НовиниНаші у Львові. Як черкащани завойовували цікавість вибагливих читачів...

Наші у Львові. Як черкащани завойовували цікавість вибагливих читачів (ФОТО)

-

- Advertisment -

Книга черкасько-донецького походження стала однією з найактуальніших і була відзначена на 22-му Форумі видавців у Львові. Цього року в форумі взяли участь 14 країн, а серед провідних літературних тем важливе місце посіла воєнна. Класика теж завжди у тренді. Саме такі книжки представляли Черкаський край у Львові.

Черкаські видавці Олександр Третяков та Юлія Чабаненко днями повернулися з найпрестижнішого видавничого заходу в Україні. Емоції та враження ще не вгамувалися. Особливо для Юлії Чабаненко, що у Львові представляла своє видавництво вперше.

Щодо видавництва "Брама-Україна", то їх у місті Лева знають вже давно. Вони презентують там свої книжки з 2003 року. Вже другий поспіль рік керівник "Брами" Олександр Третяков привозить з форуму відзнаки. Минулого року книга видавництва "Листування Тараса Шевченка" потрапила у 20-ку найкращих. Тепер же спеціальну відзнаку секретаря журі отримала книга Валерія Макеєва "100 днів полону або, позивний 911". До речі, її в цьому році в "Брамі" вже встигли видати двічі.

"Друге видання зберегло свою обкладинку, але був на третину дописаний текст. Пройшов певний час і речі, про які спочатку автор боявся говорити, він дописав. Доповнили віршами, що вважалися втраченими, але знайшлися пізніше. Також це видання унікальне тим, що його проілюстрував донецький художник Сергій Захаров, який двічі був у полоні", – розповідає літературний редактор видавництва "Брама-Україна" Інна Іщук.

Сергій Захаров – відома на Донбасі людина. Саме він намалював та розмістив у окупованому Донецьку величезні картонні карикатури, на яких серед інших зобразив одного з лідерів терористичних угрупувань по прізвищу Моторола. Зображення тих карикатур на деякий час стали символом протесту свідомих донеччан проти окупантів.


Карикатура на Моторолу

За своє сміливе мистецтво художник і потрапив до підвалів ДНР. Тож, за словами Інни Іщук, друге видання можна вважати роботою двох авторів, яких об’єднав полон. І хоча Захарова утримували в Донецьку, а Макеєва в Луганську – обидва вони опинилися в дуже схожих ситуаціях та відчули зсередини природу гібридної війни.

Наскільки оригінальне та унікальне вийшло видання, настільки ж по-особливому його і відзначили. "Зазвичай на форумі книги просто номінативно оголошувалися. Наприклад, ось двадцятка кращих – і по переліку. Коли  відзначали нашу книгу, вийшов секретар журі Богдан Тихолоз, покликав на сцену авторів і сказав, що ця книга дає розуміння ціни свободи в наш час. Це більш за все мені запам’яталося з його промови. Ще він сказав, що автори – це справжні герої, що змогли волонтерити. Творити, потрапити в полон та не зламатися", – ділиться свіжими спогадами редактор.

Як зізнається видавець Олександр Третяков, воєнна тема сьогодні привертає найбільше уваги. Зазвичай його видавництво здебільшого представляє шевченківську тематику, книги з текстами Василя Симоненка. Та цього разу актуальність подій Сходу помножена на унікальність авторських текстів, надбань спонукала випустити серію з трьох книг, пов’язаних з війною. Разом з книгою Валерія Макеєва "100 днів полону, або позивний 911", видавництво представило на Форумі книгу Андрія Кравця "Генерал Момот: наш МІФ", а також упорядковані Сергієм Могилком дописи з Фейсбуку волонтерів, учасників подій на Донбасі. Вони увійшли в збірку під назвою "Цитати Сходу".

"Люди почали писати літературні художні твори на тему війни. Це робити рано, бо ще дуже все гаряче, не уляглося. Доносити ці питання – місія журналістів, репортерів. Вони зараз є лідерами цієї інформації. І наші роботи зроблені або журналістами, або в журналістському достовірному ключі", – пояснює видавець. Серед переваг книги Валерія Макеєва він зазначає правдомовність та те, що вона написана не в радикальному форматі.

