додому Новини Черкащина Науковець: "Україна може перетворитись на піратську республіку, якщо продовжиться свавілля Нацкорпусу"

Науковець: "Україна може перетворитись на піратську республіку, якщо продовжиться свавілля Нацкорпусу"

0

Сила, безкарність, провокації – і все під прикриттям болючої для кожного українця теми справедливості й сильної єдиної нації. Таку лінію нині гнуть українські радикальні політичні сили. І найголосніше й найчастіше серед них сьогодні звучить ім’я молодого партійного руху "Національний корпус". Вони стають прикладом для наслідування серед молоді, перетворюючись в народних месників. Однак за їх вчинками та палкими програмними лозунгами – суцільний популізм, який не приведе країну ні до чого хорошого, впевнений доктор політичних наук Євген Васильчук, який уже понад півтора десятиліття вивчає тему політичного радикалізму. 

Народні месники чи нащадки Муссоліні?

На початку 20-х років у Італії за ініціативи Беніто Муссоліні були створені воєнізовані організації MVSN, куди набирались добровольці віком від 17 років. З самого початку до добровольчих загонів, які пізніше назвуть "чорнорубашечниками" або сквадристами, увійшли колишні військові, учасники Першої світової війни. Основа діяльності загонів – силові акції проти політичних конкурентів, масові публічні мітинги та ходи, акції залякування і насильства над противниками, якими окрім анархістів, комуністів, лібералів, стали й національні меншини Італії, й ті, хто відмовлявся поділяти ультраправі погляди сквадристів. У своїх діях італійські сквадристи були дуже подібними до німецьких фрайкорів – солдатів добровольчого корпусу, багато яких пізніше поповнили лави фашистської армії Німеччини.

Погроми, підпали, цькування, катування касторкою, бійки – вони влаштували так звану "війну після війни". Врешті, справа дійшла до справжньої війни, з якої, як відомо, фашистський режим вийшов переможеним.

"Простежується ідеологічна спорідненість "Нацкорпусу" з ідеологією європейських право-радикальних організацій 20-40 років XX століття, – розповідає Євген Васильчук. –Повне ототожнення, мабуть, буде некоректним. Але деякі елементи символіки, ідеологічні запозичення наводять на відповідні аналогії. Наприклад, одна з програмних праць, яку взяла до основи націоналістична організація "Патріот України" (саме з неї й "виріс" "Нацкорпус") називається "Український расовий соціал-націоналізм". Автори цього документу розмірковують про чистоту раси, чистоту крові. Все це вже ми бачили в історії раніше. І ні до чого хорошого це не призвело". 

newsroom.kh.ua

Науковець пояснює, на буденно-побутовому рівні націоналізм ототожнюється з патріотизмом, любов’ю до землі, на якій народились. Однак нині представники радикальних політичних сил спекулюють іншим видом націоналізму – етнічним.

"Певною мірою, "Нацкорпус" є етнонаціоналістами. Але, якщо уважно вивчити їхні програмні документи, то бачимо, що увага там закцентована не на чистоті етнонаціональній, а на расових аспектах. Які в сучасному суспільстві є неприпустимими".

Безкарність убиває демократію

Як і у випадку з італійськими та німецькими попередниками, основу "Національного корпусу" також склали колишні військовослужбовці, бійці добровольчого полку "Азов" – учасники російсько-української війни. До них приєднались громадські активісти й футбольні ультрас – ті, для кого масові заворушення – звична справа. Проте на мирній землі ті знаходять ворогів серед своїх і воюють вже проти них. Причому – поза рамками закону.

Науковець вважає, насильницькі методи, які використовують "Національний корпус" та інші споріднені до них політичні структури, за своїм спрямуванням популістичні. Хоча на перший погляд вони ніби й виконують якісь таємні бажання окремої, чимось утисненої, частини суспільства, залучивши до цього молодь.

