НовиниЧеркащинаНавчання в естонському Тарту : український погляд (ФОТО)

Навчання в естонському Тарту : український погляд (ФОТО)

-

- Advertisment -

Нещодавно в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа" група українських регіональних журналістів ( серед них і редактор ТРК " ВІККА") відвідала Естонію. Щоб зрозуміти, як і чим живе європейська країна, наша делегація відвідала кілька ключових закладів. Один із них – університет в місті Тарту.

Навчальний заклад є одним із найстаріших університетів Східної і Північної Європи, заснований в 1632 році. Сьогодні Тартуський університет – це єдиний класичний університет в Естонії, який забезпечує не лише якісні сучасні знання студентам, а й є науково-дослідним центром для багатьох вчених. Тому не дивно, що в Тарту мріє навчатися молодь з усього світу. Сьогодні виш нараховує 14 тис. студентів, з яких тисяча – іноземці з 90 країн світу. Серед них – і українці.

З українцями в Тарту ми спілкувались за чашкою кави у невеличкій аудиторії. Студенти університету із задоволенням розповідали про особливості навчання у легендарному виші, умови проживання та розваги. Адже в Тарту постійно відбуваються культурно-мистецькі, спортивні загальноосвітні заходи. Тут працюють музеї, бібліотеки, виставкові центри, ресторани, дискоклуби.

Анастасія навчається на магістратурі. Дівчина вивчає "демократію та управління", вчиться "управляти в демократичних суспільствах". До цього, розповідає, – вивчала соціологію в Києво-Могилянській Академії. Тема її наукової роботи: "Як державні електронні послуги допоможуть в спрощенні інтеграції мігрантів". Крім того, Анастасія – співзасновниця ініціативи "15*4". Її основна місія – поширювати науку серед населення (робити це доступно і цікаво). Студентка вже провела 5 івентів. Крім того, українка є Президентом організації іноземних студентів. Допомагає студентам з інших країн інтегруватися в чужій країні. Пише блоги про життя в Тарту. Українка планує працювати в Європі, щоб здобути практичні знання та мати досвід в сфері, яку вивчає. В цілому ж, українцям, які приїхали навчатися в Естонію, тут комфортно, вони бачать, як тут прозоро, легко, демократично, наскільки вищою є якість життя. Багато хто із них хотів би залишитися тут. "Комфортно жити поряд з естонцями, вони привітні, готові допомогти, посміхаються, легко йдуть на контакт, – розповідає дівчина. – Як друзів, щоправда, близько не підпускають, більш закриті. В цілому цікавляться українцями". 

Киянка Олена приїхала до Тарту теж на задля навчання на магістратурі. Тема її наукової роботи – "Відносини Євросоюзу та Росії". В Естонії дівчина вже 6 років. Залишилася після навчання в інституті і тут працює. Розповідає: 3 роки для українців організовували школу, тоді з 400 бажаючих обрали 30 людей. Також 3 роки тому естонці, які симпатизують українцям, організували ГО "Вільна Україна". Зібрали 300 тис євро, а також ліки та речі першої необхідності.

"Зараз в Тарту навчається більше 50 українських студентів, – продовжує Олена. – Серед популярних спеціальностей: IT, політика, бізнес, адміністрування. Мова навчання – англійська. Більшість отримує стипендію на навчання і проживання. Зазвичай ІТ- спеціалісти залишаються тут працювати". 

Андрій – теж киянин. Спочатку навчався в університеті, тепер – викладач. Досліджує репрезентацію пам’яті. Планує й надалі працювати викладачем.

"Щодо навчання, – розповідає українець, – то в Тарту студенту важче, ніж в Україні, тут більше навантаження. Багато інтерактивних практичних, треба чимало читати. Українці розумні, але не мають навиків підготовки до семінарів, тайм-менеджмент багато хто не знає. Також багато плагіату, поки що не в усіх українських закладах навчають працювати з джерелами. В Естонії ситуація зовсім інша: вищу освіту здобувають люди вже зрілі і досвідчені. За мій перший рік викладання в Університеті Тарту я зустрів багато студентів, які прийшли в університет, тому що захотіли зрозуміти і вивчити більше про те, чим займаються або займалися вже давно – продовжує  Андрій. – Це робить процес навчання набагато цікавішим і продуктивнішим, адже люди вчаться в своє задоволення і виходячи з власної зацікавленості". 

Матеріали публікуються в рамках проекту "Точне відображення Угоди про асоціацію Україна-ЄС в українських медіа". Проект реалізується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства закордонних справ Республіки Польща. Думки, виражені в цій публікації, відображають виключно точку зору автора(ів).

Продовження буде…

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкащани розповіли про освітні можливості за кордоном. 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

ПАТ «Черкасиобленерго»: енергетики розпочали ремонтний період обладнання відкритих розподільних пристроїв

Пресслужба ПАТ «Черкасиобленерго» повідомляє про технічне обслуговування та ремонти енергообладнання протягом року з метою якісного та безаварійного розподілу електричної енергії...

У Черкасах кухарям дитячих садочків збільшать зарплату

Сьогодні депутати Черкаської міської ради ухвалили рішення про надбавку до заробітної плати для кухарів дошкільних закладів. Про це повідомляє...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x