НовиниЧеркащина"Наші люди – всюди": як черкаська "Свобода" наступає на...

"Наші люди – всюди": як черкаська "Свобода" наступає на горло свободі слова

-

- Advertisment -

Аматорське відео, на якому зафільмована бійка просто в стінах Центру дитячої та юнацької творчості у Черкасах, потрапило до "Фейсбуку" і розповсюдилось соціальною мережею з легкої руки активістів місцевої ланки ВО "Свобода". В коментарях свободівка Діяна Тяско стверджує: разом з однопартійцями захищали честь своєї політичної сили, заплямовану наклепами Володимира Матюші та виданої ним агітаційної газети "Тарасові джерела". Захищати прийшли прямо в "лігво ворога" – до офісу Антикорупційно-люстраційного бюро, яке очолює Матюша. Той же, як переконує молода політик, на підмогу покликав справжніх "тітушок", в яких вона впізнала "вільнодемократівців" братів Ільєвих. Історія з перших секунд скидалась на зведення політичних рахунків, тому vikka.ua вирішив розібратись у ній. 

Дійові особи: кулаками проти пенсіонерів

З одного боку конфлікту – ті, хто голосно заявив про нього – молоді й ініціативні члени ВО "Свобода": членкиня міськвиконкому Діяна Тяско,  Віталій Козир, Андрій Куча, Ярослав Нищик та їхні побратими. Що дивно, в якості групи підтримки приїхав і… "батьківщинівець" Ігор Волошин – заступник міського голови Черкас, який нещодавно повернувся до виконання своїх обов’язків на посаді. Адже протягом кількох місяців був відсторонений через підозру в економічному злочині. 

З іншого боку – колишній голова ТВК Володимир Матюша. Нині він зосередив свою діяльність на Громадській організації "Антикорупційно-люстраційне бюро", крім того, активно працює з пенсіонерами міста, адже донедавна очолював Партію пенсіонерів. Про візит свободівців розповідає: до офісу увірвались невідомі юні особи й почали погрожувати викликом поліції й вилученням друкованої продукції, яка дійсно зберігалась там.

Відомий у минулому спортсмен Валерій Ільєв займає кімнату в підвальному приміщенні ЦДЮТ. Там нині діє оздоровчий центр Міжнародного благодійного фонду "Європейський вибір Черкащини". Валерій Федорович зараз надає безкоштовні послуги нужденним: робить масажі людям з інвалідністю, нездоровим діткам, спортсменам. До офісу Матюші піднявся випадково і нагодився саме на візит виконкомівки з побратимами.

"Я запропонував вийти на вулицю, адже в офісі зібралось багато людей. От в фойє все й почалось – штовханина й провокації. Вони дуже вульгарно поводили себе, нецензурно висловлювались. Поки ми буцім чекали викликану ними поліцію, не відпускали мене випити таблетку, – згадує той день Володимир Матюша. – В якийсь момент ці молодики почали кидатись з кулаками на Валерія Федоровича. Чомусь такого відео вони не викладають, прогалина якась з’явилась. Він подзвонив своїм синам і розповів про ситуацію, а я викликав правоохоронців. Вони розтрощили телевізор у офісі, з єхидними смішками зривали вручені мені грамоти й подяки". 

Ще один із учасників конфлікту – Андрій Ільєв, якого й назвали "тітушкою", каже: діяв не як політик (яким він, до слова, не є, незважаючи на причетність до "Партії вільних демократів"), а, в першу чергу, як син. Переконує: ані він, ані його молодший брат не мали на меті на когось нападати. Всього лиш – захищали літнього батька. 

"Під час штовханини, яка там виникла, один із них (хлопець має гарну фізичну підготовку й бойові навики!) зробив захват і тримав нашого батька ззаду, – розповідає Ільєв. – А інший – вдарив його ногою під коліна. І це людину, якій 70 років! Хіба ми, як сини, могли вчинити інакше? Звичайно, спочатку була суперечка, потім довелось кулаками помахати. Прикро, що все сталось в стінах освітнього закладу і це могли побачити діти".

У секторі комунікацій ГУНП у Черкаській області підтверджують факт кількох звернень від учасників конфлікту до правоохоронців, інформація про інцидент зареєстрована, нині ведуться необхідні перевірки. Тільки за їх результатами можна буде говорити про правомірність дій обох сторін.

