додому Новини Черкащина Назад у минуле: на Черкащині відновлюють стародавній козацький хутір (ВІДЕО)

Назад у минуле: на Черкащині відновлюють стародавній козацький хутір (ВІДЕО)

0

У селі Стецівка на Чигиринщині краєзнавці і волонтери взялися відбудовувати етнопоселення із церквою XVIII століття. Відновити історичну спадщину українським фахівцям допомагає майстер із Польщі. Усі роботи проводять за власний кошт, повідомляє "5 канал".

61-річний поляк Ян Жонса ділиться досвідом зведення даху з очерету. Має навички відбудови історичних поселень майже у десяти країнах світу. До України польський фахівець приїхав власним коштом і працює безплатно, щоб дати друге життя козацькому хутору.

Жонса розказує: "Та хата буде покрита, і та хата буде покрита. Голландія, Англія, Німеччина, то для чого кусочок не зробить в Україні?".

У команді фанатів козацької історії – краєзнавці та волонтери. Вони вже самостійно відбудували дві оселі й кілька комор. Тепер планують звести будинок священика.

Волонтер на будівництві Павло Беляк розказує: "Треба підбивати дах, це дуже складно робити, це треба щоб очеретинки одна одну перекривали – і тоді дах міцніший і не підлягає гниттю".

У XVIII столітті на цій території був хутір-зимівник запорізького козака Стеценка. Нині ж стародавнє поселення збирають майже по цеглинах. Волонтери перевезли сюди із Золотоніського району трьохсотлітню козацьку церкву. Тепер шукають кошти на її внутрішнє оздоблення. І розробляють подальші плани відбудови.

Директор Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" розповідає: "Згідно з генеральним планом, тут планується побудувати 15 осель. Це не просто будуть оселі, це оселі будуть, де в половині будинку буде етнографічна експозиція, а в іншій частині люди матимуть можливість пожити в етносередовищі".

Краєзнавці впевнені, що згодом тут відбою від туристів не буде. Поки ж думають, де взяти 5 млн грн, необхідних для повного відновлення стародавнього козацького поселення.

Як повідомляв сайт vikka.ua, європейські знаменитості допомогли черкащанці створити колекцію старовинного одягу.

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version