міської ради Наталія Джуган.

На засилля кіосків у місті останнім часом нарікає і колишній керівник управління інспектування Олександр Давиденко. Він жорстко розкритикував роботу муніципальної інспекції та зазначив, що за останні 9 місяців у Черкасах не відбулося жодного демонтажу кіосків.

"До цього ми демонтували близько 200 ТС для торгівлі. Наразі такі об’єкти часто встановлюються з порушенням допустимих норм. До прикладу, на перехресті вулиць Гоголя та Небесної Сотні нові кіоски стоять прямо на підземних комунікаціях. На вулиці Ярославській, де раніше розміщувалися стихійники, наразі встановили кіоски і навіть не зробили каналізаційного стоку. Тож брудна вода стікає прямо на тротуар. Те ж саме на вулиці Генерала Момота, проспекті Хіміків: там біля супермаркетів встановили ряди кіосків так, що незручно підійти до магазинів", – розповів Олександр Давиденко.

Колишній посадовець також звернув увагу на нещодавно встановлені кіоски на площі 700-річчя.

"Там катастрофічна ситуація – кіоски стоять у 4 ряди. Зникли місця для парковки. При цьому серед власників кіосків старі прізвища, судячи з тих самих назв торгових точок", – зазначив Олександр Давиденко.

Як повідомляв сайт vikka.ua, кіоск на місці зрізаних лип дозволив встановити мер Черкас.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Як сміляни можуть відновити житло. Програма Є-відновлення: куди звертатись і що потрібно

Торік в Україні запрацювала програма Є-відновлення по компенсації зруйнованого житла внаслідок бойових дій. За цією програмою українці можуть використати ...

Опади та коливання температури: прогноз погоди в Черкаській області

Із середини квітня Черкаська область знаходиться під впливом південних циклонів, які зумовлюють різноманітні опади та коливання температури. Про це...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x