НовиниЧеркащинаНазад у минуле: на Черкащині відновлюють стародавній козацький хутір...

Назад у минуле: на Черкащині відновлюють стародавній козацький хутір (ВІДЕО)

-

- Advertisment -

У селі Стецівка на Чигиринщині краєзнавці і волонтери взялися відбудовувати етнопоселення із церквою XVIII століття. Відновити історичну спадщину українським фахівцям допомагає майстер із Польщі. Усі роботи проводять за власний кошт, повідомляє "5 канал".

61-річний поляк Ян Жонса ділиться досвідом зведення даху з очерету. Має навички відбудови історичних поселень майже у десяти країнах світу. До України польський фахівець приїхав власним коштом і працює безплатно, щоб дати друге життя козацькому хутору.

Жонса розказує: "Та хата буде покрита, і та хата буде покрита. Голландія, Англія, Німеччина, то для чого кусочок не зробить в Україні?".

У команді фанатів козацької історії – краєзнавці та волонтери. Вони вже самостійно відбудували дві оселі й кілька комор. Тепер планують звести будинок священика.

Волонтер на будівництві Павло Беляк розказує: "Треба підбивати дах, це дуже складно робити, це треба щоб очеретинки одна одну перекривали – і тоді дах міцніший і не підлягає гниттю".

У XVIII столітті на цій території був хутір-зимівник запорізького козака Стеценка. Нині ж стародавнє поселення збирають майже по цеглинах. Волонтери перевезли сюди із Золотоніського району трьохсотлітню козацьку церкву. Тепер шукають кошти на її внутрішнє оздоблення. І розробляють подальші плани відбудови.

Директор Національного історико-культурного заповідника "Чигирин" розповідає: "Згідно з генеральним планом, тут планується побудувати 15 осель. Це не просто будуть оселі, це оселі будуть, де в половині будинку буде етнографічна експозиція, а в іншій частині люди матимуть можливість пожити в етносередовищі".

Краєзнавці впевнені, що згодом тут відбою від туристів не буде. Поки ж думають, де взяти 5 млн грн, необхідних для повного відновлення стародавнього козацького поселення.

Як повідомляв сайт vikka.ua, європейські знаменитості допомогли черкащанці створити колекцію старовинного одягу.

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

В Умані в ДТП постраждав 17-річний мотоцикліст

В місті Умань на Черкащині зіткнулися автомобіль та мотоцикл. В автопригоді постраждав 17-річний водій мототранспорту. Повідомляє Поліція Черкащини.  ДТП між...

Сьогодні в Черкасах за деякими адресами не продаватимуть воду

Сьогодні, 24 квітня, продаж води з автоцистерни не буде здійснюватися за деякими адресами. Про це повідомляє пресслужба КП "Черкасиводоканал". Через...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x