НовиниЧеркащинаНардеп від Черкащини вчергове звернувся до держслужб щодо незаконного...

Нардеп від Черкащини вчергове звернувся до держслужб щодо незаконного будівництва маєтку мільярдера в заповіднику

-

- Advertisment -

Схоже, слава Людовіка IV не дає спати спокійно українському олігарху, власнику компанії "Миронівський хлібопродукт" Юрію Косюку. Він звів палац, який своєю розкішшю та розмірами нагадує знаменитий на увесь світ Версаль. Але, на відміну від французького короля, архітектурний ансамбль нашого Юрія І не став перлиною Європи. Натомість, український курячий король ганебно зазіхнув на безцінну культурну спадщину України, банально віджавши для свого маєтку заповідні землі "Хотівського городища".

При цьому Юрій Косюк чомусь проігнорував той факт, що свій величезний палацовий комплекс він звів фактично на кістках одного з найбільших скіфських городищ в Європі, який є унікальною пам’яткою археології раннього залізного віку.

Трохи екскурсу в історію – скіфське поселення в Хотові датується VII – IV століттями до нашої ери. Місцеві жителі стверджують, що завжди  знаходили там артефакти із глини. Вони не виключають, що ця земля приховує й унікальні витвори зі скіфського золота. Утім, найбагатша, з точки зору археологів, північно-східна частина городища вже безнадійно втрачена для прийдешніх поколінь. Адже єдиним спадкоємцем наших славних пращурів − скіфів став… Юрій Косюк.

Але нехай наш олігарх не спочиває на лаврах – знищувати національне культурне надбання йому не дадуть патріоти України. Трохи екскурсу в перипетії боротьби народного депутата Віктора Вовка проти незаконного будівництва приватного маєтку Юрія Косюка на території пам’ятки археології національного значення – городища раннього залізного віку в селі Хотів, Київської області.

Ще в листопаді 2017 року Віктор Вовк як народний депутат України звернувся з депутатським запитом до Генерального прокурора України Ю. В. Луценка та Голови Національної поліції України С.М. Князєва. У відповідь отримав листа ГПУ про внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 Кримінальним Кодексом України. У листі також було зазначено, що викладені у запиті питання підлягають перевірці відповідними державними органами, зокрема Державною службою з питань геодезії, картографії та кадастру. У зв’язку з цим, Генеральна прокуратура України відправила копію депутатського запиту Віктора Вовка до Держгеокадастру.

Вже 16 січня 2018 року Держгеокадастр "відрапортував" народному депутату  про видання наказу щодо здійснення державного контролю за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності на території Хотівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області. Але з переліку оприлюднених у цьому папері кадастрових номерів дивним чином зникли земельні ділянки, які належать території пам’ятки археології національного значення – городища раннього залізного віку в селі Хотів Київської області, де курячий король звів собі Версаль.

При цьому чиновники чомусь забули, що ці ділянки відповідно до Наказу Міністерства культури України № 1094 від 5 листопада 2013 року відносяться саме до території пам’ятки археології національного значення "Хотівське городище". Томуневключення до наказу Держгеокадастру земельних ділянок, на яких незаконно збудовано приватний маєток Юрія Косюка, викликає щонайменше здивування.

Така законодавча "прогалина" породила цілком законну підозру щодо наявності корупційного злочину, як і той факт, що земельні ділянки території "Хотівського городища" відповідно до публічної кадастрової карти України чомусь перетворились на приватну власність, а їх цільовим призначенням стало житлове будівництво. Таким чином, наші чиновники продемонстрували  "фокус-покус" із чинним законодавством, гідний великого Девіда Копперфільда. Але їх дивні маніпуляції та підкилимні ігри не вразили народного депутата Віктора Вовка. Тому вже 25 червня 2018 року нардеп звернувся до в. о. Голови Держгеокадастру щодо припинення експлуатації незаконно збудованого приватного маєтку на території пам’ятки археології національного значення та повернення у державну власність незаконно захоплених та привласнених земель "Хотівського городища".

У відповідь отримав низку банальних відписок, у яких йшлося "про доручення надати відповідну інформацію" та "включення до перевірки…" Але адекватної відповіді на чітке запитання: "Яким чином земельні ділянки території пам’ятки археології національного значення "Хотівське городище" перетворились на приватну власність курячого короля, а їх цільовим призначенням стало житлове будівництво" Віктор Вовк так і не отримав. Був проігнорований і його заклик припинити експлуатацію незаконно збудованого приватного маєтку Юрія Косюка.

Всі ці дивні маніпуляції із раптовим зникненням заповідних земель породжують обґрунтовану підозру, що бездіяльність чиновників із Держгеокадастру, які фактично демонструють лобіювання інтересів незаконного забудовника, можуть свідчити про вчинення ними кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених ст. 364, ст. 368, ст. 3682 та ст. 3692 Кримінального кодексу України, що має стати предметом відповідного розслідування Національного антикорупційного бюро України.