Суть конфлікту

Вже згадана нами газета "Тарасові джерела" видається у Черкасах з кінця 90-х років. Тоді видання друкувало інформацію культурологічного спрямування. Нині ж головним редактором "Тарасових джерел" є Володимир Матюша, видавцем – Андрій Ільєв. Кажуть: їхня газета – некомерційна. Пенсіонери, на яких орієнтований цей інформаційний ресурс, досі охоче читають друковані видання. Адже сучасні гаджети мають далеко не всі старенькі, а от знати правду про те, що відбувається у місті, хочуть всі. І саме цільова аудиторія, постійні читачі "Тарасових джерел" "замовляють" теми для кожного наступного номера.

"В цьому номері немає жодного слова, вигаданого нами. Все – передрук з відкритих джерел – інтернет-видань, і досить авторитетних, – розповідає Матюша. – Через те, що ми некомерційні, в нас немає коштів оплатити гонорари журналістам, тому ми вишукуємо актуальну інформацію в інтернеті й подаємо її читачам". 

І справді, всі матеріали з викривальної й наклепницької, за словами Тяско, газети можна знайти в мережі. Цікаво, що переважна їх більшість – цілих 5 сторінок! – журналістські розслідування черкаського інтернет-видання "Провінція". Йдеться і про земельну ділянку в "Соснівці", які намагались відвести батькові заступника мера Юрія Ботнара, і про незданий в експлуатацію гімнастичний комплекс, будівництво якого курували "свободівці"-чиновники, і про методи, до яких вдались молоді політики, аби звільнити з посади директорку департаменту організаційного забезпечення Лілію Маліщук, чим потому відверто вихвалялись. Власне, звичайна пошукова система видасть все те ж саме, та й скористатись інтернет-пошуком зможе значно більша кількість людей, ніж кількасот пенсіонерів, однак претензія чомусь виникла саме до "Тарасових джерел".

Напередодні журналісти "Провінції" теж відреагували на цей резонанс. Не дивлячись на те, що їхні матеріали використані без погодження з авторами, заявляти про авторські права не збираються:

"Це те ж саме, що автору пісень забороняти їх виконання не автентичними співаками. Співають – і добре", – пише "Провінція".

Розповідаючи ж про інцидент, "свободівці" вживали якомога красномовніших епітетів щодо своїх опонентів, аби у громадськості вималювались образи тих, хто не лише зводить наклепи й розповсюджує їх містом, а й жорстоко нападає на юнаків та навіть дівчат.

Щоправда, реакція читачів на оприлюднене відео була не настільки однозначною, як, ймовірно, хотілось би його авторам. У коментарях містяни запропонували альтернативний варіант для тих, кого ображає брехня: неправдивість відомостей у газеті доводити, все-таки, в суді, а не з кулаками, а всю правду, на противагу наклепам, друкувати у своїй партійній періодиці. Тоді люди зможуть самі порівняти та зробити висновки. Інакше, впевнені черкасці, такі дії схожі на "червоний терор" більшовиків на початку ХХ століття.

"Безкарність, відсутність правової оцінки завідомо протиправних діях породжує впевненість у силах цієї навіть не політичної сили, а агресивно налаштованої субкультури, з огляду та на її норми й цінності, а точніше – анти цінності, які вони сповідують, – оцінює дії юних політиків доктор політичних наук Євген Васильчук, який спеціалізується на дослідженні політичного екстремізму. – І ця ситуація в черговий раз свідчить про те, що наше суспільство й досі не може зрозуміти загрозливий характер таких субкультурних спільнот. В умовах, коли відсутнє реагування з боку правоохоронних органів, коли відбувається в’яле реагування суспільства, ми й надалі матимемо таку картину".

Науковець наголошує: сьогодні в Україні право-радикальними спільнотами чиняться такі дії не лише стосовно самвидавів на кшталт "Тарасових джерел", а й щодо професійних ЗМІ. Про такі, каже, нещодавно написав у "Фейсбуці" голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко. Той один за одним оприлюднив факти побиття й іноземних журналістів, і несанкціоноване блокування діяльності деяких телеканалів.

"Небезпечні реалії. Це про права людини в Україні. Та про роботу журналістів…, – написав голова Томіленко.

Хто зводить рахунки?

Володимир Матюша впевнений: такі дії представників ВО "Свобода" – не що інше, як перешкоджання роботі ГО "Антикорупційно-люстраційного бюро" і помста.

