додому Новини "Напинаймо вітрила разом!": у Черкасах стартував фестиваль на підтримку Школи юнг

"Напинаймо вітрила разом!": у Черкасах стартував фестиваль на підтримку Школи юнг

0

Напинаймо вітрила разом! Під таким гаслом сьогодні у Черкасах стартував спортивно-інформаційний захід "Вітрила Черкащини".

Фестиваль має на меті привернути увагу відвідувачів до визначної для міста події – відновлення роботи дитячої вітрильної школи. Разом з тим – і посприяти наповненню її матеріально-технічної школи. Адже усі стартові кроки для створення школи її організатори робили самотужки, розповіли вони під час пресконференції.

Організатором заходу, як і створення Школи юнг, виступила Громадська Організація "Козацькі вітрила" спільно з ГО "Ротарі клуб Черкаси" та Черкаською ОДА.

Як розповіла "ротарійка" Ольга Палійчук, серед членів благодійної організації, яку вона представляє, є багато яхтсменів не лише в Україні, а й у світі. У 1946 році була створена навіть міжнародна спільнота яхтсменів-ротарійців, яка нині у 48 країнах світу налічує близько 4 тисяч осіб. Минулоріч яхтсмени із США, Польщі, Філіппін та інших країн приїздили до Черкас і надихнули тутешніх колег на відновлення дитячий вітрильний спорт у місті. Адже протягом 30 років у Черкасах існувало 4 центри, де навчали юнг, однак на початку 90-х вони зникли.

"Але ж ми живемо в цьому місті, ми любимо воду, природа нам дала таке водне плесо. Як можна було не скористатись такою нагодою? – зазначає пані Ольга. – І цього року ми вже об’єднали зусилля і змогли втілити цю ідею в життя. Об’єднали свої зусилля з командою яхтсменів Черкаського яхтклубу та новоствореною ГО "Козацькі вітрила", яку очолює учасник "Ігор нескорених" Сергій Прядка, які поставили перед собою ту ж мету, що і ми. Разом з Сергієм проєкт підтримала і вся команда InvictusGames".

Сам герой зізнається: ідея створення школи юнг у Черкасах виникла минулоріч, коли яхтсмени запросили його на регату. Тоді пан Сергій дуже здивувався, що дитячої школи вітрильництва у Черкасах немає.

"Я тоді кажу: давайте будемо якось відбудовувати! Адже все в житті залежить від нас і починається з нас! Уже у цьому році ми створили громадську організацію "Козацькі вітрила" і почали просуватись до реалізації свого задуму. Нас запросили у школу олімпійського резерву у столицю і просто так подарували човен. Справжній старий човен, на реставрацію якого потім ми збирали кошти", – пригадує чоловік. 

Згодом "миру по нитці" – і матеріально-технічна база майбутньої школи поповнилась 14 човнами з різних куточків країни. На один із них – сучасне тренувальне судно, яке випала нагода придбати за низькою ціною – кошти довелось збирати спільними силами: і серед своїх, "ротарійців", і залучаючи спонсорів серед місцевих підприємців. Хтось давав фарбу на реконструкцію, хтось ділився деталями, а дітлахи, які вже мріють напнути вітрила над дніпровськими хвилями, допомагали приводити яхти до ладу.

"Коли ти бачиш, як у цих дітей світяться очі, розумієш, що ми не дарма оббивали пороги всіх можливих інстанцій, не дарма стукали в усі двері! – зізнається Сергій Прядка. – Тепер наша ціль – школа олімпійського резерву у Черкасах. Акваторія нашого Дніпра сама сприяє цьому".

Українська, зокрема,й черкаська школа вітрильництва виховала багато відомих спортсменів, розповідає Микола Мейта – керівник відокремленого підрозділу ГО "Вітрильна Федерація України" – "Черкаська обласна Федерація вітрильного спорту".

"Зараз ми долучились і всіляко підтримуємо цю ініціативу, опираючись на світовий досвід. Адже для успішного розвитку вітрильного спорту потрібні три складові: розвиток яхтової інфраструктури, молодь, яка активно займається, і локалізація крейсерських перегонів. Тільки тоді суспільство буде бачити результати цієї роботи. Для того, щоб почати займатись вітрильництвом, не потрібні якісь шалені кошти. Більше важливе велике бажання", – каже пан Микола.

У новоствореній вітрильній школі планують готувати професійних спортсменів. Великий акцент робитимуть на навчання діток з інвалідністю, з неблагополучних родин, сиріт, дітей учасників Російсько-Української війни.

Фестиваль "Вітрила Черкащини" ж триватиме протягом трьох днів і об’єднає не лише видовищні регати, які пройдуть у місцевому яхтклубі, численні майстер-класи та концертну програму, а й фестиваль малої авіації "Ясла", який вже завтра, 8 серпня, пройде у селі Ротмистрівка на Смілянщині.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, шестеро черкаський школярів отримали 200 балів за ЗНО.

 

 

 

БЕЗ КОМЕНТАРІВ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я

Exit mobile version