"Справа в тому, що сьогодні в суспільстві відбувається певний надлом етичних цінностей. Те, що було раніше табуйоване, що вважалось неприйнятним, сьогодні набуло іншого статусу, – зазначає Євген Олегович. – Показово вдарити людину, вкинути її до сміттєвого бака, познущатися на честю та гідністю людини, хоча це суперечить Конституції, стало нормою. Поспостерігаймо за реакцією суспільства. В інтернеті з’являється інформація про чергові "подвиги" нацкорпусівців, і велика кількість користувачів не висловлюють свого невдоволення, а навпаки, молоді люди дають поради, як краще було вдарити".

Під впливом таких акцій у свідомості людей спостерігається певна легалізація насильства, зокрема, політичного. І це стає нормою суспільного життя.

Наприкінці січня 2017 року представники місцевого "Нацкорпусу" під керівництвом Дмитра Кухарчука увірвались до сесійної зали міськради. Чорний одяг, приховані обличчі, погрози й агресія – під таким тиском черкаські обранці приймали міський бюджет та ще низку важливих для міста питань. Відстоювали так звані національні дружини інтереси зовсім не містян. Силою вони "дотисли" прийняття бюджету у редакції, вигідній для міського голови, та вимагали зміни складу виконкому. Насправді ж подія, яку намагались піднести як подвиг, стала грубим порушенням етики місцевого самоврядування та Конституції України. 

Фото – Олександр Рибалка 

procerk.info

Залишившись безкарними у цьому випадку, за півроку "дружинники" поїхали до Сміли, аби "змусити" тамтешнього мера провести сесію міськради. Насправді ж, народні месники з Черкас "рятували" нині діючий смілянський виконком. Питання розпуску виконавчого комітету було одним із порядку денного. 

smila-ua.com

Борці за справедливість, нацкорпусівці стали часто з’являтись на судових засіданнях. Мовляв, так вони впливають на продажних суддів, аби ті не приймали рішень на користь злочинців. Однак на судах вони гостюють теж вибірково, резонансність обирають за своїми критеріями. Відсутні "дружинники" були на одному з останніх резонансних судових засідань. Там обирався запобіжний захід для водія, який в стані алкогольного сп’яніння спричинив страшну смертельну ДТП, що забрала життя молодої мами та 4-річного хлопчика. Можливо, через те, що, в день аварії з’явились чутки про причетність п’яного кермувальника до "Національного корпусу"? Однак їх поспішили спростувати і згодом з соцмереж були видалені всі згадки про цей інцидент.

Свавілля "національних дружин" спостерігається не лише в Черкасах, воно котиться країною. Сутички з поліцією у Києві на Осокорках, пікетування Херсонської прокуратури з використанням димових шашок, блокування роботи харківського суду, "гостини" на засіданні Львівської міської ради, жорстока бійка під черкаським пабом між нацкорпусівцями та АТОшниками через викрик "Слава Україні" за участі все того ж очільника черкаського осередку партії Дмитра Кухарчука. Останній не гребує перед натовпом вдарити людину, яка знімає відео, при тому, сам відомий у соцмережах своїми "викривальними" стрімами. Поступово із показового вирішення національних проблем вони переходять до використання партійних методів і в особистих питаннях. Подейкують, що все це лишається безкарним через покровительство в керівництві Міністерства внутрішніх справ.

"Якщо Україна прагне до високих демократичних цінностей, до взаємоповаги, честі і гідності кожного українця, то такі практики мають засуджуватись, – впевнений Євген Васильчук. – На це мають реагувати правоохоронні органи, оскільки почасти представники цієї політичної структури переймають на себе повноваження правоохоронців, не маючи ніяких на те повноважень. Якщо ж держава втрачає контроль над подібними угрупуваннями чи, ще гірше, якимось чином делегує їм повноваження правоохоронних органів, можна говорити про те, що в перспективі ми матимемо некеровану ситуацію, справжній хаос. Україна ризикує перетворитись на піратську республіку в якій кожен робить те, що йому заманеться, не рахуючись з думкою інших".

Як повідомляв сайт vikka.ua, черкаський депутат закликає своїх колег зібратись на сесію. 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version