"Нещодавно ми зробили офіційну заяву, поставили до відома Генпрокурора Юрія Луценка, що будемо активно працювати і викривати корумпованих політиків у місцевій владі, – зазначає Володимир Миколайович. – Адже сьогодні політика в Черкасах перетворилась на бізнес, до влади під гарними національними гаслами патріотизму прийшли молоді політики. Але одразу, як тільки вони посідали у владні крісла, одразу забули про ті свої гасла. У свої 27-30 років вони отримують перші записи і які: керівні посади у міській раді. Відповідно, й високі зарплати. Хіба люди не повинні про це знати?".

Прокоментувати ситуацію, в якій "смакується" й назва очолюваної ним політичної сили, погодився лідер "Партії вільних демократів" Олександр Згіблов. Депутат обурений тим, як представники націоналістичного об’єднання, прикриваючись своїми патріотичними лозунгами, однобоко й провокативно подають інформацію, намагаючись маніпулювати свідомістю містян й використовуючи кристально чисту ідею патріотизму.

"Сьогодні "Свобода" у Черкасах наступає на свободу слова й на головні демократичні засади суспільства, – зазначає "вільнодемократівець". – Напередодні п’ятої річниці Революції Гідності, коли люди гинули за свободу й демократію, вони зводять рахунки з людьми старшого віку, які є не меншими патріотами, і які теж стояли на Майдані. Вони й досі продовжують боротьбу з корупцією. Однак якраз корупцію нині в місті "Свобода" й очолила. Вони діють методами "регіоналів". Тих же, хто не згоден з їхньою думкою, називають тітушками".

Депутат каже: кожен чоловік, який себе поважає, прийшов би захистити свого батька в подібній ситуації, незалежно від партійності. І наголошує: ПВД бореться за ліберальний розвиток нашої держави і за вільне волевиявлення. Нині ж, переконує, спостерігається комуністичне прагнення "свободівців", аби "хорошою" для всіх була лише партія.

Цікаво, що агітаційна партійна друкована продукція та намети з партійною символікою ВО "Свобода" зберігаються також в стінах ЦДЮТ, де один із офісів, як і Матюша, політична сила орендує для своєї громадської організації. З власних джерел нам стало відомо, що Департамент освіти Черкаської міської ради, який очолює, також "свободівець" Сергій Воронов, "взявся" за директора Центру дитячої та юнацької творчості Олега Забєліна і навіть дав йому неофіційний наказ "виселити" орендарів Володимира Матюшу й Валерія Ільєва.

В спілкуванні з нашими журналістами обговорення цієї теми Олег Забєлін уникав, однак факт проведення перевірки в закладі підтвердив, вона в ЦДЮТ проходить з 5 листопада й триватиме ще тиждень.

Вже наступного дня після інциденту у Facebook Сергій Воронов підняв тему "базару" – роздрібної торгівлі, яка періодично розгортається в ЦДЮТ і питає з цього приводу думки містян. 

"Ще 2 тижні тому на запит обласної прокуратури розпочали комплексне обстеження усіх договорів оренди закладу (а там – вікна/двері, ломбарди, обмінники валют, якісь незрозумілі офіси та персонажі в них), адже площі закладів освіти нині ми можемо використовувати та орендувати, відповідно до ЗУ "Про освіту", лише під навчально-виховні процеси!" – пише посадовець.

В коментарі vikka.ua головний освітянин міста пояснив: прокуратура вже відкрила кримінальне провадження через те, що один з орендарів приміщення в закладі не виконав рішення суду й не звільнив його. Тому Департамент нині має перевірити всі договори оренди й виселити тих, в кого вони протерміновані. Щоправда, на питання про однопартійців, які також орендують приміщення на другому поверсі ЦДЮТ, Сергій Воронов чіткої відповіді не дає, навіть не може пригадати, яка ж саме із "свободівських" громадських організацій там розміщена. Однак запевнив: договір оренди в них чинний.

До слова, непротермінованим виявився аналогічний договір у Володимира Матюші. Той орендував свій офіс до 2020 року і справно платить за нього.

"Джерела" – недалеко від істини

Цілком закономірно, в когось з читачів може виникнути думка, що на агітку, видану кількома пенсіонерами, й уваги звертати не варто. Не те, що роздмухувати скандал, внаслідок якого може захитатись крісло й під директором Центру дитячої та юнацької творчості. Хіба що претенденти на це крісло вже знайшлись. Що не стане дивиною, враховуючи стрімкий кар’єрний ріст у Черкасах серед представників цієї політичної сили.