Варто відмітити, що всіх цих "фокусів-покусів" із загадковою передачею земель "Хотівського городища" та присвоєння їм цільового призначення "житлове будівництво" можливо не відбулось, якби власник агрохолдингу ПАТ "Миронівськийхлібопродукт" Юрій Косюк відкрито не хизувався своєю близькістю до нинішньої влади. Свого часу в інтерв’ю проекту "Big Money" він заявив, що є радником Президента України Петра Порошенка з економічних питань, а Прем’єр-міністр Володимир Гройсман – його "друг вже понад 10 років". Виникає риторичне запитання: невже дивне "небажання" посадовців із Головного управління Держгеокадастру в Київській області припинити експлуатацію незаконно збудованого приватного маєтку на території "Хотівського городища" пов’язано винятково із близькістю Юрія Косюка до вищих посадових осіб держави?

На жаль, наші чиновники так і не навчились не плазувати перед представниками "еліти". І коли йдеться про "потрібних" людей, у них чомусь виникає "законодавча амнезія". Наприклад, ними дивним чином ігнорується стаття 6 Закону України "Про державний контроль за використанням та охороною земель", в якій наголошується, що "до повноважень центрального органу виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі, належить також внесення у встановленому порядку до органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування клопотання щодо припинення права користування земельною ділянкою відповідно до закону".

Декому із посадовців, швидко захворівшим на склероз, хотілось би нагадати й про статтю 141 Земельного кодексу України, де прописано, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є, зокрема, використання земельної ділянки у спосіб, що суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Народний депутат Віктор Вовк не належить до "pro-шоколадної" парламентської фракції, але навіть як громадянин України вважає за необхідне захищати від протиправних зазіхань нинішнього "істеблішменту" культурне надбання нашого великого народу.

Як народний депутат Віктор Вовк в черговий раз звернувся до Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру з вимогою надати офіційну відповідь та детальну інформацію щодо того, на якій підставі земельні ділянки "Хотівського городища" мають тип власності – приватна власність, а цільове призначення – житлове будівництво.

Серед вимог народного депутата Віктора Вовка до "земельних" чиновників − ретельна перевірка законності будівництва приватного маєтку на території пам’ятки археології національного значення – "Хотівського городища", що грубо порушує чинний Наказ Міністерства культури України № 1094 від 5 листопада 2013 року.

Віктор Вовк також наполягає, аби Держгеокадастр негайно припинив експлуатацію незаконно збудованого приватного маєтку на цій заповідній території та повернув у державну власність незаконно захоплені землі "Хотівського городища", а також припинив права користування земельними ділянками, на яких незаконно збудовано приватний маєток, у зв’язку з тим, що їх використання суперечить вимогам охорони культурної спадщини.

Національному антикорупційному бюро України, яке славиться своєю незаангажованістю, народний депутат також надіслав депутатський запит. У ньому він наполягає на проведенні перевірки наведеної інформації щодо можливого вчинення посадовими особами Головного управління Держгеокадастру у Київській області, які не припиняють будівництво та експлуатацію об'єкту – незаконно збудованого приватного маєтку на території "Хотівського городища", кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених ст. 364, ст. 368, ст. 3682 та ст. 3692 Кримінального кодексу України.

Віктор Вовк також вважає за необхідне, аби НАБУ перевірило інформацію щодо можливого вчинення власником МХП Юрієм Косюком кримінальних правопорушень за ознаками злочинів, передбачених ст. 354, ст. 369 та ст. 3692 КК України, з метою узаконення захоплення земельних ділянок на території "Хотівського городища" та запобігання вжиттю заходів Головним управлінням Держгеокадастру у Київській області для припинення будівництва і експлуатації його приватного маєтку, незаконно збудованого на території пам’ятки археології національного значення.

"Чи отримаю я банальні бюрократичні відписки, або адекватну реакцію на свій запит від посадовців, покаже час. Але, у будь-якому випадку, громадськість буде детально поінформована про їх відповіді та мої подальші дії. Адже лише спільними зусиллями ми зможемо зупинити непомірні апетити наших олігархів, які, наче загарбники, знищують Україну та культурне надбання її народу", – переконаний народний депутат Віктор Вовк.

Автор: Ірина Галітовська.

Як повідомляв сайт vikka.ua, нардеп від Черкащини бореться із незаконним будівництвом маєтку мільярдера Косюка.

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

У Смілі попрощаються з полеглим лейтенантом

У місті Сміла відбудеться прощання з полеглим захисником, Ярославом Гатенюком, завтра, 30 березня. Про це повідомили в пресслужбі Смілянської...

У Золотоноші затримали наркоторговців, які розкладали “закладки”

У місті Золотоноша двоє мешканців Канева розкладали "закладки" з наркотиками. Про це повідомили в пресслужбі поліції Черкаської області. Підозрюваних, чоловіка...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x