Новини"Напинаймо вітрила разом!": у Черкасах стартував фестиваль на підтримку...

"Напинаймо вітрила разом!": у Черкасах стартував фестиваль на підтримку Школи юнг

-

- Advertisment -

Напинаймо вітрила разом! Під таким гаслом сьогодні у Черкасах стартував спортивно-інформаційний захід "Вітрила Черкащини".

Фестиваль має на меті привернути увагу відвідувачів до визначної для міста події – відновлення роботи дитячої вітрильної школи. Разом з тим – і посприяти наповненню її матеріально-технічної школи. Адже усі стартові кроки для створення школи її організатори робили самотужки, розповіли вони під час пресконференції.

Організатором заходу, як і створення Школи юнг, виступила Громадська Організація "Козацькі вітрила" спільно з ГО "Ротарі клуб Черкаси" та Черкаською ОДА.

Як розповіла "ротарійка" Ольга Палійчук, серед членів благодійної організації, яку вона представляє, є багато яхтсменів не лише в Україні, а й у світі. У 1946 році була створена навіть міжнародна спільнота яхтсменів-ротарійців, яка нині у 48 країнах світу налічує близько 4 тисяч осіб. Минулоріч яхтсмени із США, Польщі, Філіппін та інших країн приїздили до Черкас і надихнули тутешніх колег на відновлення дитячий вітрильний спорт у місті. Адже протягом 30 років у Черкасах існувало 4 центри, де навчали юнг, однак на початку 90-х вони зникли.

"Але ж ми живемо в цьому місті, ми любимо воду, природа нам дала таке водне плесо. Як можна було не скористатись такою нагодою? – зазначає пані Ольга. – І цього року ми вже об’єднали зусилля і змогли втілити цю ідею в життя. Об’єднали свої зусилля з командою яхтсменів Черкаського яхтклубу та новоствореною ГО "Козацькі вітрила", яку очолює учасник "Ігор нескорених" Сергій Прядка, які поставили перед собою ту ж мету, що і ми. Разом з Сергієм проєкт підтримала і вся команда InvictusGames".

Сам герой зізнається: ідея створення школи юнг у Черкасах виникла минулоріч, коли яхтсмени запросили його на регату. Тоді пан Сергій дуже здивувався, що дитячої школи вітрильництва у Черкасах немає.

"Я тоді кажу: давайте будемо якось відбудовувати! Адже все в житті залежить від нас і починається з нас! Уже у цьому році ми створили громадську організацію "Козацькі вітрила" і почали просуватись до реалізації свого задуму. Нас запросили у школу олімпійського резерву у столицю і просто так подарували човен. Справжній старий човен, на реставрацію якого потім ми збирали кошти", – пригадує чоловік. 

Згодом "миру по нитці" – і матеріально-технічна база майбутньої школи поповнилась 14 човнами з різних куточків країни. На один із них – сучасне тренувальне судно, яке випала нагода придбати за низькою ціною – кошти довелось збирати спільними силами: і серед своїх, "ротарійців", і залучаючи спонсорів серед місцевих підприємців. Хтось давав фарбу на реконструкцію, хтось ділився деталями, а дітлахи, які вже мріють напнути вітрила над дніпровськими хвилями, допомагали приводити яхти до ладу.

"Коли ти бачиш, як у цих дітей світяться очі, розумієш, що ми не дарма оббивали пороги всіх можливих інстанцій, не дарма стукали в усі двері! – зізнається Сергій Прядка. – Тепер наша ціль – школа олімпійського резерву у Черкасах. Акваторія нашого Дніпра сама сприяє цьому".

Українська, зокрема,й черкаська школа вітрильництва виховала багато відомих спортсменів, розповідає Микола Мейта – керівник відокремленого підрозділу ГО "Вітрильна Федерація України" – "Черкаська обласна Федерація вітрильного спорту".

"Зараз ми долучились і всіляко підтримуємо цю ініціативу, опираючись на світовий досвід. Адже для успішного розвитку вітрильного спорту потрібні три складові: розвиток яхтової інфраструктури, молодь, яка активно займається, і локалізація крейсерських перегонів. Тільки тоді суспільство буде бачити результати цієї роботи. Для того, щоб почати займатись вітрильництвом, не потрібні якісь шалені кошти. Більше важливе велике бажання", – каже пан Микола.

У новоствореній вітрильній школі планують готувати професійних спортсменів. Великий акцент робитимуть на навчання діток з інвалідністю, з неблагополучних родин, сиріт, дітей учасників Російсько-Української війни.

Фестиваль "Вітрила Черкащини" ж триватиме протягом трьох днів і об’єднає не лише видовищні регати, які пройдуть у місцевому яхтклубі, численні майстер-класи та концертну програму, а й фестиваль малої авіації "Ясла", який вже завтра, 8 серпня, пройде у селі Ротмистрівка на Смілянщині.

Як раніше повідомляв сайт vikka.ua, шестеро черкаський школярів отримали 200 балів за ЗНО.

 

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Синоптики попереджають про туман на Черкащині

Завтра, 25 квітня, на території Черкас та Черкаської області синоптики попереджають про туман. Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці...

В автокатастрофі на Уманщині загинула людина

В Уманському районі внаслідок ДТП одна людина загинула, ще одну травмовано. Повідомляє Управління ДСНС у Черкаській області. 24 квітня на...

Цікаве:

Для черкащанок фахівці провели майстер-класи з догляду за домашніми тваринками (ВІДЕО)

У Черкасах відбулась безкоштовна консультація по догляду за тваринами....

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x