Адже на сьогодні, завдяки безконкурсній і досить специфічній кадровій політиці міського голови Анатолія Бондаренка, 11 "свободівців" займають керівні посади у апараті Черкаської міської ради та виконавчого комітету й, відповідно, отримують досить високу зарплатню. Так, Ярослав Нищик на початку цього року став секретарем міськради, серед заступників мера Черкас – Юрій Ботнар та Ігор Коломоєць. До складу виконкому входить Діяна Тяско. Департамент соціальної політики очолює Олег Гудзенко, Департамент освіти та гуманітарної політики – Сергій Воронов. В цьому ж відомстві головним спеціалістом по зв’язкам з громадськістю працює дружина Ярослава Нщика Тетяна. Там же був створений відділ національно-патріотичного виховання, який одразу ж очолив Віталій Козир. Депутат міськради Андрій Куча трудиться на посаді заступника директора "Дирекції парків", а його колега по депкорпусу Іван Косенко нещодавно був призначений радником міського голови. З радників мера до сектору зі зв’язків з громадськістю нещодавно була переведена ще одна "свободівка" – Оксана Ковбоша.

На жаль, процедура отримання інформації щодо конкретних цифр досить тривала, тому офіційні дані по зарплатах вказаних чиновників обіцяємо надати вже найближчим часом.

Однак не потрібно чекати відповідей на інформаційні запити, аби пригадати відносно недавні події. У лютому 2017-го депутат обласної ради Юрій Ботнар зчинив бійку з в.о. директора місцевого готелю "Дніпро" прямо під куполом ради Борисом Лєбєдцовим за те, що останній розмовляв російською. 

"Судячи з того, що за понад рік пан Ботнар "доріс" до підвищення і став заступником міського голови, ніякої правової оцінки його діям не було, – зазначає Євген Васильчук. 

Ймовірно, не зможе Юрій Андрійович заперечити й того факту, що його батькові, як воїнові АТО планувалось виділити ласу ділянку землі в зеленій зоні міста. Відповідний проект був зареєстрований в базі рішень Черкаської міськради. Щоправда, до Черкас пан Ботнар-старший не має ніякого відношення, зате є головою Ананьївської районної організації ВО "Свобода". 

Facebook / Юрій Ботнар 

Так само, важко буде заперечити черкаським "свободівцям" й ситуацію з невідповідністю технічній документації та нездачею в експлуатацію гімнастичного комплексу у приміщенні колишнього кінотеатру "Мир". Нагадаємо, на відкриття нового комплексу приїздив навіть лідер Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Олег Тягнибок. У спортивну залу, яку не ввели в експлуатацію, радісно запустили дітлахів, які з нетерпінням чекали свого приміщення для занять гімнастикою. Черкаський активіст Сергій Кузляєв повідомляє: за халатний підхід до експлуатаційних вимог Департамент освіти та гуманітарної політики був оштрафований на 760 тисяч гривень, а його очільник Сергій Воронов – на 32 тисячі. 

На жаль, місцеві представники відомої політичної сили перетворили свою діяльність і загалом черкаську політику на популізм та піар. За даними офіційного сайту черкаської організації, за сприяння "свободівців" відбуваються всі життєво важливі процеси в місті: завдяки їм маршрутки починають їхати, квитки дешевшають, спортивні школи відкриваються, а ціна газу – зменшується. Іноді, з огляду на суми штрафів, які доведеться сплатити місту, цей піар виявляється досить дорогим. Ймовірно, за своєю єдиною вірною позицією, яка унеможливлює альтернативні думки й давить будь-яке слово, сказане "поперек" пенсіонерами, їм дійсно є що приховувати. 

Як повідомляв сайт vikka.ua, для зустрічі з Тимошенко у Смілу звозили "масовку" з Черкас.

 

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Канівчан попереджають про небезпеку підтоплення

Жителів Канівської громади попереджають про можливе підтоплення окремих територій через водопілля. Про це повідомляє пресслужба Канівської міської ради. Очікується затоплення...

У Черкасах відновив роботу велопатруль

Від сьогодні на вулицях Черкас знову з'являться велопатрульні. Про це повідомляє пресслужба патрульної поліції Черкаської області. Вони продовжать роботу з...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x