НовиниОсвітаНа вихідні на Черкащину: сосновий ліс, Шевченко і церква...

На вихідні на Черкащину: сосновий ліс, Шевченко і церква зі східним колоритом

-

- Advertisment -

Якщо ви в пошуках, куди поїхати відпочити на вікенд, щоб це було і гарно, і пізнавально, і цікаво, і смачно, радимо вам відвідати Черкащину. Розповідаємо чому. Редакція Леді.ТСН.ua провела вихідні у живописному куточку України, у Черкаській області і спішить з вами поділитися своїми враженнями.

Що подивитися

Рекомендуємо відвідати село Мошни, яке має багату цікаву історію і у ньому збереглося чимало архітектурних пам’яток. Тут мальовничі краєвиди і є чудові місця, щоб зробити гарні фото.

Територія сучасного села до 994 року була південним кордоном Київської Русі, який називали воротами “на Русь та з Русі”. 1684 року Мошни стали сотенним містечком. Богдан Хмельницький підписував тут свої універсали. А за часів Козаччини тут збудували перші козацькі чайки.

На початку ХІХ століття містечко, як придане Єлизавети Браницької, переходить у власність її чоловіка – князя Михайла Воронцова. Він перетворив його на свою резиденцію і збудував тут величезний палац, довкола якого був ліс протяжністю 27 км.

За кошт Воронцова 1823 року місцеві умільці змайстрували перші в Україні пароплави “Бджілка” і “Надія”.

Преображенська церква

1840-го за вказівкою Воронцова звели Преображенську церкву, яка є візитівкою Мошен. До неї ми одразу і поїхали, щоб на власні очі побачити цю унікальну і неподібну на жодну іншу церкву в Україні. Ззовні вона дещо перегукується з Воронцовським палацом в Алупці.

Преображенська церква, збудована 1840 року / Фото: Аліна Онопа, ТСН.ua

Від храму, який має нехарактерний для православних церков стиль, віє східним колоритом, тож на мить нам здалося, що ми перенеслись в якусь мусульманську країну.

Церкву спорудили у стилі романтизму з елементами тюдоровської готики за проєктом відомого італійського архітектора Джорджа Торічеллі (жив і працював в Одесі), який вирішив об’єднати світові релігії в одній споруді. Архітектура церкви поєднала православні, католицькі і мусульманські риси.

Преображенська церква / Фото: Аліна Онопа, ТСН.ua

Білосніжна мурована споруда має стрункі гранчасті колони-каплички з невеликими банями і чотирикутну вежу-дзвіницю висотою 44 метри. Вікна і двері зроблені у формі арок.

До речі, копію цієї церкви Торічеллі збудував у Франції, неподалік Парижу.

Тож, насамперед, рекомендуємо навідатися до цієї неймовірної архітектурної пам’ятки на Черкащині і зробити кілька світлин на згадку.

Будинок лікаря

Варто подивитися на унікальний дерев’яний будинок лікаря з колоритним різьбленням, який знаходиться у Мошнах, на узбіччі траси Черкаси-Канів.

Будинок лікаря за проєктом Владислава Городецького / Фото: Аліна Онопа, ТСН.ua

Він є єдиною вцілілою пам’яткою дерев’яної архітектури XIX століття з комплексу споруд Мошнівської лікарні, спроєктованої відомим архітектором, “повелителем цементу і бетону” Владиславом Городецьким (він був присутній під час будівництва).

Проєкт медичного комплексу в архітектора замовила Катерина Балашова, яка 1884 року успадкувала Мошни від свого дядька.

Якщо придивитися, то можна помітити, що садибу прикрашають дерев’яні стріли (особливо стріла, направлена вниз), які є візитівкою стилю Городецького.

Музей Тараса Шевченка

Наступним місцем, куди потрібно завітати, – це музей Тараса Шевченка. У цій милій хатині із солом’яною стріхою Кобзар жив після звільнення з-під арешту 1859 року.

Музей Тараса Шевченка / Фото: Аліна Онопа, ТСН.ua

Музей відкрили 2014-го на території заїжджого двору Нагановського у Мошнах. У ньому збереглося планування будинку, перекриття, стіни, пороги і піч із лежанкою.

На порозі вас привітно і з піснями зустріне директорка музею, яка потім проведе захопливу екскурсію з цікавими розповідями.

У музеї можна побачити оригінальні меблі XIX століття, ліжко, на якому спав Шевченко, невеликий столик, на якому він писав свої геніальні твори, предмети побуту, вишиті рушники, килими та ікони.

Ліжко, на якому спав Великий Кобзар / Фото: Аліна Онопа, ТСН.ua

Поряд із хатиною розташована стайня із різними цікавими знаряддями праці.

На подвір’ї музею дуже затишно. Тут можна посидіти на призьбі, пройнятися духом Великого Кобзаря, помилуватися квітами, колодязем із “журавлем” і попестити котика, який живе у музеї. А ще можна насолодитися красивим виглядом на Преображенську церкву, про яку ми розповіли вище.

 

 

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Шкільні ліги на Черкащині: районний етап змагань перетнув екватор

На Черкащині розпочався третій тиждень районного етапу національного проекту «Всеукраїнські шкільні ліги пліч-о-пліч». Про це повідомляє пресслужба Черкаської ОВА. Змагання...

У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я (ВІДЕО)

Стійкість молоді – сила нації. У Черкасах дітей та підлітків навчали дбати про своє ментальне здоров’я. Інформує ВІККА. Важливо підтримувати...

Цікаве:

Як безпечно заощаджувати на догляді за речами

Відвідуючи магазин побутової хімії, ти все частіше звертаєш увагу...

6 етапів у догляді за шкірою: цього достатньо

Світові тенденції догляду за шкірою обличчя постійно змінюються. Якщо...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x