НовиниЧеркащинаНа Шполянщині колектори тероризують сільську раду

На Шполянщині колектори тероризують сільську раду

-

- Advertisment -

Надточаївську сільську раду на Шполянщині тероризують колектори. Місцева жителька набралася понад 10 тисяч гривень "швидких" кредитів і виїхала з села. Тепер колектори телефонують у сільську раду і вимагають повернути гроші замість неї. Пропонують, аби на борг склалося усе село.

Про це повідомляє журналіст "Вечірніх Черкас" Сергій Радченко.

"Жінка десь виїхала, а мати з дідом і братом залишилися, – каже сільський голова Надточаївки Микола Шевченко. – То колектори наярюють усім. В сільську раду також. Пропонували нам поставити скриньку у магазині й скинутися всім селом на погашення їй кредиту. Не погрожували, але розмовляли нахабно. Коли дають кредит, просять стаціонарний телефон. І всі дають телефон сільської ради. І хоч би один із кредиторів поцікавився, чи можна давати цій людині в борг".

За останнім фактом працівниці сільради викликали поліцію. Поки триває перевірка. Подібний випадок – уже не перший у селі.

"Позаминулого року наша жителька теж взяла кредит і не гасила його. Контактний телефон дала своєї куми і моєї матері. То колектори вдень та вночі її діставали. Телефонували й до мене на роботу. Я ввічливо їм відповідав. Коли набридало, став класти слухавку. То почув: "Ааа, то це той голова, що покриває злісних неплатників?".

У Жашкові від діяльності колекторів постраждали понад сотня осіб. В березні цього року люди вийшли під стіни місцевого райвідділу поліції, аби змусити їх розслідувати діяльність вимагачів. Їм телефонували невідомі з погрозами віддати кредити, які люди не брали.

"Мені зателефонували 6 грудня минулого року, – розповідає місцева Юлія Кровальська. – Намагалась з’ясувати, скільки винна і звідки у них мої дані. Сказали, нададуть цю інформацію лише на запит поліції. Наступного дня звернулась до правоохоронців. Увечері зателефонували вже моєму чоловіку.  Він нібито винен 23 тисячі гривень, а я – 9 тисяч. Коли відкрили кримінальне провадження, мій борг заморозили, аби не росли відсотки. Неіснуючий борг чоловіка, попри провадження, віддали колекторам. Таких, як ми, виявилося багато. Декому колектори погрожували поламати руки й ноги".

Від невідомих боргів люди відбивалися майже пів року. Зараз більшість із потерпілих вже нічого не винні установі з мікрокредитування.

"Усі наші заяви об’єднали й перекваліфікували з шахрайства на "незаконне використання персональних даних", – каже Кровальська. – Це відбулося лише після звернення до прокуратури. Поліція винуватців досі шукає".

Усі претензії до боржників мають розглядатися в судах, говорить речник обласної поліції Дмитро Грищенко.

"Якщо телефонують та погрожують насильством, то людина має звернутися із заявою про погрози фізичною розправою, – радить Грищенко. – Також можна кваліфікувати як вимагання. Є законні способи забрати борг – через суд. У випадку із сільською радою на Шполянщині, то вони, звісно ж, не зобов’язані нічого платити".

Юрист Руслан Бабенко радить не конфліктувати з вимагачами чужих боргів і не зважати на них.

"Якщо хтось заборгував грошей, колектори ретельно збирають інформацію про цю людину, – коментує фахівець. – Де живе, де працює і так далі. В Інтернеті легко "пробити" номер телефону тієї ж сільської ради. І от телефонують навмання й звинувачують у покриванні боржника. Кричать, істерять і навіть погрожують. У таких випадках я завжди раджу людям просто не реагувати на подібне. За потреби йти та писати заяву до поліції. Якщо поліція захоче й поставить це питання на контроль, вимагачів можна знайти й притягнути до відповідальності".

Виконати свої погрози збирачі боргів не ризикуватимуть, побоюючись кримінальної відповідальності. Їхати до людини, яку тероризують через чужі позики, теж не будуть, вважає юрист.

Як повідомляв сайт vikka.ua, інспекторів Черкаської ТЕЦ звинувачують у шахрайстві.

Будьте завжди в курсі найсвіжіших новин – підписуйтесь на наш канал в Telegram!

0 0 голосів
Рейтинг статті
Підписатися
Повідомте про
guest
0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
Вікка
Віккаhttp://www.vikka.ua
Ми інформуємо населення про події в місті, області, країні, світі.
- Advertisement -

Черкасець постане перед судом за неправдиве повідомлення про підготовку вибуху

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно 65-річного черкасця за фактом надання завідомо неправдивої інформації про підготовку вибуху в...

Черкащан попереджають про пориви вітру

Протягом найближчої доби на Черкащині очікується сильний вітер. Про це повідомляє Черкаський обласний центр з гідрометеорології. У Черкаській області та...

Цікаве:

Trustee Plus швидко прогресує і заявляє про аудиторію у 200 000 користувачів

Продукт компанії Trustee продовжує просувати можливості Web3-сфери в...

Огляд актуальних бонусних програм в казино Super Gra

Бонуси – спеціальний маркетинговий інструмент для залучення нових клієнтів,...
- Advertisement -

ЧитайтеТАКОЖ
Рекомендовано для Вас

0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x