Цікаво, що це видання отримало прихильність не тільки з боку журі, а й від гостей форуму. "До мене на форумі підійшов чоловік, який розмовляв не територіальною українською мовою, тобто людина з-за кордону, і сказав, що якби "100 днів полону, або позивний 911" були в перекладі англійською мовою, то він би взяв 500 екземплярів", – зазначає Олександр Третяков. Також у спогадах видавця залишилися воєнні, що цікавилися стендом "Брами", батько та син, що купували книгу в сімейну бібліотеку та презентація книги майбутнім журналістам у Львівському національному університеті імені Івана Франка.

Черкаський видавець Юлія Чабаненко представляла у Львові дві книжки Василя Симоненка "Казки" та збірка "Україно, ти моя молитва", лірику Валентини Коваленко "Приворот-зілля. Зібране", а також "Абетку мандрівника" Марії Солодар. І хоча воєнної тематики серед книжок видавця немає, зв`язок зі Сходом прямий. "Збірка Василя Симоненко – це кишеньковий формат. Вона оригінально оформлена. Це книжка на резиночці, яка може слугувати закладкою. Так зроблено спеціально для того, щоб хлопцям в зоні АТО було зручно їх носити, користуватися. Можна навіть повісити її на гачок", – розповідає Юлія Чабаненко, пояснюючи, що за домовленістю з місцевою владою частина екземплярів має бути доставлена українським воєнним на Схід.


Частина симоненківської поезії потрапить на передову

На думку видавчині, на Черкащині виходять книжки не гірше, ніж в інших регіонах, а "рівень видань відповідає загальному рівню України". Водночас Юлія Чабаненко зазначає, що Львівський форум – це не тільки видавництва та література, а ще й мистецька, культурна та суспільно-важлива подія, яка збирає справжній авангард нації. Там є чому повчитися.

"Дуже багато подій, була шалена насиченість припадало по 5 заходів на той же самий час. Вражень багато, вони ще просто не уляглися. Запам`яталася вистава непрофесійних акторів, колишніх наркозалежних "Останній вагон". Це історії, як вони підлітками стали наркоманами. По голові добре вдарило", – розповідає видавець.


"Абетка мандрівника" Марії Солодар уже стала досить відомою в Черкасах

Загалом у конкурсі взяло участь 438 книг різних видавництв. Багато видань з Харкова та Львова. Серед лідерів форму – львів’яни. На думку редактора Інни Іщук, вони отримали нагороди цілковито справедливо.

При цьому Олександр Третяков додає, що роботи колег часом можуть надихнути. Особисто його дуже вразило видання від киян з "Майстра книг", які гармонійно та естетично підходять до справи. Вони здебільшого представляють некомерційні книжки. Про харківського видавця О. Савчука черкаський колега відгукнувся коротко: "Це – бомба".

Щойно повернувшись зі Львова, черкаські видавці вже поринули в роботу. Юлія Чабаненко всерйоз замислюється над поїздкою до Києва, де навесні буде проходити традиційний книжковий фестиваль "Книжковий Арсенал". Олександр Третяков перед візитом до "Мистецького Арсеналу" планує показати свої видання на Форумі видавців у Запоріжжі. Також видавці вже починають думати й про підготовку до наступного Форуму у Львові. У "Брами" вже навіть є плани, чим дивувати мистецьку спільноту на наступну осінь. "Достатньо амбітний проект. Навіть два проекти. Але ми почнемо про них говорити через кілька місяців, коли зрозуміємо, що вони ідуть у робочому режимі", – інтригує Олександр Третяков.

 

Галина Кобзар, vikka.ua

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкаський синоптик спрогнозував погоду на Великдень

Погода травня у місті Черкаси та області вже найближчими днями зміниться: стане більш прохолодною. Про це пише директор Черкаського...

Автівки, мільйонні статки, гроші за кордоном, подарунки: декларації черкаських депутатів від фракції «За Майбутнє»

Елітні автівки, подарунки від батьків, будинки, гаражі і причепи, гроші за кордоном, мільйонні доходи й заощадження задекларували за 2023...

Цікаве:

- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x